Als je van plan bent om zonnepanelen aan te schaffen, vraag je je misschien af of je ook zonnepanelen zonder omvormer aan kunt schaffen. Eigenlijk is dit onmogelijk. Dit heeft te maken met het feit dat zonnepanelen gelijkstroom leveren. Gelijkstroom kan niet direct in de woning of in het bedrijfspand gebruikt worden, aangezien alle apparaten gebruikmaken van wisselstroom. Bekijk de zonnepanelen offertes
-
Belangrijkste punten
- Gelijkstroom: Zonnepanelen zonder omvormer zijn niet mogelijk, omdat apparaten wisselstroom nodig hebben.
- Micro-omvormers: Maken individuele monitoring en maximale opbrengst per paneel mogelijk.
- AC Zonnepanelen: Ingebouwde omvormers leveren direct wisselstroom, zonder externe omvormer.
Van gelijkstroom naar wisselstroom
De gelijkstroom zal dus echt omgezet moeten worden naar wisselstroom en dat gebeurt met een omvormer. Toch is het niet altijd nodig om een grote omvormer in huis te hangen om de gelijkstroom om te zetten naar wisselstroom. Het is namelijk ook mogelijk om voor micro-omvormers te kiezen of speciale zonnepanelen aan te schaffen waarin de omvormer al verwerkt zit.
Micro-inverters of micro-omvormers
Steeds meer mensen kiezen voor zonnepanelen in combinatie met micro-omvormers. Zoals de naam het al zegt zijn deze omvormers kleiner dan de normale omvormers. In bepaalde situaties bieden micro-omvormers veel voordelen in vergelijking met grote omvormers. Zo is een micro-omvormer namelijk in staat om jou de maximale opbrengst te geven uit jouw zonnesysteem.
Hoe werkt een micro-omvormer?
Een micro-omvormer wordt in het Engels ook wel micro-inverter genoemd. Het is eigenlijk een kleine omvormer die je direct op de zonnepanelen wordt geplaatst. In tegenstelling tot een reguliere omvormer wordt de micro-omvormer dus op een andere locatie geplaatst. Hierdoor hoef je geen grote omvormer in de woning te plaatsen. Ondanks dat de micro-omvormer kleiner is dan een normale omvormer, is het niet een zeer klein apparaatje. Vaak heeft het apparaat de afmeting van ongeveer 15 centimeter breed en 20 centimeter lang.
Ze zijn hiermee dus wel een stuk kleiner dan een normale omvormer, maar niet ‘micro’. Een micro-omvormer wordt gebruikt om de stroom van één en in sommige gevallen twee zonnepanelen om te zetten. De spanning van de zonnepanelen wordt door het kastje direct naar 230 Volt omgezet. Dit is de wisselstroom die je in huis kunt gebruiken. Vaak zijn micro-omvormer van een zendertje voorzien. Dankzij dit zendertje kan de eigenaar iedere omvormer individueel uitlezen, waardoor de opbrengst van de zonnepanelen optimaal in de gaten gehouden kan worden.
Het verschil tussen een micro-omvormer en een gewone omvormer
De meeste nieuwe zonnestroomsystemen worden in Nederland met één grote omvormer geïnstalleerd. De zonnepanelen zullen in een aantal groepen worden verdeeld en de kabels zullen aan elkaar worden verbonden. Op deze manier wordt het voltage van ieder los zonnepaneel bij elkaar opgeteld, waardoor er een hoge spanning ontstaat. Alle kabels zullen in de grote omvormer samenkomen.
Dit kan van één of meerdere groepen zonnepanelen zijn. In de omvormer zal de spanning netjes naar 230 Volt omgevormd wordt. Een micro-omvormer werkt vergelijkbaar, alleen doet een micro-omvormer het werk op het zonnepaneel zelf. Je sluit hierdoor een stuk makkelijker één zonnepaneel op het lichtnet aan, zonder dat je hier een grote en dure omvormer voor aan hoeft te schaffen.
Heb je een groter systeem met meerdere micro-omvormers? Dan worden alle micro-omvormers afzonderlijk op een kabel aangesloten, die netjes achter de zonnepanelen weggewerkt kan worden. Je hoeft hierdoor dus niet 16 stekkers in het stopcontact te steken als je 16 zonnepanelen op het dak hebt liggen.
Zonnepanelen aarden
Sinds een aantal jaar is het verplicht om ook je zonnepanelen te aarden. Dit stelt de nieuwe NEN1010.
De voordelen van micro-omvormers
Aan micro-omvormers zitten verschillende voor- en nadelen verbonden. We beginnen met de voordelen. Een van de grootste voordelen van een micro-omvormer is dat ieder zonnepaneel een maximale opbrengst kan realiseren gedurende de dag. De zonnepanelen zijn dus niet meer onder invloed van elkaar. Dit is erg handig als er bij een installatie bijvoorbeeld schaduw op een zonnepaneel valt. Bij een normale omvormer zal dit invloed hebben op de hele string, bij micro-omvormers heb je hier geen last van.
Hierdoor heb je geen last van verlies aan opbrengst bij de overige zonnepanelen die wel volop in de zon liggen. Het zonnepaneel waar de schaduw op zal vallen heeft natuurlijk wel nog steeds last van een lager rendement, ook al zit er een micro-omvormer aan verbonden, maar dit zal in dit geval niet meer invloed hebben op de rest van het systeem. Als je dus van plan bent om zonnepanelen naast een schoorsteen of dakkapel te plaatsen kunnen micro-omvormers dus een goed idee zijn om het rendement te verhogen.
Liggen je zonnepanelen deels in de schaduw? Met de micro omvormer haal je uit iedere zonnepaneel de meeste opbrengst, micro omvormers besparen ruimte en herrie in je huis!
Nog een voordeel van het gebruik van micro-omvormers is dat je minder beperkt bent in de vorm die het totale systeem zal krijgen. Hierdoor kun je zonnepanelen makkelijker op een andere plaats monteren. Als je een normale grote omvormer hebt moeten de zonnepanelen in de meeste gevallen tegen elkaar aan worden gemonteerd, anders kun je niet alle kabels met elkaar verbinden.
Met micro-omvormers bespaar je bovendien ook ruimte in huis. Dit doordat je geen grote omvormer meer op hoeft te hangen. Dit brengt nog meer voordelen met zich mee naast het besparen van ruimte. Grote omvormers kunnen namelijk een zoemend, tikkend of brommend geluid maken waar je last van kunt hebben. Bij micro-omvormers wordt dit hele probleem vermeden.
De nadelen van micro-omvormers
Naast alle voordelen zijn er toch ook een paar nadelen verbonden aan micro-omvormers. Een belangrijk nadeel is dat de micro-omvormers direct onder de zonnepanelen gemonteerd moeten worden. Tijdens een mogelijke storing is het vaak moeilijker om de micro-omvormers te bereiken.
Als er dus onverhoopt een micro-omvormer kapot gaat kunnen de kosten voor de reparatie behoorlijk oplopen. Gelukkig kunnen micro-omvormers dankzij het zendertje makkelijk in e gaten gehouden worden, waardoor je precies weet welke micro-omvormer mogelijk een probleem heeft.
AC zonnepanelen zonder losse omvormer
Er zijn tegenwoordig ook zonnepanelen op de markt die een ingebouwde omvormer hebben. Deze zonnepanelen leveren direct vanaf het zonnepaneel wisselstroom van 230 Volt. Dit is anders dan bij de reguliere DC zonnepanelen die gelijkstroom leveren die door een omvormer naar wisselstroom omgezet moet worden. Dit systeem is vergelijkbaar met een systeem met micro-omvormers die je aan het zonnepaneel kunt koppelen, alleen zitten de omvormers nu in de zonnepanelen geïntegreerd.
De voordelen van AC-zonnepanelen
Aan AC-zonnepanelen zitten flink wat voordelen verbonden. Veel van deze voordelen zijn ook weer vergelijkbaar met de voordelen van micro-omvormers. Zo heb je bijvoorbeeld geen hoge gelijkstroom meer door de kabels op het dak lopen. De kans op brand is hierdoor lager. Daarnaast ben je bij AC-zonnepanelen ook niet beperkt tot één grote omvormer met 1 of 2 strings. Je kunt de zonnepanelen neerleggen waar jij dat wilt. Daarnaast zullen de zonnepanelen niet meer beïnvloed worden door de zonnepanelen om zich heen.
Als er schaduw valt op één van de panelen zal dat alleen nadelig zijn voor dat paneel en niet de rest van de string beïnvloeden. Verder is een systeem van AC-zonnepanelen zeer eenvoudig op te schalen. Als je een systeem hebt met één normale omvormer ben je beperkt tot het maximale vermogen van deze omvormer. Als jij jouw systeem dus wilt vergroten zal er een extra omvormer geplaatst moeten worden, of de omvormer zal vervangen moeten worden door een grotere omvormer, wat weer kosten met zich meebrengt.
Een systeem van AC-zonnepanelen is eenvoudig uit te breiden omdat je niet te maken hebt met een normale omvormer. Nog een voordeel is dat je niet meer te maken hebt met single-point-failure. Bij een normale omvormer zal het hele systeem stil liggen als er een storing in de omvormer is. Bij AC-zonnepanelen is dit niet het geval.
De nadelen van AC-zonnepanelen
Bij micro-omvormers heb je te maken met een paar nadelen, zoals het onderhoud. Ook bij AC-zonnepanelen zal het onderhouden moeilijker zijn wanneer er een reparatie nodig is. Je hebt hiervoor een gespecialiseerde monteur nodig. Een ander nadeel is dat AC-zonnepanelen duurder kunnen zijn in vergelijking met conventionele zonnepanelen.
Hierdoor zal de investering in het begin dus hoger liggen, waardoor de terugverdientijd van de zonnepanelen langer zal zijn. Of AC-zonnepanelen dus geschikt zijn voor jouw woning, hangt af of je de hogere investering wilt doen. AC-zonnepanelen zijn wel vaak aan te raden bij onregelmatige daken of bij daken waarbij een regulier zonnesysteem niet mogelijk is.
Offerte
Wil je precies weten wat voor Zonnepaneel aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Zonnepaneel specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Zonnepaneel specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Zonnepaneel Offertes, Gratis!
Podcast
Je hebt de tips in tekst gelezen maar de finesses zitten vaak in de details. Je hoort in deze podcast hierover mijn praktijk ervaring hiermee. Zo weet je precies wat er in de praktijk bij komt kijken.- Verbouwen 122 | Flexibele Zonnepanelen En Andere Zonnepanelen Ontwikkelingen Verbouwkosten.com 06:43
- Verbouwen 78 | Zonnepanelen Nu Kopen Of Niet? Verbouwkosten.com 08:20
- Verbouwen 70 | Zonnepanelen Is Meer Dan Hoog Rendement! Verbouwkosten.com 09:10
- Verbouwen 69 | Accu Zonnepanelen Verbouwkosten.com 05:07
- Verbouwen 65 | Zonnepanelen Voordelen En Prijzen Verbouwkosten.com 08:19
- Verbouwen 62 | Zonnepanelen In Het Dak Verbouwkosten.com 05:07
- Verbouwen 20 | Zonnepanelen Doen Of Niet Verbouwkosten.com 14:26
Externe bronnen:
Bekijk de zonnepanelen offertes ►