Je ziet steeds vaker zonnepanelen op de daken van huizen liggen. Hiermee wordt zonne-energie opgewekt, dat door de elektrische apparaten in huis kan worden gebruikt. Maar hoe werken zonnepanelen eigenlijk? Bekijk de zonnepanelen offertes
-
Belangrijkste punten
- Opbouw: Zonnepanelen hebben zes lagen, waaronder zonnecellen die zonne-energie omzetten in stroom.
- Omvormer: De omvormer zet de opgewekte gelijkstroom om in bruikbare wisselstroom.
- Efficiëntie: Schaduw en hoge temperaturen kunnen de efficiëntie van zonnepanelen verminderen.
Opbouw van een zonnepaneel
Om ervoor te zorgen dat zonnepanelen stroom kunnen opwekken, zijn er zes lagen in elk paneel die elk bijdragen aan de werking zonnepanelen. Het begint met een achterplaat, die voor isolatie en bescherming zorgt. De belangrijkste laag is de laag zonnecellen, die de zonne-energie opvangen. Hieromheen heb je een plastic laag aan beide kanten van de zonnecellen. Een glaslaag beschermt de zonnecel tegen vuil en beschadigingen, waarna een aluminium frame het allemaal bij elkaar houdt.
Waarom de zonnecel belangrijk is
Zodra het zonlicht op de zonnecel schijnt, gaan de zonnepanelen werken. De opgewekte stroom van deze fotovoltaïsche cellen (vaak afgekort tot PV-cellen) is gelijkstroom. Doordat de zonnecellen gelijkstroom opwekken, moet deze zonne-energie omgezet worden in bruikbare stroom. Een omvormer zet deze zonne-energie om in wisselstroom, waarmee je jouw apparaten kunt gebruiken.
De opgewekte zonne-energie
Deze zonnecellen bestaan uit twee laagjes silicium. Zodra de zon schijnt, zal de energie uit de zon elektronen losmaken uit het silicium. Door de silicium laagjes ontstaat dan elektrische spanning. Met meerdere zonnecellen naast elkaar wordt deze spanning omgezet in elektrische stroom wanneer deze door de zonnepanelen loopt. Omdat deze stroom alleen uit negatieve lading bestaat, is het gelijkstroom. Door een omvormer wordt het dan in wisselstroom verandert.
Belangrijkste onderdelen
Het antwoord op de vraag “hoe werken zonnepanelen” is een heel technisch verhaal. Maar de belangrijkste onderdelen van de PV-panelen om duurzame energie op te kunnen wekken zijn de zonnecellen en de omvormer. Zonder de cellen kun je geen zonne-energie omzetten in gelijkstroom. En zonder de omvormer kan er geen wisselstroom van worden gemaakt. Zonnepanelen kunnen tegenwoordig in veel soorten en maten worden geleverd, maar je zult altijd zonnecellen en een omvormer in je zonnepanelen nodig hebben.
De ideale omstandigheden
In Nederland schijnt de zon nogal vaak en kunnen we ook genieten van een flink aantal zonuren per jaar. Toch zul je meestal niet de maximale capaciteit van je zonnepaneel kunnen benutten. Dit heeft verschillende oorzaken, maar je kunt dit wel zoveel mogelijk opvangen. Een goede vuistregel is dat je het piekvermogen van de panelen in Wp met 0,85 moet vermenigvuldigen om de hoeveelheid opgewekte elektriciteit in kWh te krijgen.
Het weer
Je wilt natuurlijk zonnige dagen hebben om zoveel mogelijk stroom opgewekt te krijgen. Toch kan dit er juist voor zorgen dat je minder groene stroom uit je zonnepanelen haalt. Voor elke tien graden temperatuurstijging krijg je namelijk tot wel 4,5% minder elektriciteit van je panelen. In andere woorden: je wilt wel het zomerse licht, maar niet per se het zomerse weer om het meeste uit je zonnepanelen te halen.
Schaduw
Of het nou komt door bomen, schoorstenen of hogere gebouwen, soms valt er wat schaduw op je zonnepanelen. Met een serie geschakeld systeem krijg je dan minder opbrengst van zonnepanelen, omdat de zonnepanelen werken op het niveau van het minst presterende zonnepaneel. Door voor een parallel geschakeld systeem te kiezen, waar elk afzonderlijk paneel zijn eigen micro omvormers heeft, kan een minder presterend zonnepaneel worden uitgezet. Ook met een bypass diode schakelt deze de panelen uit die niet optimaal werken.
Hoe werken zonnepanelen optimaal
Het belangrijkste is natuurlijk dat je zonne-installatie zoveel mogelijk zonlicht krijgt. De werkelijke opbrengst van zonnepanelen zal nooit zoveel zijn als het piekvermogen waarmee het wordt verkocht, maar je kunt het zonnepanelen rendement wel zo hoog mogelijk maken. Wanneer bomen of iets dergelijks op bepaalde momenten voor schaduw zorgen, haal je het maximale vermogen niet. Ook wil je de panelen op het zuiden gericht hebben, zodat het meeste zonlicht op de zonnepanelen valt.
Stroom terugleveren
Je zult niet altijd genoeg hebben aan je zonnepanelen. Soms heb je te veel opgewekte stroom, soms juist te weinig. Als je jouw eigen opgewekte stroom niet direct gebruikt, kun je deze terugleveren aan het elektriciteitsnet. Dit wordt dan salderen genoemd, zolang de teruggeleverde energie wordt weggestreept tegen je gebruikte stroom. De energieleverancier doet dit automatisch voor je. Wanneer je meer groene energie levert dan dat je gebruikt, zal de energieleverancier een terugleververgoeding geven.
Hoe werken zonnepanelen in de toekomst?
Zonnepanelen worden steeds beter en kunnen steeds meer elektriciteit opwekken. Zo kun je tegenwoordig zonnepanelen met micro omvormers laten plaatsen. Hierbij zit er een omvormer op alle zonnepanelen, in plaats van een enkele omvormer voor allemaal. Als een of meerdere zonnepanelen minder stroom opwekken, heb je op deze manier niet bij alle zonnepanelen een verminderde opbrengst.
Hoger vermogen zonnepanelen
De zonnepanelen krijgen ook steeds hogere piekvermogens. Eerst waren zonnepanelen van 250 Wp de standaard, maar nu zijn 350 Wp zonnepanelen al onder de norm en zul je meestal zonnepanelen van 400 Wp zien. Het zal niet lang meer duren voor we zelfs zonnepanelen met 1.000 Wp aan vermogen kunnen installeren! De omvormer, die voor de bruikbare wisselstroom zorgt, blijft natuurlijk niet achter en kan ook steeds meer elektriciteit aan. Ook zijn er steeds meer hybride zonnepanelen, ook wel PVT zonnepanelen genoemd. Deze kunnen ook warmte opwekken.
Wat te doen met meer groene energie
Zonnepanelen kunnen dus steeds meer energie opwekken, maar je moet dit ook wel kunnen gebruiken. Als je jouw eigen energieleverancier wilt worden, moet je de opgewekte elektriciteit van je zonnepanelen ergens op kunnen slaan, zodat je deze kunt gebruiken als de zon niet schijnt. Hiervoor beginnen thuisaccu’s een steeds betere keuze te worden, al kun je hier nog niet genoeg in opslaan om echt onafhankelijk van het elektriciteitsnet te worden.
Offerte
Wil je precies weten wat voor Zonnepaneel aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Zonnepaneel specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Zonnepaneel specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Zonnepaneel Offertes, Gratis!