Zonnepanelen zijn verkrijgbaar met verschillend vermogen. De meeste zonnepanelen hebben momenteel een piekvermogen van zo’n 400 Wattpiek (Wp). De techniek van zonnepanelen staat echter niet stil, wat over het algemeen gunstig is. Hoe hoger het vermogen, hoe hoger immers de opbrengst. Op dit moment bevatten zonnepanelen met 500 Wp één van de hoogste vermogens per paneel. Bekijk de zonnepanelen offertes
-
Belangrijkste punten
- Hoog Vermogen: Zonnepanelen met 500 Wp hebben een van de hoogste vermogens per paneel.
- Hoger Rendement: Ze leveren ongeveer 425 kWh per jaar aan groene stroom.
- Hogere Kosten: Deze panelen zijn duurder dan panelen met een lager vermogen.
- Grotere Afmetingen: Ze zijn groter en zwaarder, wat installatie lastiger maakt.
- Minder Panelen: Je hebt minder panelen nodig voor dezelfde opbrengst.
De ontwikkeling van het piekvermogen van zonnepanelen
Zo’n 10 jaar geleden waren zonnepanelen met 250 Wp de norm. Tegenwoordig worden zonnepanelen met 450 Wp tot wel 500 Wp gemaakt. Toch zijn zonnepanelen met een piekvermogen van 370 tot 420 Wp meer de standaard. Het plaatsen van een 500 Wp zonnepaneel is namelijk complexer en arbeidsintensiever en mede daardoor ook iets prijziger, waardoor de betere prijs-kwaliteitsverhouding bij de lagere vermogens ligt.
Nog hogere vermogens
Ook de ontwikkeling van zonnepanelen met een piekvermogen van 600 Wp staat in de steigers. Sterker nog, vandaag ontwikkelen fabrikanten panelen zelfs tot 1.000 Wp. Zonnepanelen met zo’n hoog vermogen zijn echter momenteel vooral geschikt voor bedrijven met een groot stroomverbruik, zoals bijvoorbeeld horecazaken.
Wat betekent Wattpiek bij zonnepanelen?
De term Wattpiek geeft het vermogen van zonnepanelen weer. Het maximaal haalbare vermogen van een zonnepaneel wordt ook wel het piekvermogen genoemd. Toch kun je er niet altijd vanuit gaan dat de panelen ook daadwerkelijk het vastgestelde piekvermogen behalen. Dit geldt ook voor zonnepanelen van 500 Wp.
Het piekvermogen is namelijk gemeten in een testcentrum en onder ideale omstandigheden, zoals een temperatuur van 25 graden en een optimale zoninstraling. Er wordt dus geen rekening gehouden met temperatuurverschillen, schaduwwerking op het dak, verschillen in zoninstraling en de beschikbare zonuren.
Wattpiek zonnepanelen berekenen
Wil je berekenen hoeveel kWh jouw 500 Wp zonnepanelen ongeveer kunnen opleveren? Dat kan eenvoudig en snel met onderstaande berekening. 1 Wp is in de praktijk namelijk ongeveer gelijk aan 0,85 kWh. Wanneer je dus zonnepanelen met 500 Wp vermogen aanschaft, dan is je rendement per zonnepaneel 0,85 x 500 = 425 kWh per jaar.
Aantal kWh per jaar = Wp zonnepanelen x 0,85
Wanneer kiezen voor zonnepanelen met 500 Wp?
500 Wp zonnepanelen zijn een goede keuze wanneer je veel vermogen wil en voldoende budget hebt. Een zonnepaneel van 500 Wp levert jaarlijks namelijk zo’n 425 kWh op aan groene stroom, maar hier hangt wel een prijskaartje aan. Overweeg de voor- en nadelen van zonnepanelen 500 Wp en overweeg of dit voor jou een goede keuze is.
Voordelen zonnepanelen 500 Wp
- Lange levensduur: zonnepanelen met een vermogen van 500 Wp zijn een recente technologische innovatie. Je bent met deze panelen dus zeker van optimale kwaliteit en een lange levensduur.
- Hoog rendement: voor de opbrengst van je zonnepanelen geldt: hoe hoger het aantal Wattpiek, hoe groter de opbrengst. 500 Wp zonnepanelen bieden op dit moment één van de grootste vermogens per paneel. Hogere vermogens zullen vanzelf op de markt komen, maar dit soort zonnepaneel is nu nog weinig verkrijgbaar.
- Minder panelen nodig: door het grote Wp vermogen van 500 Wp zonnepanelen heb je minder panelen nodig op je dak dan bij panelen met een lager vermogen om de gewenste opbrengst te halen. Dit is handig wanneer je beschikt over een beperkt dakoppervlak.
Nadelen zonnepanelen 500 Wp
- Grotere panelen: hoewel je minder 500 Wp panelen nodig hebt, heeft een 500 Wp paneel wel een stuk grotere afmetingen en is dus zwaarder dan standaard formaat zonnepanelen. Het grotere formaat maken het plaatsen van de panelen complexer en arbeidsintensiever, wat je natuurlijk terugziet in de prijs. Ook heb je het risico dat de grotere panelen niet op het gemiddeld dak past.
- Hogere kostprijs: 500 Wp zonnepanelen zijn op dit moment nog een stuk duurder dan zonnepanelen met een lager piekvermogen, die vaker gebruikt worden en veel op de markt te vinden zijn. De verwachting is wel dat deze prijzen in de toekomst zullen dalen. Je krijgt wel een hoog rendement met deze soort paneel, maar moet rekening houden met een langere terugverdientijd.
- Geen goede prijs-kwaliteitverhouding: vanwege de hoge kostprijs is de prijs-kwaliteitverhouding van een 500 Wp zonnepaneel niet de beste. Op dit moment kun je daarom beter kiezen voor zonnepanelen van 400 Wp. Die zijn namelijk goedkoper, maar zijn nog altijd vrij recente panelen en bieden dus een betere prijs-kwaliteitverhouding.
Wat kosten zonnepanelen met 500 Wp?
De kosten van deze zonnepanelen liggen over het algemeen hoger dan panelen met een lager piekvermogen. Voor de aanschaf van 500 Wp panelen kun je uitgaan van een kostprijs van gemiddeld € 900 euro per paneel, inclusief plaatsen maar exclusief BTW. Dit komt omdat sinds 1 januari 2023 zonnepanelen onder het nultarief van BTW vallen.
Toch kunnen de prijzen erg uiteenlopen. Het is daarom te adviseren om offertes van verschillende installateurs te vergelijken. Zo kun je een indicatie te krijgen van de kosten voor jouw specifieke situatie. Je kunt in veel gevallen gratis offertes aanvragen.
Hoeveel zonnepanelen van 500 Wp heb ik nodig?
Hoeveel zonnepanelen van 500 Wp je nodig hebt, hangt af van het jaarlijkse stroomverbruik van jouw huishouden. Ligt dit verbruik rond de 5.000 kWh? Dan heb je een totaal vermogen van ongeveer 6.000 Wp nodig. Deel dit door het vermogen van 500 Wattpiek zonnepanelen, dan kom je uit op zo’n 12 PV panelen.
Ligt je jaarlijkse stroomverbruik iets lager, bijvoorbeeld rond de 4.000 kWh per jaar? Dan heb je aan 10 PV panelen al genoeg om het vereiste totale vermogen te bereiken. Wil je zeker weten dat je het juiste aantal zonnepanelen aanschaft? Een ervaren installateur helpt je graag om een exacte berekening te maken.
Offerte
Wil je precies weten wat voor Zonnepaneel aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Zonnepaneel specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Zonnepaneel specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Zonnepaneel Offertes, Gratis!
Externe bronnen:
Bekijk de zonnepanelen offertes ►