Op dit moment worden zonnepanelen van 400 Wattpiek (Wp) het vaakst aangeboden en gekozen. Zonnepanelen met dit vermogen zijn in de meeste gevallen een verstandige keuze. Deze zonnepanelen hebben namelijk een relatief hoog piekvermogen in vergelijking met oudere modellen. Toch is het afhankelijk van je situatie welk vermogen voor jou de beste keuze is. Bekijk de zonnepanelen offertes
-
Belangrijkste punten
- Piekvermogen: Zonnepanelen van 400 Wattpiek (Wp) hebben een hoog piekvermogen, wat zorgt voor een goede energieopbrengst.
- Ruimtebesparend: Ze zijn geschikt voor kleinere daken omdat je minder panelen nodig hebt voor dezelfde energieopbrengst.
- Rendement: Een 400 Wp paneel levert gemiddeld 340 kWh per jaar.
- Kosten: De gemiddelde prijs van een 400 Wp zonnepaneel is ongeveer €450, inclusief montage.
Wat is Wattpiek bij zonnepanelen?
Het vermogen van zonnepanelen wordt gemeten in Wattpiek. Het maximaal haalbare vermogen van een zonnepaneel wordt het piekvermogen genoemd. Het maximale piekvermogen van een zonnepaneel wordt gemeten in een testcentrum onder ideale omstandigheden.
Er wordt dus geen rekening gehouden met temperatuurverschillen, schaduwwerking op het dak, verschillen in zoninstraling en de beschikbare zonuren. Je zonnepanelen zullen dus waarschijnlijk nooit helemaal het vastgestelde piekvermogen behalen.
Rendement berekenen zonnepaneel 400 Wp
Gebruik de volgende berekening om eenvoudig en snel te berekenen hoeveel kWh jouw zonnepanelen ongeveer kunnen opleveren: aantal kWh per jaar = Wp zonnepanelen x 0,85.
In de praktijk is 1 Wp ongeveer gelijk aan 0,85 kWh. Wanneer je zonnepanelen met 400 Wp vermogen aanschaft, dan is je rendement per zonnepaneel dus 0,85 x 400 = 340 kWh per jaar. Bij een installatie van 12 panelen komt dit neer op een totale opbrengst van 4.080 kWh per jaar.
Wanneer kiezen voor zonnepanelen van 400 Wp?
Misschien ben je geneigd om voor zonnepanelen met de hoogst mogelijke Wattpiek te kiezen. Hoe hoger het vermogen, hoe groter namelijk de opbrengst. Toch is dit niet altijd de slimste keuze.
Zonnepanelen van 400 Wp zijn een goede keuze wanneer de ruimte op je dak beperkt is. Een hoger vermogen betekent namelijk ook automatisch een groter paneel.
Vanwege het gemiddeld hoog vermogen en kleinere afmetingen dan zonnepanelen van bijvoorbeeld 500 Wp, kunnen 400 Wp zonnepanelen op een klein oppervlakte nog altijd veel energie opwekken.
Voordelen 400 Wp zonnepanelen
Zonnepanelen van 400 Wp brengen een aantal voordelen met zich mee:
Goede prijs-kwaliteitverhouding
Zonnepanelen van 400 Wp hebben een relatief hoog piekvermogen per paneel. Maar er bestaan ook zonnepanelen met een piekvermogen van 500 Wp of hoger. Die zijn echter een stuk duurder. Panelen van 400 Wp verzekeren je dus van een hoog vermogen voor een betaalbare prijs.
Geschikt voor kleinere daken
Vanwege het relatief hoge piekvermogen zijn panelen van 400 Wp perfect voor kleinere daken. Je behaalt namelijk met minder panelen nog altijd een hoge opbrengst. Panelen van 400 Wp zijn iets groter dan de meest gangbare soorten, waardoor er meer zonnecellen op passen: er is ruimte voor 72 zonnecellen in plaats van de gebruikelijke 60.
Laat van tevoren je dak inspecteren door een installateur om zeker te weten dat je dak geschikt is voor dit type zonnepaneel.
Nadelen 400 Wp zonnepanelen
Toch zijn er ook een aantal nadelen:
Moeilijk te plaatsen
Panelen van 400 Wp zijn iets groter en zwaarder dan zonnepanelen met een lager piekvermogen. Dit maakt dat de plaatsing complexer en arbeidsintensiever is, wat je terug kan zien in de totaalprijs.
Relatief duur in de aanschaf
In vergelijking met zonnepanelen met een lager piekvermogen zijn 400 Wp panelen duurder in de aanschaf. Overweeg daarom goed of deze investering voor jou de beste keuze is. Heb je de ruimte?
Dan zijn meerdere kleinere zonnepanelen met een lager piekvermogen een goede manier om te besparen. Deze zijn namelijk doorgaans goedkoper.
Wat kosten zonnepanelen van 400 Wp?
Gemiddeld kun je rekenen op een kostprijs van zo’n €450 euro per 400 Wp zonnepaneel, inclusief montage. Houd er rekening mee dat daar nog de kosten van de omvormer en de plaatsing door verschillende installateurs bijkomen.
Wil je besparen op de kosten van je zonnepanelen? Dan kun je het best pv panelen met lagere piekvermogens overwegen.
Hoeveel zonnepanelen van 400 Wp heb ik nodig?
Hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, hangt af van het jaarlijkse stroomverbruik van je huishouden. Door het relatief hoge piekvermogen van 400 Wp zonnepanelen, heb je minder panelen nodig dan wanneer je panelen met een lager piekvermogen laat plaatsen.
Let wel: de hoeveelheid zonnepanelen dat je nodig hebt, hangt ook af van andere factoren die invloed kunnen hebben op jouw opbrengst. Denk bijvoorbeeld aan de oriëntatie van je dak en een tegenvallende hoeveelheid zonlicht die er gedurende de dag op valt door schaduwval.
Voorbeeld: aantal 400 Wp panelen voor een 4-persoonshuishouden
Stel: je gebruikt jaarlijks 3.930 kWh aan elektriciteit. Je kunt ervan uitgaan dat dit gemiddeld stroomverbruik per jaar goed is voor een huishouden van ongeveer 4 personen. Kies je voor 400 Wp zonnepanelen, dan komt dat neer op zo’n 12 zonnepanelen.
Wil je minder zonnepanelen op je dak, dan kun je overwegen om voor zonnepanelen met een hoger piekvermogen te kiezen. Immers: hoe hoger het piekvermogen per paneel, des te minder panelen je nodig hebt voor dezelfde opbrengst.
Hoe groot is een 400 Wp zonnepaneel?
Panelen van 400 Wp zijn vaak iets groter dan zonnepanelen met een lager (piek)vermogen. Dit zorgt met name voor het hoge piekvermogen van deze panelen. De breedte is vaak wel gelijk: net als de meeste zonnepanelen, hebben panelen van 400 Wp een breedte van zo’n 1 meter. De lengte ligt vaak tussen de 1,75 tot 2 meter. Een 400 Wp zonnepaneel is gemiddeld 40 millimeter dik.
Soorten zonnepanelen 400 Wp
400 Wp zonnepanelen of andere zonnepanelen met een hoog vermogen bestaan in monokristallijn of glas-glas zonnepanelen. Polykristallijne zonnepanelen van 400 Wp komen niet voor.
Glas-glas zonnepanelen
Glas-glas zonnepanelen bestaan uit twee lagen glas waar de zonnecellen tussen liggen. Dit type zonnepaneel kan goed tegen temperatuurwisselingen en vocht en de hoge kwaliteit zorgt voor weinig tot geen mechanische problemen.
Monokristallijn zonnepanelen
Bij monokristallijne zonnepanelen zijn de zonnecellen gemaakt van silicium kristallen van een hoge zuiverheid. Hierdoor kunnen ze op een efficiënte manier zonlicht omzetten in energie, wat zorgt voor hoge opbrengsten.
Offerte
Wil je precies weten wat voor Zonnepaneel aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Zonnepaneel specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Zonnepaneel specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Zonnepaneel Offertes, Gratis!
Externe bronnen:
Bekijk de zonnepanelen offertes ►