Als je zonnepanelen wilt aanschaffen, zul je veel over de hoeveelheid Wattpiek zien, vaak afgekort als Wp. Met deze term wordt het maximale vermogen van zonnepanelen aangeduid, zodat je kunt berekenen wat je verwachte opbrengst zal zijn voor de zonnepanelen installateur langskomt. Bekijk de zonnepanelen offertes
-
Belangrijkste punten
- Wattpiek (Wp): Meet de maximale stroomopbrengst van een zonnepaneel onder ideale omstandigheden.
- Opbrengst: In Nederland levert 1 Wp ongeveer 0,85 kWh per jaar op.
- Hogere Wp-panelen beschikbaar: Bijvoorbeeld 400 Wp en 450 Wp panelen.
Wat betekent Wattpiek (Wp)?
Wattpiek (Wp) is de meeteenheid waarmee wordt uitgedrukt hoeveel stroom een zonnepaneel maximaal kan opwekken. Met het aantal Wattpiek van je zonnepanelen kun je vaak ook inschatten op hoeveel kWh aan zonne-energie je kunt rekenen per paneel. Het aangegeven aantal Wattpiek zonnepanelen is het maximale vermogen. Dit is dus wat je in de beste omstandigheden als verwachte jaaropbrengst kunt opwekken.
Hoe wordt Wattpiek zonnepanelen gemeten
De hoeveelheid Wattpiek die een zonnepaneel opwekt wordt onder ideale omstandigheden in een testcentrum gemeten. Zo krijg je een goed beeld van het piekvermogen en heeft elk paneel dezelfde omstandigheden om de capaciteit mee te meten. Hierbij moet je denken aan de volgende elementen:
- Een omgevingstemperatuur van 25 graden
- Een lichtuitstraling van 1000 Watt per vierkante meter (wat de hoeveelheid zonne-energie is die het aardoppervlak bereikt)
- De zonnestralen kunnen rechtstreeks op de panelen schijnen en worden niet geblokkeerd
- Een vastgestelde luchtmassa (wat betekent dat de lucht rondom het paneel een vastgestelde luchtdruk en vochtigheidsgraad heeft)
Dit is allemaal een stuk lastiger om perfect te krijgen op een dak, waardoor je meestal iets minder zonnepanelen opbrengst zal hebben dan wat het maximaal vermogen van zonnepanelen aangeeft.
Van het aantal Wp naar het aantal kWh
Omdat je jouw zonnepanelen vaak niet in de beste omstandigheden kunt plaatsen, ligt de verwachte opbrengst iets lager dan het piekvermogen. De oriëntatie of hellingshoek is misschien niet ideaal, het aantal zonne-uren in Nederland en België ligt vaak lager, je moet rekening houden met schaduw, noem maar op. Je kunt vaak de uiteindelijke opbrengst in kWh benaderen door de hoeveelheid Wattpiek van je panelen met 0,85 te vermenigvuldigen. Over het algemeen geldt dus dat 1 Wp ongeveer gelijk is aan 0,85 kWh. Het is ook handig om jouw eigen kwh te berekenen, zodat je weet hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om jezelf volledig te voorzien van zonne-energie en zeker niet te veel zonnepanelen hebt aangezien de salderingsregeling uiteindelijk zal worden afgeschaft en sommige energiemaatschappijen het in rekening brengen als je stroomt terug levert aan het stroomnet.
Hoeveel Wattpiek heb je nodig
Als je ervoor kiest op zonnepanelen te plaatsen, wil je natuurlijk wel genoeg energie genereren om het energieverbruik van je huishouden te dekken. Gemiddeld zal een huishouden van 4 personen zo’n 2.800 kilowattuur als jaarverbruik hebben. Na een korte berekening weet je dat je hiervoor 3.300 Wattpiek moet opwekken. Als je voor zonnepanelen kiest met een vermogen van 400 Wattpiek, moet je dus 9 panelen plaatsen om genoeg op te wekken voor je energieverbruik.
Hoger vermogen of lager vermogen
Als je jaarlijkse stroomverbruik hoger is, heb je meer zonnepanelen nodig. Natuurlijk betekent dit ook dat als je minder verbruik hebt, je minder panelen nodig hebt. Wanneer jouw benodigde vermogen lager ligt, hoef je met weinig anders rekening te houden dan gewoon de beste zonnepanelen kiezen. Hoeveel wattpiek zonnepanelen opwekken is nog steeds belangrijk, maar alles wat je over hebt kan nog een aantal jaren via de salderingsregeling worden teruggegeven aan het stroomnet.
Meer Wattpiek zonnepanelen
Als je jaarlijkse energieverbruik meer is dan gemiddeld, of wanneer je zeker wilt weten dat jouw verbruik volledig wordt gedekt door je zonnepanelen, moet je mogelijk naar hogere vermogens kijken. Je kunt tegenwoordig makkelijk tussen 350 Wp zonnepanelen en 400 Wp zonnepanelen vinden, maar dit is nog lang niet de hoogste Wattpiek zonnepanelen die je kunt aanschaffen. Ook 450 Wp wordt steeds vaker gemaakt, en uiteindelijk moeten er zelfs panelen van 1000 Wp op de markt komen.
Grotere afmetingen zonnepanelen
Buiten effectievere zonnecellen kun je ook voor een grotere formaat van de panelen gaan. Hiervoor heb je wel genoeg ruimte nodig op je dak, maar de zonnepanelen Wattpiek opbrengst gaat hierdoor ook omhoog. Je zult hierdoor meer kwijt zijn voor de hoeveelheid panelen die je laat installeren, maar krijgt hiervoor ook meer vermogen terug, zoals 450 Wp of zelfs 500 Wp panelen. Er zijn dus meerdere manieren om het juiste aantal Wp op te wekken.
Zo dicht mogelijk bij piekvermogen
Het aantal Wattpiek dat je zonnepaneel als vermogen heeft, is dus een piekvermogen. Het is vaak lastig om deze opbrengst van je paneel ook echt te krijgen, maar een goede installateur kan ervoor zorgen dat je zo dicht mogelijk bij het maximale vermogen van je zonnepanelen komt.
De plaatsing is belangrijk
Je kunt zelf weinig doen aan de hoeveelheid zonne-uren die elk paneel krijgt, of de gemiddelde temperatuur. Daarentegen kan een installateur er wel voor zorgen dat de oriëntatie van de zonnepanelen zo goed mogelijk is, en de juiste hellingshoek en richting berekenen. Ook is het belangrijk dat er zo min mogelijk schaduw op de panelen valt, zodat je een hoger vermogen kunt realiseren.
Het materiaal zelf
Om van de zonnepanelen Wattpiek gebruik te kunnen maken, moet dit eerst worden omgezet in bruikbare elektriciteit, zodat je echt de opgewekte kWh kunt gebruiken. Hiervoor heb je een omvormer nodig, die de opgewekte zonne-energie omzet in de stroom die je apparaten gebruiken. Een goed werkende omvormer is dan ook erg belangrijk voor de hele installatie. Maar ook de soort zonnepanelen die je koopt kan uitmaken voor hoeveel stroom je kunt opwekken.
Het aantal Wp dat je zonnepanelen hebben geeft natuurlijk al aan dat je op een hoger capaciteit kunt rekenen. Als je kiest voor bijvoorbeeld zwarte zonnepanelen in tegenstelling tot blauwe zonnepanelen, heb je vaak al snel meer vermogen. Bij in-dak panelen ligt het vermogen vaak juist lager, omdat elk zonnepaneel kleiner is. Zo kan het materiaal nog een flinke invloed hebben op hoeveel kWh je uiteindelijk opwekt.
De prijs per wattpiek
Een van de beste manieren om te berekenen of je zonnepanelen een goede prijs hebben, is om de prijs per Wattpiek te berekenen. Omdat het vermogen van zonnepanelen meestal in Wattpiek zal worden uitgedrukt, in plaats van kWh, is dit de meest handige berekening om te maken. Vaak is het zo dat hoe meer zonnepanelen je tegelijk koopt, hoe lager deze prijs zal zijn. Zo betaal je bij 3 zonnepanelen van 400 Wattpiek gemiddeld € 1,25 per Wattpiek, maar bij 20 zonnepanelen met hetzelfde vermogen al slechts € 1,06.
Investering
Een zonnepaneel kan al veel helpen met jouw dagelijkse verbruik te dekken, zodat je minder kWh van het elektriciteitsnetwerk hoeft te halen. Zelfs als je erop rekent dat je vaak niet het maximale vermogen per zonnepaneel kunt halen, zul je alsnog een flink aantal Wattpiek op weten te wekken. Dit zorgt er dan weer voor dat veel van de kWh die je gebruikt in huis van een zonnepaneel komt. Met hogere energieprijzen zul je dus ook sneller de zonnepanelen terug verdienen.
Toekomstbestendig
Zelfs als de prijzen voor panelen omhoog gaan, zul je kunnen verdienen aan de aanschaf van een zonnepaneel. De kosten voor elke kWh die je gebruikt zijn de afgelopen jaren ook flink omhoog gegaan en zullen waarschijnlijk niet meer zo laag worden als eerst. Elke kWh die je zelf opwekt uit een paneel is er dus eentje die je niet hoeft te kopen van het energiebedrijf. Ook kun je steeds meer vermogen verwachten van een zonnepaneel. Waar een aantal jaar geleden 250 Wattpiek nog een goed paneel was, is tegenwoordig 400 Wattpiek per zonnepaneel steeds meer de norm. Hierdoor krijg je meer kWh per paneel en blijft de investering een goede om te maken.
Offerte
Wil je precies weten wat voor Zonnepaneel aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Zonnepaneel specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Zonnepaneel specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Zonnepaneel Offertes, Gratis!