De opslag van zonne-energie in een thuisbatterij is ideaal op momenten dat je zonnepanelen meer stroom opwekken dan dat je op dat moment nodig hebt. Door de zonne-energie op te slaan, kun je deze later gebruiken wanneer je het wel nodig hebt. Bekijk de thuisbatterij offertes
-
Belangrijkste punten
- Opslag: Thuisbatterijen slaan overtollige zonne-energie op voor later gebruik en/of bij stroomuitval.
- Voordelen: Ze verminderen je afhankelijkheid van het elektriciteitsnet en kunnen de energierekening verlagen.
- Soorten batterijen: Er zijn verschillende soorten, zoals lithium-ion, zoutwater, en loodzuur batterijen.
- Rendement: Momenteel nog niet rendabel door hoge kosten en salderingsregeling.
Energie uit zonnepanelen opslaan in een batterij
Hoe werkt dat nu precies, de opslag van stroom in een thuisbatterij? De thuisbatterij wordt gekoppeld aan je zonnepaneleninstallatie. In eerste instantie wordt de opgewekte elektriciteit vanuit je zonnepanelen naar de elektrische apparatuur in je woning gestuurd, of naar de laadpaal voor het opladen van je elektrische auto. Wanneer deze voldoende zijn opgeladen, wordt het naar de thuisbatterij gestuurd. Hier wordt de stroom opgeslagen. Wekken je zonnepanelen op een later moment niet genoeg elektriciteit op? Dan kun je de elektriciteit uit je thuisbatterij gebruiken. Op deze manier verbruik je tot 60% eigen opgewekte energie.
Zonnestroom omzetten voor gebruik
De opgewekte energie die vanuit de zonnepanelen naar de thuisbatterij gestuurd wordt, is gelijkstroom. Dit type stroom kan niet gebruikt worden voor de elektrische apparatuur in je woning, dus wanneer de elektriciteit vanuit de thuisaccu gebruikt wordt, moet het omgezet worden naar wisselstroom. Dit wordt gedaan door de omvormer van de thuisbatterij. In veel batterijen zit een geïntegreerde omvormer, maar in sommige gevallen moet deze nog los aangeschaft worden. Let hier dus zeker op wanneer je een thuisbatterij koopt.
Welke soorten thuisbatterijen zijn er?
Er zijn verschillende soorten thuisbatterijen op de markt. Welke type het meest geschikt is voor een gemiddeld huishouden, is afhankelijk van je wensen. Ook de hoeveelheid zonne-energie die je zonnepanelen opwekken en je eigen verbruik en eigen energiebehoeften spelen een belangrijke rol. Enkele soorten batterijen zijn:
- Lithium-ion batterijen: lange levensduur, hoge energiedichtheid, hogere prijs
- Zoutwater batterijen: niet gebruikelijk en daardoor zeldzaam, duurzame grondstoffen, lange levensduur, onderhoudsarm
- Loodzuur batterijen: goedkoopste optie, makkelijk recyclebaar, kortere levensduur
Beste merken voor de opslag van energie thuis
Daarnaast heb je de keuze uit diverse merken. Een bekende lithium-ion thuisbatterij is bijvoorbeeld de Tesla Powerwall. Met de hoge opslagcapaciteit en het minimalistische design, is dit een veelvoorkomende thuisaccu. Daar staat tegenover dat de batterij wel vrij duur is. Echter zijn er nog verschillende andere opties, bijvoorbeeld de SolarEdge batterij. Door de verschillende opties te vergeleken en te kijken naar jouw persoonlijke wensen, kan de beste optie gekozen worden voor jouw situatie.
Voor- en nadelen accu voor zonnepanelen
Wat levert eigen zonne-energie opslaan in een thuisbatterij je nu precies op? Oftewel, is het kopen van een thuisaccu interessant? Maar ook, waar moet je rekening mee houden wanneer je begint met thuisopslag? We hebben de voordelen en nadelen van thuisbatterijen voor je uitgezocht.
Voordelen
- Minder afhankelijk van het elektriciteitsnet
- Verbruik van eigen zonne-energie wordt verdubbeld
- Lagere energierekening
Een ander voordeel is dat je de opgeslagen zonnestroom kunt gebruiken wanneer de stroom uitvalt. Zo dient de thuisaccu als noodstroomvoorziening. Daarnaast kunnen we met thuisbatterijen ook overbelasting van het elektriciteitsnet tegengaan. Doordat er steeds meer zonnepanelen komen in Nederland en de overschotten terug worden geleverd aan het net, kan het elektriciteitsnet overbelast raken. Door meer zelf op te slaan, kan dit voorkomen worden.
Nadelen
- Hoog prijskaartje
- Nog niet rendabel
- De batterijen zijn belastend voor het milieu
Een ander nadeel is dat de thuisbatterij best wat ruimte in beslag neemt wanneer deze geïnstalleerd wordt. Je moet deze ruimte wel tot je beschikking hebben. Daarnaast zal je met een thuisaccu nooit volledig onafhankelijk worden. Vooral in de koude en donkere wintermaanden zullen je zonnepanelen nauwelijks stroom opwekken. In deze periode moet je dus nog terugvallen op het net.
Elektrische auto als thuisbatterij gebruiken
Wist je dat je ook je elektrische auto als thuisbatterij kunt gebruiken? Hierin kun je stroom opslaan die je later gebruikt voor de elektrische apparaten in je woning. Dit wordt ook wel bidirectioneel laden genoemd. Het betekent dat de elektrische auto stroom twee kanten op kan laden: de auto kan namelijk opgeladen worden door de laadpaal, en kan ook ontladen worden en de duurzame stroom afgeven aan bijvoorbeeld je woning.
Je moet voor bidirectioneel laden wel over een bidirectionele laadpaal beschikken en je elektrische auto moet een omvormer hebben voor het omzetten van de zonnestroom. De elektrische auto rijdt namelijk op gelijkstroom. Dit type stroom kan niet gebruikt worden in je woning, dus moet het omgezet worden naar wisselstroom.
Installatie
Wanneer je een zonnepanelen accu aanschaft, moet deze natuurlijk ook worden geïnstalleerd voordat de batterij in gebruik kan worden genomen. Je kunt ervoor kiezen om dit zelf te doen, maar het is aan te raden om hier een ervaren installateur voor in te schakelen. Het kan namelijk best een complexe klus zijn en je moet toch enige kennis hebben van elektrische systemen. Door een installateur in te schakelen, weet je zeker dat de batterij op de juiste manier geplaatst wordt.
Batterijen met een hoge opslagcapaciteit zijn ook nog eens zwaar en nemen best wat ruimte in beslag. Het is dus prettig als een specialist deze klus uit handen neemt en advies kan geven over de beste plek voor de thuisaccu. Houd er wel rekening mee dat er voor de installatie ook installatiekosten in rekening worden gebracht, die bovenop de aanschafprijs komen. Het is afhankelijk van de specialist en het type batterij hoe hoog deze kosten uitvallen.
Omvormer plaatsen
Sommige thuisbatterijen hebben een geïntegreerde omvormer, maar het kan ook voorkomen dat je deze erbij moet kopen. Heb je al zonnepanelen liggen op het moment dat je de thuisaccu aanschaft? De bestaande omvormers van de zonnepanelen zijn vaak niet geschikt om te koppelen aan een thuisbatterij. Je moet dan een nieuwe omvormer kopen die ook weer geïnstalleerd moet worden. Ook dit kun je overlaten aan een specialist, maar dat kost dus wel weer extra tijd. Houd hier dus rekening mee. In het ideale geval laat je de zonnepanelen tegelijkertijd met de thuisbatterij installeren.
Kopen van een thuisbatterij: hoe werkt het?
Waar moet je rekening mee houden wanneer je een zonnepanelen accu gaat kopen? Een thuisaccu aanschaffen is een flinke investering, dus is het goed om verschillende zaken na te gaan voordat je de zonnepanelen accu daadwerkelijk koopt. Kijk bijvoorbeeld of het mogelijk is om de thuisbatterij uit te breiden. Wanneer je in de toekomst bijvoorbeeld meer zonnepanelen installeert of denkt aan gezinsuitbreiding met een hogere energiebehoefte, dan heb je ook een thuisbatterij met een grotere opslagcapaciteit nodig.
Wil je een slimme thuisbatterij die kan inschatten wanneer je het meeste energie nodig hebt en de opslag hierop afstemt? Niet elke thuisaccu kan dit, dus ook dit is een aandachtspunt bij de aanschaf. Kijk daarnaast ook naar de veiligheidscertificering, de omvormer en de fabrieksgarantie. De meeste batterijen hebben een garantie van 10 jaar, maar dit kan bij sommige merken en modellen nog wel eens anders zijn.
Is een thuisbatterij rendabel?
Op dit moment is het kopen van een thuisbatterij nog niet rendabel. Dit komt doordat de aanschafprijs van de thuisaccu nog erg hoog ligt. Dit maakt dat de terugverdientijd op gemiddeld 10 tot 14 jaar ligt, terwijl de levensduur van de batterijen tussen de 15 en 20 jaar ligt. Dit is natuurlijk afhankelijk van het type, het merk en de kwaliteit.
Salderingsregeling
Een andere reden dat de thuisbatterij nu nog niet rendabel is, is de salderingsregeling die op dit moment in Nederland loopt. Door de salderingsregeling kun je het overschot aan opgewekte stroom van je zonnepanelen terugleveren aan het elektriciteitsnet. Hiervoor krijg je een vergoeding vanuit je energieleverancier. Dit maakt het voor nu nog voordeliger om de opgewekte zonnestroom te salderen aan het energienet in plaats van het op te slaan.
Terugverdientijd
De terugverdientijd van een thuisbatterij ligt gemiddeld tussen de 10 en 14 jaarOntwikkelingen op de markt
Ondanks dat zonnestroom in een thuisbatterij opslaan voor nu nog niet rendabel is, zijn er wel steeds meer ontwikkelingen gaande. Denk hierbij aan: De afschaffing van de huidige salderingsregeling betekent dat het uiteindelijk steeds aantrekkelijker wordt om opgewekte stroom op te slaan in plaats van het terug te leveren. Daarnaast zijn er steeds meer belangengroepen, zoals gemeenten en netbeheerders, die pleiten voor het gebruik van de thuisbatterij. Onder andere doordat er zo meer groene stroom gebruikt wordt en overbelasting van het elektriciteitsnet tegengegaan kan worden. Hier moet de overheid dus uiteindelijk wel een keer naar gaan kijken. Het onderzoek vanuit Netbeheer Nederland laat daarnaast zien dat een subsidie ervoor kan zorgen dat de thuisaccu rendabel kan worden.
Veelgestelde vragen
Hoe groot moet mijn thuisaccu zijn?
Offerte
Wil je precies weten wat voor Zonnepaneelaccu aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Zonnepaneelaccu specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Zonnepaneelaccu specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Zonnepaneelaccu Offertes, Gratis!