Met een thuisbatterij van 10 kWh kies je voor een accu met een hoge capaciteit die relatief veel opgewekte zonne-energie kan opslaan. Hoe kom je er nu achter of deze thuisbatterij geschikt is voor jouw situatie? Bekijk de thuisbatterij offertes
-
Belangrijkste punten
- Opslagcapaciteit: Een thuisbatterij van 10 kWh slaat overtollige zonne-energie op voor later gebruik.
- Zelfvoorzienend: Hierdoor gebruik je tot 60% van je eigen opgewekte stroom, in plaats van 30% zonder batterij.
- Geschikt Voor: Ideaal voor huishoudens met hoog stroomverbruik, zoals bij gebruik van warmtepompen of laadpalen.
- Levensduur: Lithium-ion batterijen gaan minstens 10 jaar mee.
Hoe werkt een thuisbatterij voor zonnepanelen?
Een thuisbatterij met een opslagcapaciteit van 10 kWh slaat opgewekte stroom op die je met je zonnepanelen hebt opgewekt, maar op dat moment niet gebruikt. Met een hybride omvormer kun je de thuisaccu aan de zonnepanelen koppelen.
Door de overtollige zonne-energie op te slaan in een thuisaccu, kun je het later gebruiken wanneer er vraag naar is. Hierdoor ben je voor een deel zelfvoorzienend wat betreft het stroomverbruik en gaat er minder stroom naar het elektriciteitsnet. Zo verbruik je tot 60 procent van de eigen opgewekte stroom van je zonnepanelen. Zonder thuisbatterij is dat maar 30 procent.
De keuze voor een thuisbatterij 10 kWh
Hoe maak je nu de juiste keuze voor een thuisbatterij en waarom zou je voor een opslagcapaciteit van 10 kWh moeten kiezen? We begrijpen dat je je dit afvraagt. Het kopen van een thuisaccu is een behoorlijke investering en daarom is het verstandig om je goed te informeren en alle opties af te wegen.
Waar moet je op letten?
Wanneer je gaat bepalen of een 10 kWh thuisaccu geschikt is, moet je vooral kijken naar de opbrengst van je zonnepanelen en hoeveel stroom je zelf verbruikt. Per kWp zonnepanelen heb je een thuisbatterij nodig met een capaciteit van 1 tot 1,5 kWh. Een kWh is de hoeveelheid elektriciteit die verbruikt wordt wanneer een apparaat van 1.000 Watt een uur lang draait. Wp staat voor het maximale elektrische vermogen dat één zonnepaneel kan leveren en kWp staat dan weer gelijk aan 1.000 Wp.
Wanneer is een 10 kWh thuisaccu geschikt?
Als je een groot gezin hebt met een redelijk hoog stroomverbruik, dan is een thuisbatterij 10 kWh ideaal. Ook wanneer je bepaalde elektrische apparaten hebt die veel stroom verbruiken, is een dergelijke thuisbatterij zeer geschikt. Denk hierbij aan een warmtepomp of een laadpaal voor je elektrische auto. Wil je in de toekomst je zonnepanelen installatie uitbreiden? Ook dan is het aan te raden om een accu met deze capaciteit aan te schaffen. Zo ben je alvast goed voorbereid en past de thuisbatterij ook na de uitbreiding goed bij je zonnepanelen. De beste thuisbatterij is niet voor iedereen hetzelfde, dit hangt namelijk af van je persoonlijke situatie en voorkeuren.
Wat kun je met 10 kWh aan opslagcapaciteit?
Om je een beeld te geven van wat je allemaal kunt met 10 kWh hebben we wat voorbeelden. Zo kun je 70 kilometer elektrisch rijden, 5 uur de wasmachine gebruiken en 50 uur tv kijken. Daarnaast kun je 2000 uur een ledlamp laten branden, 4 uur water koken en 2 uur de oven gebruiken met 10 kWh.
Uitvoeringen van de 10 kWh thuisbatterij
Thuisbatterijen van 10 kWh zijn in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar. Zo zijn er verschillende type thuisaccu’s, namelijk lithium-ion batterijen, loodzuur batterijen en zoutwater batterijen. Ook heb je de keuze uit diverse afmetingen en de hoeveelheid laadcycli van de thuisbatterij.
Lithium-ion batterijen
De meeste thuisbatterijen met een opslagcapaciteit van 10 kWh zijn lithium-ion batterijen. Dat is niet zo gek, want deze batterijen kennen vele voordelen. Zo hebben ze vaak het grootste opslagvermogen en zijn de batterijen zeer efficiënt. Ook kan de lithium-ion thuisbatterij door de hoge energiedichtheid meer opgewekte energie opslaan in een kleinere ruimte. Door de hoge ontladingsdiepte hebben de accu’s daarnaast een levensduur van minstens 10 jaar.
Diverse afmetingen
De afmetingen van een thuisaccu zijn vaak afhankelijk van de capaciteit. Hoe meer je kunt opslaan, hoe groter de thuisbatterij doorgaans is. Bij een capaciteit van 10 kWh kun je ervan uitgaan dat je een relatief grote thuisaccu krijgt. Houd er dan ook rekening mee dat deze best wat ruimte in beslag neemt. Naast de capaciteit zijn de afmetingen ook afhankelijk van het merk dat je kiest. Het ene merk produceert nu eenmaal grotere en zwaardere batterijen dan het andere merk.
Aantal laadcycli
Tijdens de zoektocht naar een geschikte thuisbatterij kom je varianten tegen met verschillende laadcycli. Wanneer een batterij oplaadt en weer ontlaadt, wordt dit een laadcyclus genoemd. Hoe vaker de thuisbatterij gebruikt wordt, hoe sneller deze door de cycli heen is. Het is dus verstandig om ook hier rekening mee te houden bij het kiezen van een thuisaccu. Batterijen van 10 kWh hebben doorgaans 4.000 tot 8.000 laadcycli.
Andere opties voor een thuisaccu
Wanneer je twijfelt of een thuisbatterij van 10 kWh het meest geschikt is voor jouw huishouden of gewoonweg alle opties wilt afwegen, kun je ook naar een thuisbatterij met een hogere of lagere opslagcapaciteit kijken. Wanneer je eigen verbruik aan stroom bijvoorbeeld niet zo groot is of wanneer je een kleine zonnepanelen installatie hebt, kun je ook kiezen voor een thuisaccu van 5 kWh of zelfs 3 kWh. Als je bijvoorbeeld een modulaire thuisbatterij koopt met hybride omvormers, kun je deze altijd later nog uitbreiden.
Denk je een thuisbatterij met een grote opslagcapaciteit nodig te hebben en aan 10 kWh juist niet genoeg te hebben? Dan kan een thuisaccu van 20 kWh of 15 kWh de oplossing bieden. Dit is ideaal wanneer je bijvoorbeeld meer zonnepanelen wilt laten plaatsen en zo ook meer zonne-energie zal gaan opwekken. Voor advies kun je ook altijd meer informatie opvragen bij een erkende installateur, die alles weet van industriële energieopslagsystemen.
Offerte
Wil je precies weten wat voor Zonnepaneelaccu aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Zonnepaneelaccu specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Zonnepaneelaccu specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Zonnepaneelaccu Offertes, Gratis!
Externe bronnen:
Bekijk de accu zonnepanelen offertes ►