Maak gebruik van de EIA bij het plaatsen van zonnepanelen. Wat is de EIA subsidie zonnepanelen en wanneer kan je hier als ondernemer gebruik van maken? Bekijk hier de voordelen en voorwaarden van de EIA voor zonnepanelen. Bekijk de zonnepanelen offerte
-
Belangrijkste punten
- EIA-subsidie: Bedrijven kunnen 45,5% van de investeringskosten in zonnepanelen fiscaal aftrekken.
- Voorwaarden: Het systeem moet een minimaal vermogen van 15.000 Wp hebben.
- Kombinaties: EIA kan gecombineerd worden met andere regelingen zoals KIA en MIA.
- Niet voor particulieren: Alleen beschikbaar voor ondernemers, stichtingen, en verenigingen.
Wat is de EIA subsidie?
De energie investeringsaftrek, EIA, is een subsidie voor bedrijven die investeren in energiebesparende bedrijfsmiddelen. Dit betreft een bedrijfsmiddel dat voor minder CO2 uitstoot zorgt, een bedrijfsmiddel dat energiezuinig is of het investeren in duurzame energie.
Fiscale voordelen
Door deze fiscale aftrekregeling kan je een deel van de gemaakte kosten voor de investering aftrekken van de fiscale winst. Daarnaast kan je nog steeds gebruik maken van de gebruikelijke afschrijving die je kan doen.
Door de fiscale voordelen van de regeling moet het voor bedrijven aantrekkelijker worden zonnepanelen te plaatsen.
Je kan naast de EIA in de meeste gevallen nog steeds gebruik maken van de regelingen waar je normaal gesproken onder valt. Daarnaast zal je door de zonnepanelen een lagere energierekening krijgen.
Hoe werkt de regeling?
Door de EIA kan je de 45,5% van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst. Dit verlaagt de fiscale winst waardoor je minder inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting zult betalen.
De EIA subsidie is bedoeld om duurzaam ondernemen te stimuleren. Door deze regeling wordt de investering in zonnepanelen aantrekkelijker voor ondernemers. In 2023 is er 249 miljoen euro beschikbaar voor de EIA subsidie.
RVO energielijst
De RVO, de de Rijkdienst voor Ondernemend Nederland publiceert jaarlijks een energielijst. Op deze energielijst staan de bedrijfsmiddelen die in aanmerking komen voor de energie investeringsaftrek, EIA subsidie. Zo kan je niet alleen in aanmerking komen wanneer je zonnepanelen plaatst, maar ook wanneer je een bijvoorbeeld een zonneboiler plaatst.
Voor wie geldt de energie investeringsaftrek?
Alle ondernemers die onder inkomstenbelasting vallen kunnen in aanmerking komen voor de EIA subsidie. Ook ondernemers die vennootschapsbelasting betalen komen in aanmerking.
De EIA subsidie is niet voor particulieren. Stichtingen en verenigingen kunnen wel in aanmerking komen.
Voorwaarden voor de EIA subsidie zonnepanelen
Er gelden bepaalde voorwaarden om in aanmerking te komen voor de EIA subsidie zonnepanelen. Pas wanneer je investering voldoet aan de verschillende eisen kan je EIA aanvragen bij de RVO.
Kleinverbruikersaansluiting
Je moet een kleinverbruikersaansluiting hebben. Dit is een aansluiting van maximaal 3x80A. Wanneer je een grootverbruikersaansluiting hebt kan je geen gebruik maken van de energie investeringsaftrek.
Minimaal vermogen zonnepanelen
De zonnepanelen moeten een minimaal gezamenlijk piekvermogen van 15 000 Wp hebben. Dit komt gemiddeld genomen neer op 50 tot 60 zonnepanelen afhankelijk van de soort zonnepanelen en het formaat ervan.
Energielijst RVO
Er kunnen verschillende eisen gelden voor de verschillende bedrijfsmiddelen die onder de energie investeringsaftrek vallen. Om te weten welke middelen naast zonnepanelen onder de regeling vallen kan je de jaarlijks gepubliceerde energielijst van de RVO bekijken.
EIA combineren met andere regelingen
De energie investeringsaftrek is mogelijk te combineren met andere regelingen. Zo kan je de EIA subsidie combineren met de KIA, de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek.
EIA en MIA
Wanneer je gebruik wilt maken van beide de EIA en de MIA, de milieu investeringsaftrek, is het mogelijk de investeringskosten te splitsen onder beide regelingen, of kan je voor één van beide regelingen kiezen afhankelijk van welke regeling het meeste voordeel oplevert. Ook kan je door de salderingsregeling teruglever subsidie krijgen en is dit mogelijk te combineren met andere subsidie regelingen.
Niet altijd mogelijk
Er zijn ook andere regelingen zoals de SDE, stimulering duurzame energieproductie, waarmee de EIA mogelijk gecombineerd kan worden. Met de postcoderoosregeling voor zonnepanelen kan dit echter niet gecombineerd worden. Vraag advies aan bij een zonnepanelen installateur.
Zij zullen weten welke combinaties mogelijk zijn en welke regeling het meeste voordeel op zal leveren. Een ervaren installateur berekend het fiscaal voordeel van de regeling voor jouw situatie.
Aanvraag indienen EIA subsidie zonnepanelen
De aanvraag indienen moet binnen drie maanden na de aanschaf van de zonnepanelen gebeuren. Dit doe je bij het online loket van de RVO, de Rijkdienst voor Ondernemend Nederland.
Doorgaans zal je binnen 8 weken na je aanvraag te horen krijgen wat de beslissing is geworden. Wanneer je de EIA verklaring ontvangen hebt kan je deze bij de regulieren belastingaangifte verwerken.
Offerte
Wil je precies weten wat voor Zonnepaneel aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Zonnepaneel specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Zonnepaneel specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Zonnepaneel Offertes, Gratis!