Wanneer je zonnepanelen hebt, dan zul je andere eisen voor een energieleverancier hebben. Je huidige energiecontract is mogelijk niet de beste optie als je ook energie opwekt. Maar waar moet je op letten voor de beste energieleverancier zonnepanelen kiezen? Bekijk de zonnepanelen offertes
-
Belangrijkste punten
- Terugleververgoeding: Deze verschilt per energieleverancier, dus vergelijken is belangrijk.
- Kale leveringstarief: Sommige leveranciers bieden een vast tarief per kWh, wat gunstiger kan zijn.
- Variabele tarieven: Sommige leveranciers passen tarieven aan op basis van tijdstip.
- Redelijke vergoeding: De ACM heeft een minimumvergoeding bepaald voor teruglevering.
Energieleverancier bij zonnepanelen
Als je alleen stroom verbruikt, is het makkelijk om de beste energieleveranciers eruit te pikken. Je kunt vaak via een energievergelijker makkelijk uitzoeken welke leverancier de laagste prijs per kWh vraagt. Ook kun je makkelijk uitvinden welke energieleverancier duurzame energie levert of met een daltarief werkt. Het is simpel te vergelijken per energieleverancier.
Zonnepanelen veranderen de zaak
Met zonnepanelen wil je waarschijnlijk naar een nieuwe energieleverancier overstappen. Dit heeft vooral te maken met saldering en stroom terugleveren. Je wilt zo veel mogelijk terug krijgen met je teruggeleverde stroom, maar hier ook zo min mogelijk tijd en energie aan kwijt zijn. Ook zijn er een aantal leveranciers die een vergoeding vragen als je stroom wilt terugleveren. De ene leverancier is de andere energieleverancier niet, waardoor het belangrijk is dat je goed naar de vergoeding kijkt voor je overgaat op het nieuwe contract afsluiten.
Hoogste terugleververgoeding
Je wilt natuurlijk het meeste geld terugkrijgen voor je te veel opgewekte stroom. Daarentegen wil je dan eerst goed kijken of je daadwerkelijk een terugleververgoeding nodig hebt, of dat je vooral zal salderen. Wanneer je minder opgewekte energie hebt dan hoeveel stroom je nodig hebt voor je verbruik, zul je blijven salderen. Helemaal met de huidige salderingsregeling krijg je dan gewoon de afgesproken prijs per kWh terug en streep je de gebruikte en opgewekte energie tegen elkaar af.
Wat bieden energieleveranciers
De vergoeding die je krijgt voor stroom die je teruglevert verschilt per leverancier. Dit is een van de belangrijkste redenen om de energieleveranciers te vergelijken, zodat je de beste terugleververgoeding krijgt.
Kale leveringstarief
Veel energieleveranciers bieden het kale leveringstarief aan per kWh stroom die je teruglevert. Het kale leveringstarief is de prijs die je per kWh betaalt volgens je energiecontract. Dit tarief is echter zonder energiebelasting, vaste leveringskosten en opslag duurzame energie. Het kan wel verschillen per energieleverancier of dit inclusief of exclusief BTW is, waardoor een vergelijking ook hierbij nuttig kan zijn.
Vast tarief per kWh
Leveranciers kunnen er ook voor kiezen om een vast tarief per kWh aan te bieden. Dit kan gunstiger uitpakken dan het kale leveringstarief, maar dat ligt aan de leverancier. Wanneer de kale leveringstarieven laag liggen, kan een overstap naar een prijs per kWh je meer opleveren. De prijs per kWh is vaak een complete terugleververgoeding, waar de BTW al bij zit.
Variabele tarieven
Het kan voor leveranciers een verschil maken wanneer je de kWh hebt opgewekt van je zonnepanelen. Wat je aan kWh tijdens daluren opwekt wordt verrekend met wat je verbruikt in de daluren, en hetzelfde met je kWh verbruik en opwekking wanneer het normaaltarief geldt. Wanneer je een dynamisch energiecontract hebt, kan het al helemaal veel verschillen. Het kale enkeltarief kan dan soms wel per uur worden aangepast, waardoor je terugleververgoeding ook per uur kan verschillen.
Wat blijft hetzelfde?
Er zijn een aantal dingen die elke leverancier hetzelfde zal doen. Je kunt hier niet onderuit komen, het is gewoon nodig om stroom te kunnen terugleveren. Zo moet je altijd op een elektriciteitsnet zijn aangesloten. Het is bijna onmogelijk om genoeg opbrengst te hebben en op te slaan om het hele jaar door je huishouden op zonne-energie te laten draaien. Je moet dus op een andere manier elektriciteit kunnen krijgen.
Apparatuur
Ook heb je een dubbele meter nodig om de kWh die je hebt opgewekt bij te houden. Met salderen en terugleveren moet de netbeheerder kunnen verrekenen hoeveel je hebt afgenomen en hoeveel je hebt teruggeleverd. Met een dubbele meter kan dit makkelijk worden bijgehouden en betaal je alleen voor de kWh die je hebt afgenomen. Een slimme meter is hierbij nog makkelijker in het gebruik. Gas zal hierbij apart worden bijgehouden.
Salderen
Totdat de salderingsregeling verandert, zul je eerst de groene stroom die je levert afstrepen tegen de stroom die je verbruikt. Je energierekening zal hierdoor lager worden, maar je krijgt er niet direct iets voor terug. Wat er ook verder in je contract staat, totdat je de maximale hoeveelheid elektriciteit hebt gesaldeerd, zul je niet met de terugleververgoeding te maken hebben.
Wanneer moet je overstappen
Als je zonnepanelen hebt, wil je daar natuurlijk zoveel mogelijk uithalen. Door de prijzen van energie vergelijken kun je al flinke profijt halen. Hoeveel kWh energie je voor je eigen verbruik opwekt, zal al een flinke invloed hebben op de energiekosten die in rekening gebracht worden. Maar je hebt een energiecontract niet alleen voor de energie. Bij de vergelijking moet je er ook op letten hoeveel energiebelasting en dergelijke nog bij het kale leveringstarief komt, en wat de gas prijzen zijn.
Vergelijken
Door een vergelijker te gebruiken is het nog nooit zo makkelijk geweest om contracten van energieleveranciers met elkaar te vergelijken en over te stappen. Je kunt snel het kale enkeltarief zien, of de terugleververgoeding hieraan is gebonden. Ook kun je hiermee snel vinden of het een verschil maakt wanneer de opwekking van elke kWh plaatsvindt en hoe lang je contract zou lopen. Een vast contract geeft je zekerheid, maar een variabel contract kan meer winst opleveren tegen een hoger risico.
Redelijke vergoeding
Je zonnepanelen zullen altijd je energierekening verlagen. Hoe minder kWh je van het energienet afneemt omdat je het zelf met zonnepanelen opwekt, hoe minder kWh je uiteindelijk hoeft te betalen. Maar om zonnepanelen te blijven stimuleren, is een goede terugleververgoeding belangrijk. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft dan ook een minimum aangewezen als redelijke vergoeding.
Het meest voordelige is nog steeds om een energieleverancier te kiezen die het laagste kale leveringstarief per kWh heeft. Je profiteert hiervan wanneer je zonnepanelen niet of weinig energie opwekken. Omdat de terugleververgoeding altijd een redelijke vergoeding moet zijn, zul je hier ook nooit op hoeven inleveren. Zo kun je de beste energieleverancier kiezen voor wanneer je zonnepanelen hebt.
Offerte
Wil je precies weten wat voor Zonnepaneel aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Zonnepaneel specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Zonnepaneel specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Zonnepaneel Offertes, Gratis!