Wanneer je zonnepanelen op je dak hebt, kan het zomaar gebeuren dat je meer opgewekte energie hebt dan dat je aan stroom verbruikt. Je kunt deze energie terugleveren aan het elektriciteitsnet. Dit wordt vaak salderen genoemd, maar er zit een verschil tussen terugleveren en salderen. Bekijk de zonnepanelen offertes
-
Belangrijkste punten
- Salderen: Het terugleveren van stroom wordt deels verrekend met je verbruik.
- Vergoeding: Na saldering krijg je een lagere terugleververgoeding per kWh.
- Slimme meter: Nodig om nauwkeurig je teruggeleverde stroom bij te houden.
Het verschil tussen terugleveren en salderen
Als je elektriciteit teruglevert, krijg je hier een vergoeding voor. Het ligt aan hoeveel teruggeleverde stroom je hebt wat voor vergoeding je hiervoor krijgt. Wanneer je energie teruglevert, maar niet meer elektriciteit kan terugleveren dan je hebt verbruikt, dan krijg je dezelfde prijs terug als die je betaalt voor stroom. Het wordt als het ware tegen elkaar afgestreept. Dit heet salderen.
Salderen of terugleververgoeding
Als je meer elektriciteit aan het elektriciteitsnet kunt terugleveren dan dat je hebt verbruikt, dan kan dit niet tegen elkaar worden afgestreept. Op dat moment kun je een terugleververgoeding ontvangen. Je kunt hierbij vaak kiezen tussen een los afgesproken terugleververgoeding of het kale leveringstarief. Welke optie hiervoor beter is, ligt aan de prijs van elektriciteit op dat moment.
Hoe wordt het bijgehouden?
Bij het aanschaffen van zonnepanelen krijg je vaak een slimme meter erbij. Met deze nieuwe meter kan heel makkelijk worden bijgehouden wat je zonnepanelen aan elektriciteit opwekken en hoeveel hiervan uiteindelijk teruggeleverde energie is. Je netbeheerder kan deze slimme meter van een afstand uitlezen en verrekend met de jaarafrekening de opgewekte stroom met de teruggeleverde stroom. Als je een dubbele meter hebt, kan dit minder specifiek worden verrekend. Dan kan er niet worden gelet of je echt op dat moment minder verbruik hebt en wordt het dus direct tegen elkaar afgezet.
Waarom teruglevering belangrijker wordt
De salderingsregeling is inmiddels verlengd. In de toekomst zal de salderingsregeling langzaam worden afgebouwd, waarna deze uiteindelijk helemaal zal stoppen. Wanneer dit precies zal gebeuren, is nog niet bekend. De voorgestelde datum van januari 2025 is namelijk weggestemd door de Eerste Kamer. Toch moet er iets gebeuren met de hoeveelheid energie die wordt teruggeleverd aan het net. Op zonnige dagen zal er altijd meer stroom binnen komen dan wat er wordt verbruikt, en tot nu toe kan dit nog niet makkelijk worden opgeslagen om het zelf op een ander moment te kunnen gebruiken.
De terugleververgoeding
Zodra je stroom terug gaat leveren, krijg je hier een redelijke terugleververgoeding voor. Deze is niet zoveel als bij saldering, want daar krijg je dezelfde prijs voor teruggeleverde elektriciteit als je betaalt voor de elektriciteit die de energieleverancier levert. De terugleververgoeding is vaak het kale leveringstarief per kWh, min de energiebelasting, opslag duurzame energie en overige kosten die energieleveranciers vragen.
Een eerlijke vergoeding
Zodra een vergoeding aan de markt wordt overgelaten, is het vaak maar de vraag hoeveel hiervan overblijft. Met de terugleververgoeding hoef je je hier geen zorgen over te maken. De Autoriteit Consument zorgt ervoor dat je altijd een redelijke vergoeding per kWh krijgt van de energieleverancier. Als je een vaste vergoeding per kWh afspreekt met je leverancier, weet je ook zeker dat je voor langere tijd een goede terugleververgoeding krijgt.
De prijs per kWh
Nadat de salderingsregeling wordt afgebouwd, of wanneer je meer energie hebt teruggeleverd dan je verbruik was, krijg je minder terug dan de prijs per kWh. Dit komt omdat de netbeheerder de terugleververgoeding berekent vanuit het kale leveringstarief, zonder bijkomende kosten zoals de energiebelasting. Omdat de vergoeding per kWh wel per energieleverancier kan verschillen, kan overstappen een flink verschil maken in hoeveel je terug krijgt.
Hoe werkt terugleveren
Voor je begint met energie terugleveren, moet je eerst een aantal dingen hebben geregeld. Als je nog een analoge meter hebt, moet deze worden vervangen door slimme meters voor je begint met zonne-energie opwekken en gaat terugleveren. Anders kan de energieleverancier niet controleren hoeveel kWh je hebt teruggeleverd aan het energienet.
De voorbereiding
Zodra je leverancier jou de juiste energiemeter heeft gegeven, is het tijd om naar je energiecontract te kijken. Hierin zal precies staan hoe de teruglevering van je energieleverancier werkt. De verschillende energieleveranciers zullen op een andere manier de terugleververgoeding per kWh berekenen op je energierekening. Het is dus een goed idee om leveranciers te vergelijken voor je een vast contract afsluit.
Vaste vergoeding
Wat de teruggeleverde elektriciteit van je zonnepanelen opbrengt per kWh kan verschillen. Sommige leveranciers bieden het kale leveringstarief bij elke kWh, andere geven een vaste prijs per kWh. Ook kan het zo zijn dat je netbeheerder ervoor kiest om de elektriciteitsmeter met een daltarief en piektarief te laten werken. Wanneer je dan stroom opwekt en teruglevert heeft dan een effect op de prijs per kWh. Elektriciteit opwekken met je zonnepanelen tijdens zonnige dagen zal dan een lagere terugleververgoeding per kWh geven dan op andere momenten.
Energiecontract afsluiten
Er zijn dus veel verschillende opties voor de betaling bij teruglevering. Het ligt aan je elektriciteitsmeter en energieleverancier hoeveel je krijgt bij elke kWh en dit vergelijken is dus ook echt slim. Zo kun je niet alleen genoeg duurzame energie opwekken om je eigen stroomverbruik op te vangen, maar krijg je alsnog een mooie vergoeding voor elke kWh die je niet zelf gebruikt.
Je eigen elektriciteitsnet
Als de salderingsregeling stopt en je bent aangewezen op de terugleververgoeding van je leverancier, wil je misschien je eigen netbeheerder zijn. Wanneer je te veel energie opwekt, wil je ook dat dit door jezelf gebruikt kan worden. De opties om zonnestroom op te slaan zijn langzaam op aan het komen, maar je kunt vaak niet genoeg kWh opslaan om echt je stroomverbruik op te vangen. Toch kun je ervoor zorgen dat je meer verbruikt van de stroom die jouw zonnepanelen opwekken.
Effectief verbruik van zonnestroom
Je gebruikt vaak in de avonden en weekenden de meeste kWh, helemaal als jouw energieleverancier een daltarief aanbiedt. Het scheelt toch op de prijs per kWh, en dus zul je vaker stroom gebruiken als het goedkoper is per kWh. Maar bij zonnepanelen zijn dat juist vaak de momenten waarop er minder energie wordt geleverd. Door ervoor te zorgen dat je meer kWh aan energie verbruikt wanneer er een overschot aan stroom is, zoals overdag, kom je beter uit met je stroomverbruik.
Slimme apparaten helpen
Door bijvoorbeeld je elektrische auto overdag op te laden, betaal je al veel minder bij je leverancier. Het is misschien niet altijd mogelijk om zelf je wasmachine of droger aan te zetten overdag, maar je kunt ze vaak wel met een timer instellen. Zo zorg je ervoor dat je de energie verbruikt als er veel kWh binnenkomt. Omdat onze huizen en apparaten steeds slimmer worden, kun je hier goed gebruik van maken door op een gunstige tijd deze van een afstand aan te zetten.
Offerte
Wil je precies weten wat voor Zonnepaneel aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Zonnepaneel specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Zonnepaneel specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Zonnepaneel Offertes, Gratis!