Er zijn verschillende soorten energiemeters maar welke slimme meter is het meest geschikt voor zonnepanelen? Ontdek het voordeel van een slimme meter bij het installeren van zonnepanelen. Bekijk de zonnepanelen offerte
-
Belangrijkste punten
- Slimme meter: Dit type meter geeft de meterstanden automatisch door en helpt je energieverbruik bij te houden.
- Terugleververgoeding: Je krijgt een vergoeding voor stroom die je teruglevert aan het net, vaak lager dan de prijs die je betaalt voor afgenomen stroom.
- Plaatsing en kosten: Slimme meters worden meestal gratis door de netbeheerder geïnstalleerd, maar kosten kunnen ontstaan als je deze op een ander moment laat plaatsen.
Welke meter kies je wanneer je zonnepanelen aanschaft?
Er zijn analoge meters, digitale meters en slimme meters. Niet alle energiemeters zijn echter geschikt wanneer je zonnepanelen aanschaft. Niet alle meters kunnen terugtellen en je kan niet met alle meters gebruik maken van de salderingsregeling. Welke meter voor zonnepanelen geschikt is hangt voornamelijk af van de functie om teruggeleverde energie te verrekenen.
Bij de aanschaf van zonnepanelen zal je automatisch een nieuwe elektriciteitsmeter krijgen wanneer dit nodig is. Een analoge meter of digitale meter wordt vervangen door een slimme meter.
Met een slimme meter kan je gebruik maken van de salderingsregeling zodat je zo veel mogelijk voordeel hebt van je nieuwe zonnepanelen. De slimme meters zijn de beste keuze wanneer je zonne-energie teruglevert aan het elektriciteitsnet. Ze verrekenen automatisch het eigen verbruik met de opgewekte stroom en de meter wordt automatisch afgelezen aan het eind van het jaar. Ook worden de gegevens afgelezen wanneer je gaat verhuizen of tijdens onderhoud.
Slimme meters
Een slimme meter zorgt ervoor dat het stroomverbruik van je huishouden geregistreerd wordt. Je hebt zo inzage op je eigen energie verbruik en opgewekte zonne-energie.
De slimme meter houdt bij hoeveel je verbruikt en ook hoeveel opgewekte stroom je teruglevert aan de energieleverancier. Zo kan je precies zien hoeveel je verbruikt en bespaart.
Je kan op afstand je energie verbruik inzien en bijhouden. Zo kan je zien op welke momenten energie verbruik het voordeligste is en je bijvoorbeeld de wasmachine of vaatwasser het beste aan kan zetten.
Een ander voordeel is dat de slimme meter kan helpen wanneer er een storing optreed. De meter kan zien waar de storing door veroorzaakt wordt zodat het snel opgelost kan worden.
Een groot voordeel van de slimme meter is dat je gebruik kan maken van de salderingsregeling. Dat is niet met elke soort meter mogelijk. Zo kan je door het installeren van de energiemeter kosten besparen.
De kosten van een slimme meter
Wanneer je zonnepanelen installeert is het plaatsen van een slimme meter gratis. Je hoeft hiervoor zelf de kosten niet te betalen.
Wanneer je de installatie van de meter echter weigert en later alsnog wilt plaatsen worden hier wel kosten voor gerekend. De kosten liggen in dit geval gemiddeld rond de €70.
Automatisch meterstanden doorgeven
De slimme meter geeft automatisch de meterstanden door aan de netbeheerder of energieleverancier. Dit gebeurt één keer per jaar zodat de jaarrekening berekend kan worden.
Wanneer je dit niet wilt is het mogelijk om deze functie uit te schakelen. In dat geval kan je zelf de meterstanden jaarlijks doorgeven.
Plaatsing van de slimme meter
Het plaatsen van een energiemeter is eenvoudig en snel gebeurt. Doordat het om een klein apparaat gaat past dit altijd in de meterkast.
Bij de installatie zal de stroom een korte tijd afgesloten moeten worden. Gezien de eenvoudige installatie zal je hier echter weinig last van ondervinden.
Een slimme laadpaal
Wanneer je een slimme laadpaal hebt voor je elektrische auto is een slimme meter nodig. De slimme meter moet het energieverbruik kunnen afstellen. Dit is niet mogelijk met de andere soorten energiemeters.
Ook moet de slimme meter de juiste software hebben. Deze moet geupdate worden zodat de twee systemen samen kunnen werken.
Digitale meter
Een digitale meter is niet hetzelfde als een slimme meter. De digitale meter geeft niet automatisch de meterstanden door en kan niet op afstand afgelezen worden. Er zijn twee soorten digitale meters.
Digitale meter met draaischijf
De meter met draaischijf geeft de meterstanden niet automatisch door. Deze meter registreert wel de teruggeleverde energie. Hierdoor kan je deze meter wel gebruiken wanneer je gebruik wilt maken van de salderingsregeling en is dus een geschikte meter voor zonnepanelen.
Wanneer je een digitale meter met terugleverregistratie hebt is het bij de aanschaf van zonnepanelen niet perse nodig om een slimme meter te installeren, al is dit vaak wel aan te raden.
Digitale meter zonder draaischijf
Deze meter heeft geen mogelijkheid om de teruggeleverde energie bij te houden. Hierdoor kan deze meter niet gebruikt worden wanneer je gebruik maakt van de salderingsregeling bij de installatie van zonnepanelen.
Analoge meter
Met een analoge meter kom je niet in aanmerking voor de salderingsregeling. Hierdoor kan je wanneer je zonnepanelen hebt hogere kosten hebben dan nodig. De analoge meters registreren teruggeleverde stroom niet.
Huishoudens met een analoge meter zullen waarschijnlijk de komende jaren een nieuwe meter krijgen. De analoge meter wordt waarschijnlijk vanaf 2025 verplicht vervangen door minimaal een digitale meter met terugleverregistratie.
Salderingsregeling
Wanneer je zonnepanelen hebt kan je mogelijk gebruik maken van de salderingsregeling. Onder deze regeling kan je de teruggeleverde stroom wegstrepen tegenover het eigen verbruik. Je verrekent opgewekte stroom en verbruikte stroom met elkaar. Dit heet salderen.
Dit betekend dat je voor elke kWh die je teruglevert hetzelfde tarief inclusief belastingen terugkrijgt als wat je per kWh aan de energieleverancier betaalt.
Je hoeft hier zelf niets voor bij te houden of te berekenen. Wanneer je een slimme meter hebt laat deze je alle informatie zien. Je hoeft je alleen aan te melden bij de energieleverancier en bij de netbeheerder zodat zij weten dat de door jou afgenomen stroom minder zal worden.
De salderingsregeling wordt echter in de toekomst afgebouwd totdat deze uiteindelijk volledig afgeschaft wordt. Door de onbepaalde eindtijd kun je de aankomende jaren nog veel voordeel halen uit het salderen van teruggeleverde stroom. Let wel dat sommige energieleveranciers zijn begonnen met het vragen van terugleverkosten, waardoor je moet betalen voor het terugleveren van stroom.
Uiteindelijk verdwijnt de salderingsregeling, maar je krijgt nog wel het grootste deel van de kale stroomprijs terug per kWh. Het percentage hiervan is nog niet vastgesteld door de overheid maar wordt nu op 80% geschat.
Is een slimme meter verplicht?
Er was sprake van het verplicht stellen van de slimme meter. Volgens klimaatplannen zou het hebben van een meter met minimaal twee aparte telwerken voor levering en teruglevering verplicht worden.
Dit is voorlopig nog niet het geval. Je kan het installeren van een slimme meter in je woning nu nog weigeren. In dat geval kan er een digitale meter geplaatst worden.
De slimme meter is inmiddels in de meeste huishoudens in Nederland aanwezig. In 2020 werd er binnen de EU afgesproken dat minimaal 80% van alle huishoudens een slimme meter moest hebben. Dit percentage ligt in Nederland inmiddels al hoger.
Analoge meters kunnen niet meer geplaatst worden. Ook wordt het binnenkort verplicht om minimaal een digitale meter met terugleverregistratie te hebben waardoor de analoge meters binnen korte tijd niet meer gebruikt zullen worden.
Kan je de energiemeter zelf vervangen?
Het is niet toegestaan om zelf de meter zelf te vervangen. De meter is technisch gezien niet jouw eigen eigendom, maar is van de netbeheerder. Zij zijn verantwoordelijk voor het vervangen van de energiemeter.
Ook heeft de meter een speciale zegel die niet verbroken mag worden. Wanneer je dit wel doet wordt dit gezien als fraude.
De slimme meter weigeren
Gezien het hebben van een slimme meter niet verplicht is, mag je slimme meter weigeren. Wanneer je later toch een slimme meter wilt laten plaatsen zul je in dat geval wel de kosten hiervoor moeten betalen. De kosten liggen meestal rond de €70. Wanneer je weigert zal je een digitale meter krijgen in plaats van een analoge meter.
Als je een stadsverwarming of een blokverwarming hebt is het niet mogelijk de slimme meter te weigeren. Ook wanneer je een slimme laadpaal voor een elektrische auto hebt of wilt laten plaatsen zal je een slimme meter nodig hebben.
Reden voor weigering van de slimme meter
Er zijn verschillende redenen dat mensen kiezen de slimme meter niet te nemen. Er wordt geschat dat ongeveer een half miljoen huishoudens de slimme meter hebben geweigerd. Redenen hiervoor zijn een gebrek aan toegevoegde waarde, geen vertrouwen in de gegevens van de slimme meters en privacy redenen.
Privacy
De slimme meter uitlezen gebeurt automatisch door de netbeheerder en de energieleverancier, wat kan leiden tot vraagtekens over privacy. Dit kan voor sommige mensen een reden zijn om de slimme meter niet in huis te nemen. Er gelden echter strenge regels rondom privacy wat betreft het aflezen van deze gegevens. Er zijn vaste momenten waarop het verbruik afgelezen mag worden waardoor er weinig conclusies over het huishouden genomen kunnen worden.
Onbetrouwbare gegevens
In 2017 gaf onderzoek aan dat het af en toe voor kwam dat slimme meters verkeerde informatie doorgaven. Dit is inmiddels verbeterd waardoor dit zeer zelden voorkomt.
Kans op hacken
De kans om gehacked te worden kan een reden zijn om de slimme meter niet in huis te willen. Hoewel dit mogelijk is, is dit in Nederland nog nooit voorgekomen. Volgens onderzoek door de Radboud Universiteit zijn de slimme meters voldoende beveiligd.
Offerte
Wil je precies weten wat voor Zonnepaneel aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Zonnepaneel specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Zonnepaneel specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Zonnepaneel Offertes, Gratis!