Ieder dak is uniek en heeft zijn eigen situatie. Zo kan het bijvoorbeeld zo zijn dat jouw dak de hele dag in de zon ligt, maar het kan ook zo zijn dat er een grote boom naast jouw huis staat die ervoor zorgt dat een deel van jouw zonnepanelen iedere middag in de schaduw liggen. Gelukkig zijn er verschillende soorten zonnepanelen systemen waar je uit kunt kiezen, zodat jouw zonnepanelen systeem perfect op jouw situatie aan kunt passen. Bekijk de zonnepanelen offertes
-
Belangrijkste punten
- Serieschakeling: Meest geschikt als er geen schaduw is; lagere kosten.
- Parallelschakeling: Beter bij schaduw, want elk paneel werkt onafhankelijk.
- Optimizers: Alternatief om het maximale rendement te halen, ook bij schaduw.
- Prijsverschil: Serieschakeling is goedkoper dan parallelschakeling door minder benodigde apparatuur.
Serie of parallel?
Door voor het juiste systeem te kiezen zorg jij ervoor dat jij het beste rendement uit jouw panelen kunt halen, zonder dat er onnodig stroom verloren gaat. Maar welk zonnepanelensysteem is nu het beste geschikt voor jouw situatie? En waar kun je eigenlijk allemaal uit kiezen? Lees snel verder om antwoord te krijgen op deze vragen.
Je kunt een zonnepanelen systeem kortweg op twee verschillende manieren installeren, namelijk in serie geschakeld systeem of parallel geschakeld systeem. Afhankelijk van jouw situatie is één van deze twee manieren de beste keuze. Als er geen obstakels op of rondom het dak aanwezig zijn, waardoor er dus geen kans is op schaduw, worden de panelen in de meeste gevallen standaard in serie geschakeld aangesloten.
Wanneer parallel
Heb jij wel last van schaduwval, bijvoorbeeld door een schoorsteen, bomen, een dakkapel of andere reden, of heb jij een variërende hellingshoek van de panelen? Dan kan het geadviseerd worden om de het zonnepanelensysteem parallel te schakelen. In dit geval installeert de monteur ieder zonnepaneel op zogenaamde micro omvormers of optimizers. Hierdoor heeft een paneel dat minder goed presteert, bijvoorbeeld door schaduw, geen invloed op de opbrengst van de overige zonnepanelen die op jouw dak liggen.
Het verschil tussen serie en parallel
Als je besluit panelen te installeren kunnen ze dus in parallel of serie geschakeld worden. Wat in jouw situatie de beste keuze is, hangt van een aantal factoren af. De uiteindelijke keuze bepaalt vervolgens voor een groot deel wat de opbrengst van jouw panelen zal zijn. Het is dus verstandig om goed te weten wat de verschillen tussen serie geschakelde en parallel geschakelde zonnepanelen zijn en wat alle voor- en nadelen zijn.
Overal gelijk
Zoals hierboven al te lezen is zijn de zonnepanelen in een serieschakeling achter elkaar aangesloten. De stroom loopt hierdoor van het ene zonnepaneel door het andere zonnepaneel. In deze schakeling is de stroom dus overal gelijk. De crux zit hem in dit geval in de totale spanning. Deze zal gelijk zijn aan de som van de spanning per paneel. Dit betekent dat als een enkel zonnepaneel geen stroom doorgeeft, ook de andere panelen geen stroom meer zullen krijgen.
Ieder paneel op zich
Bij een parallelschakeling is ieder zonnepaneel individueel op dezelfde spanningsbron aangesloten. De spanning is hierdoor overal gelijk. Per paneel kan in dit geval afzonderlijk de stroom worden doorgeven. Als er één zonnepaneel uitvalt blijven de overige zonnepanelen gewoon functioneren.
De voor- en nadelen van een serieschakeling
Als jij jouw zonnepanelen in serie laat schakelen zijn er verschillende voor- en nadelen waar je rekening mee dient te houden. Zonnepanelen die in serie geschakeld zijn worden ook wel een ‘string’ genoemd. Het is eigenlijk een soort draad van panelen. Hierdoor ontstaat er uiteindelijk een grotere stroomkring. Deze stroomkring kun je vergelijken met een snoer kerstlampjes. De stroom zal door de gehele kring lopen en loopt richting de omvormer. De omvormer zet de zonnestroom om in bruikbare wisselspanning.
Prijs
Het grootste voordeel van een serieschakeling is de prijs. Er zijn relatief weinig onderdelen nodig, zoals bijvoorbeeld bekabeling, waardoor de kosten lager uit zullen vallen. Een serieschakeling zal daarnaast ook een hogere spanning leveren. Dit brengt ook weer voordelen met zich mee, er treedt dan namelijk minder (warmte)verlies op. Daarnaast zal de gelijkspanning makkelijker omgezet kunnen worden naar wisselspanning.
Nadeel
Serie geschakelde zonnepanelen hebben ook een groot nadeel. Dat is namelijk dat de stroomsterkte af zal hangen van alle zonnepanelen. Als er één paneel minder stroom kan leveren, dan zullen ook de overige panelen in de string minder goed kunnen presteren. Dit is goed te zien in het volgende rekenvoorbeeld: Het ene paneel levert 260 kWh. Het paneel ernaast levert 280 kWh. Doordat de panelen in serie geschakeld zijn zullen beide panelen slechts 260 kWh aan stroom kunnen leveren.
De voor- en nadelen van een parallelschakeling
Bij een parallelschakeling worden de zonnepanelen naast elkaar aangesloten. De plussen worden hierbij op de andere plussen aangesloten en de minnen worden hierbij aangesloten op de minnen. Hierdoor ontstaat er, net zoals bij een serieschakeling, één grote stroomkring. Toch wordt ieder paneel afzonderlijk op het circuit aangesloten. Hier is een groot voordeel aan verbonden, de afzonderlijke panelen zullen namelijk niet de andere zonnepanelen beïnvloeden.
Altijd de beste prestaties
Dit betekent dat als een enkel paneel minder presteert, dit zwakste paneel geen effect zal hebben op de prestaties van de zonnepanelen die ernaast liggen. Een parallelschakeling is onmisbaar als er schaduw op een deel van je dak valt of als je stroom wilt kunnen blijven produceren in het geval van een kapot paneel.
Prijs ligt hoger
Een van de grootste nadelen van een parallelschakeling is de prijs. Het aanleggen van een parallelschakeling kost namelijk meer dan een serieschakeling. Toch kan dit nadeel in veel gevallen toch opwegen tegen de opbrengsten die je anders mist in vergelijking met een serieel geschakeld systeem. Zelfs met de hogere prijs van micro omvormers ten opzichte van de centrale omvormer of string omvormer, wegen de opbrengsten op tegen de investering.
Een goed alternatief: optimizers
Je kunt naast zonnepanelen die in serie of parallel geschakeld zijn ook kiezen voor een systeem dat gebruik maakt van optimizers. Een optimizers is een klein kastje dat per paneel bevestigd wordt. Dit kastje zal de opbrengst van het betreffende paneel monitoren. Hierdoor kan het voltage en de ampère goed op elkaar afgestemd worden, waardoor je het maximale uit de zonnepanelen kunt halen. Door optimizers te gebruiken hebben de panelen geen negatieve invloed meer op elkaar. De werking is dus vergelijkbaar met zonnepanelen die parallel geschakeld zijn.
Meerdere voordelen aan optimizers
Optimizers zijn een ideale oplossing in geval van schaduw op de zonnepanelen. Daarnaast kunnen optimizers ook gebruikt worden als het zonnepanelensysteem op meerdere dakoppervlakken gemonteerd wordt. Ook aan optimizers zit een groot nadeel verbonden, namelijk weer het prijskaartje. Het aanbrengen van optimizers is namelijk een stuk duurder dan zonnepanelen aan laten leggen in een serieschakeling. Daarnaast brengen optimizers ook meer onderhoud met zich mee en heb je te maken met meer warmte- en stroomverlies.
Het beste systeem
Je vraagt je nu misschien af wat het beste systeem is. Je keuze hangt voornamelijk af van jouw daksituatie en wensen. Let bijvoorbeeld goed op de hellingshoek en de objecten op en rondom het dak. Deze aspecten spelen namelijk een grote rol bij welk zonnepanelensysteem het beste werkt voor jou. Je wilt voor een lage aanschafprijs toch een systeem dat erg goed presteren zal.
Last van schaduw op jouw dak
Er zijn verschillende objecten op en rondom het dak die voor schaduwvorming kunnen zorgen. Denk hierbij aan een hoge boom naast het huis, een dakkapel, het dak van de buren en nog veel meer. De opbrengsten per paneel worden hierdoor beïnvloed. Schaduwvorming maakt uit voor de keuze voor een bepaald zonnepanelensysteem. Om het simpel te maken kun je de volgende vuistregel aanhouden: hoe hoger het object is, hoe minder zonlicht erop zal vallen.
Hellingshoek van objecten dichtbij
Hierna wordt er gekeken naar de hellingshoek tussen de laagst geplaatste of meest dichtbijzijnde paneel en het hoogste punt van het betreffende object. Als dit bijvoorbeeld 20 graden is, dan zal er alleen in de wintermaanden sprake zijn van verliezen. Dit komt omdat de zon in de winter lager staat. Dit verlies is in dit geval bijna verwaarloosbaar, aangezien er in de winter al niet veel zonuren zullen zijn. In dit geval hoef je hier dus geen rekening mee te houden.
De hellingshoek van jouw dak
Een andere factor is de hellingshoek van jouw dak. Ook dit is een belangrijk onderdeel die een rol speelt bij jouw dak situatie. De opbrengst die jouw zonnepanelen kan leveren is erg afhankelijk van deze verschillende hellingshoeken. Gedurende het jaar staat de zon op verschillende hoogtes. Zo staat deze in de wintermaanden een stuk lager in vergelijking met de zomermaanden. Stel jouw dak heeft een westelijke oriëntatie en een hellingshoek van 30 graden. De opbrengst zal dan hoger zijn dan bij een hellingshoek van bijvoorbeeld 50 graden. Dit heeft te maken met de zon die eerder in het jaar al over de nok heen zal kunnen schijnen.
Dakvlakken
Worden de zonnepanelen op één dakvlak geplaatst? Dan zal de hellingshoek weinig tot misschien zelfs geen invloed hebben op de keuze van het systeem en de omvormer die het meest geschikt zijn voor jouw situatie. Als de zonnepanelen over meerdere dakvlakken verdeeld zullen worden moet er gekeken worden welke keuze voor het hoogst mogelijke rendement zal zorgen. Dit kan een serieschakeling zijn, een serieschakeling bestaande uit twee systemen of een schakeling met optimizers.
Offerte
Wil je precies weten wat voor Zonnepaneel aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Zonnepaneel specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Zonnepaneel specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Zonnepaneel Offertes, Gratis!
Podcast
Je hebt de tips in tekst gelezen maar de finesses zitten vaak in de details. Je hoort in deze podcast hierover mijn praktijk ervaring hiermee. Zo weet je precies wat er in de praktijk bij komt kijken.- Verbouwen 122 | Flexibele Zonnepanelen En Andere Zonnepanelen Ontwikkelingen Verbouwkosten.com 06:43
- Verbouwen 78 | Zonnepanelen Nu Kopen Of Niet? Verbouwkosten.com 08:20
- Verbouwen 70 | Zonnepanelen Is Meer Dan Hoog Rendement! Verbouwkosten.com 09:10
- Verbouwen 69 | Accu Zonnepanelen Verbouwkosten.com 05:07
- Verbouwen 65 | Zonnepanelen Voordelen En Prijzen Verbouwkosten.com 08:19
- Verbouwen 62 | Zonnepanelen In Het Dak Verbouwkosten.com 05:07
- Verbouwen 20 | Zonnepanelen Doen Of Niet Verbouwkosten.com 14:26
Externe bronnen:
Bekijk de zonnepanelen offertes ►