Wanneer kan je wel of niet zonnepanelen op je schuur laten plaatsen en waar moet je rekening mee houden? Maak efficiënt gebruik van de ruimte die je hebt.
Tuinhuis, garage of schuur met zonnepanelen
Hoeveel zonnepanelen kunnen er op jouw schuur, tuinhuis of garage geplaatst worden? Laat een set zonnepanelen installeren op de schuur. Bekijk de zonnepanelen offertes
-
Belangrijkste punten
- Efficiënt gebruik van ruimte: Zonnepanelen op de schuur gebruiken ruimte die anders ongebruikt blijft.
- Draagkracht: Controleer altijd of de schuur sterk genoeg is om zonnepanelen te dragen.
- Schaduw: Let op schaduw van bomen en gebouwen die de opbrengst van de zonnepanelen kunnen verminderen.
Kan je zonnepanelen plaatsen op de schuur?
Of het mogelijk is om zonnepanelen op de schuur, een tuinhuisje of garagedak te plaatsen hangt voornamelijk af van de stevigheid van het gebouw. Niet alle schuren hebben voldoende draagkracht om een stel panelen voldoende te ondersteunen. Ook kan het oppervlak van het schuurdak relatief klein zijn waardoor je alleen voor een kleine installatie kunt kiezen.
Toch is het plaatsen van zonnepanelen op schuur vaak een geschikte keuze. Je maakt efficiënt gebruik van de ruimte die je hebt en het kan een goede oplossing zijn wanneer het dak van je woning bijvoorbeeld teveel in de schaduw staat voor zonnepanelen. Je kan zo op efficiënte manier zonne energie opwekken.
Veel schuren hebben een plat dak, wat ideaal is voor het plaatsen van zonnepanelen. Ook zijn de meest voorkomende dakbedekkingen van schuren prima te combineren met zonnepanelen. Zo kunnen de zonnepanelen prima op golfplaten, dakpanplaten en dakpannen geplaatst worden.
Waar moet je rekening mee houden bij zonnepanelen op de schuur?
Er zijn een aantal aandachtpunten wat betreft het plaatsen van zonnepanelen op het dak van een schuur. Net als bij het dak van een woning of ander gebouw moet je onder andere rekening houden met de richting van de panelen, het soort dak waar het om gaat en schaduw van omliggende gebouwen en bomen.
Bij een schuur moet je echter ook met andere factoren rekening houden. Zo is er mogelijk meer kans op diefstal en moet je bij een schuur extra goed kijken naar de draagkracht van de constructie en het dakoppervlak dat beschikbaar is.
Schuin dak of plat dak zonnepanelen
Het platte dak is het meest geschikt voor zonnepanelen. Gezien veel schuren platte daken hebben zijn veel schuren geschikt voor het plaatsen van panelen. Bij een plat dak kan je zelf bepalen wat de ideale hellingshoek is en wat de richting van de panelen wordt. Hierdoor kan je de zonnepanelen plaatsen op de beste manier.
De ideale hellingshoek is tussen de 15 en 35 graden. Veel schuine daken hebben een hogere hellingshoek. Hierdoor kan het zijn dat de panelen op schuine daken minder zon opvangen waardoor de panelen een lagere opbrengst zullen hebben.
Naast de hellingshoek kan je de richting ten opzichte van de zon niet bepalen bij een hellend dak. Een zuidelijke richting is het beste, maar ook een flauwe hoek op het oosten of westen is mogelijk. Hier moet je rekening mee houden bij het plaatsen van zonnepanelen op een schuin dak.
Hoewel een plat dak geschikter is voor zonnepanelen plaatsen kan een schuin dak ook geschikt zijn. Dit hangt echter af van de omstandigheden en kan soms voor een verminderde opbrengst zonne energie zorgen.
Schaduw
Bij het plaatsen van zonnepanelen moet je altijd rekening houden met omliggende gebouwen en bomen die in de buurt staan. Deze kunnen voor schaduw zorgen waardoor de zonnepanelen minder zullen opbrengen.
Wanneer er teveel schaduw op het schuurdak valt kan je beter geen zonnepanelen plaatsen. Een schuur die los van het huis staat is vaak geschikt. Mogelijk kan je ervoor kiezen een boom die in de weg staat te kappen zodat je efficiënt gebruik kunt maken van de zonnepanelen.
Heb je een vergunning nodig?
Doorgaans heb je voor het plaatsen van zonnepanelen geen vergunning nodig. Er zijn soms omstandigheden waarbij dit wel zo is. Wanneer het een monumentaal pand betreft of wanneer het pand in een beschermd stads- of dorpsgezicht staat.
Ook kan er in het plaatselijke bestemmingsplan van een pand staan dat er toestemming nodig is voor bepaalde verbouwingen of installaties.
Bij twijfel kan je een vergunningscheck doen of aan de gemeente vragen of er een vergunning nodig is. Naast een mogelijke vergunning zijn er bepaalde eisen waaraan de installatie van de zonnepanelen aan moet voldoen.
Zo mogen de panelen slechts een beperkte hoogte hebben wanneer ze op een plat dak geplaatst worden en moeten ze op een minimale afstand van de dakrand staan, afhankelijk van hoeveel zonnepanelen en het dakoppervlak. Ze moeten op juiste wijze op het dak geplaatst worden, zeker bij een schuin dak.
De panelen enkele centimeters erboven plaatsen is soms al niet toegestaan. Bij platte daken mogen de panelen maximaal 1m boven het dak uitkomen. De installateurs die je inschakelt zullen hier alles van weten en zullen de zonnepanelen op correcte wijze monteren.
Vergunning nodig voor een boom kappen
Het kan zo zijn dat er een boom in de weg staat en teveel schaduw veroorzaakt voor de zonnepanelen. Mogelijk wil je deze laten kappen.
Voor het kappen van bomen kan een vergunning nodig zijn. Ook kan je meldingsplicht hebben voor het kappen van een boom. Wat wel en niet verplicht is hangt af van de gemeente. Neem met jouw gemeente contact om te weten wat wel en niet toegestaan is.
Beschikbaar dakoppervlak
Schuren hebben niet altijd een groot dakoppervlak waar je de panelen op kunt plaatsen. Toch hoeft dit geen probleem te zijn. Ook een kleinere set zonnepanelen is de investering waard en verdien je na een tijd terug.
Een groter aantal panelen zul je sneller terug verdienen, maar dit is niet altijd mogelijk. Daarnaast moet je rekening houden met de draagkracht en je budget, waardoor een grote set zonnepanelen niet altijd gewenst is.
Een set van 6 zonnepanelen brengt al veel op en heeft een minimaal oppervlak van 11,58m² nodig. Een gemiddeld huishouden heeft voldoende aan 10 zonnepanelen. Dit betekend dat je met een set van 6 zonnepanelen al veel van je energieverbruik zult opbrengen met de zonnepanelen en een set van 6 panelen is vaak goed te doen op het dak van een schuurtje of tuinhuis.
Draagkracht van de schuur
Een van de belangrijkste aandacht punten bij panelen op de schuur is de draagkracht van de constructie van het gebouw. Niet elke schuur heeft voldoende draagkracht voor de installatie van panelen. De meeste schuren zullen wel voldoende kracht hebben voor het plaatsen van een paar panelen.
Het beste laat je dit controleren voordat je de zonnepanelen aanschaft. Zo weet je zeker dat er geen onveilige situaties of overbodige schade zullen ontstaan. De constructie moet voldoende kracht hebben voor beide de zonnepanelen en een mogelijk nodige ballastlaag. Vaak is er bij een plat dak een ballastlaag, vaak een laag tegels, nodig om te zorgen dat de zonnepanelen stevig op het dak bevestigd zijn.
Dakbedekking
Zonnepanelen kunnen op nagenoeg elk dak gemonteerd worden. Ze kunnen met de meeste dakbedekkingen prima gecombineerd worden. Sommige soorten dakbedekking kunnen de montage wel lastiger maken. Zo zijn dakpannen niet de meest gemakkelijke ondergrond voor zonnepanelen en kan hierbij extra montagemateriaal nodig zijn voor een fatsoenlijke bevestiging.
De meeste schuren hebben echter een dakbedekking waarbij de panelen gemakkelijk gevestigd kunnen worden. Veel voorkomende dakbedekkingen zijn golfplaten, dakpanplaten, EPDM of bitumen. Je kunt hierbij gemakkelijk zonnepanelen leggen.
Wanneer het bestaande dak binnen korte tijd aan vervanging toe is kan je beter wachten met het plaatsen van de zonnepanelen. In dit geval kan je de werkzaamheden beter in één keer uit laten voeren om te voorkomen dat je twee keer voor de installatie van de zonnepanelen betaald.
Groene stroom met een groen dak
De meest geschikte dakbedekking in combinatie met zonnepanelen is een groen dak of sedum dak. Hoewel hiervoor wel voldoende draagkracht nodig is, is het een zeer praktische combinatie.
Het groen dak houd de zonnepanelen extra koel in de zomer, waardoor de zonnepanelen een stuk efficiënter kunnen werken. De panelen werken namelijk minder goed bij hoge temperaturen. Door deze combinatie heb je een zeer duurzame schuur en wek je extra veel groene stroom op.
Zonnepanelen als dakbedekking
Er zijn ook zonnepanelen die als dakbedekking functioneren. Deze panelen dienen niet alleen om zonne energie op te wekken maar zijn ook meteen de dakbedekking. Zo kan je het dak van een schuur volledig vervangen met zonnepanelen.
Onderhoud schuur zonnepanelen
Zonnepanelen hebben weinig onderhoud nodig, maar moeten wel af en toe schoon gemaakt worden. Zo moet je de zonnepanelen vrij houden van vuil en stof, kan je sneeuw het beste verwijderen, moet in de herfst het blad mogelijk weggehaald worden en kan er af en toe een reparatie nodig zijn.
Doorgaans zijn zonnepanelen op een schuur of tuinhuis makkelijker te bereiken. Hierdoor wordt het onderhoud doorgaans eenvoudiger dan bij een woning of ander gebouw. Daarnaast kan je makkelijker vanaf de grond zien wanneer er schoonmaak nodig is.
Diefstal schuur zonnepanelen
Vaak kan je een schuur of tuinhuis makkelijker bereiken. Dit maakt de kans op diefstal van de zonnepanelen groter dan wanneer je de panelen op het dak van een woning plaatst.
Hoewel het praktisch kan zijn om de zonnepanelen zelf gemakkelijk te kunnen bereiken, kan dit ook als nadeel werken.
Omvormer
Een omvormer zet de stroom om van gelijkstroom naar wisselstroom. Pas wanneer de stroom omgezet is naar wisselstroom kan deze binnen het huishouden gebruikt worden. Een omvormer is altijd nodig bij het plaatsen van panelen.
Er bestaan twee soorten omvormers. De traditionele string-omvormer, dit is een aparte omvormer, en de nieuwere micro-omvormers die bij de zonnepanelen in zitten. De micro-omvormers zijn efficiënter en hebben minder ruimte nodig. Deze soort is echter ook duurder, waardoor er niet altijd voor gekozen wordt.
De traditionele omvormer heeft meer ruimte nodig. Daarom moet hier voldoende ruimte voor zijn. Transport van stroom zorgt voor verlies. Daarom kan de omvormer het beste zo dicht mogelijk bij de zonnepanelen geplaatst worden. De omvormer hangen in de schuur of garage zelf is het meest praktisch. Wanneer hier geen ruimte voor is kan de omvormer vaak ook buiten geplaatst worden.
Voor- en nadelen van zonnepanelen op de schuur
Voordelen
- Efficiënt gebruik gemaakt van de beschikbare ruimte
- Meeste schuur daken geschikt voor installatie van zonnepanelen
- Mogelijk met meest voorkomende soorten dakbedekking
- Makkelijker voor onderhoud en schoonmaak
Nadelen
- Mogelijk meer kans op diefstal
- Controle voor voldoende draagkracht nodig
- Minder groot dakoppervlak beschikbaar
Hoeveel zonnepanelen op schuur plaatsen?
Hoeveel panelen je het beste kunt plaatsen hangt af van verschillende factoren. Uiteraard als eerste het budget dat je wilt uitgeven. Daarnaast moet je, zoals hierboven genoemd, rekening houden met de draagkracht en het oppervlakte van de schuur, zodat je weet wat mogelijk is.
Daarna kan je kijken naar het jaarlijks energieverbruik van jouw huishouden. Een gemiddeld huishouden verbruikt rond de 2.800 of 3.000 kWh per jaar. Hiervoor wordt standaard een set van 10 zonnepanelen aangeraden, deze set geeft doorgaans voldoende opgewekte energie. De maximale opbrengst ligt hoger dan dit, maar in de praktijk wordt deze optimale opbrengst door weersomstandigheden nooit gehaald.
Doorgaans is de aanschaf van een set goedkoper in verhouding dan het aanschaffen van een los zonnepaneel. Er zijn veel verschillende sets beschikbaar. Zo kan je extra uitgebreide sets zoals een set van 20 zonnepanelen kiezen bij hoog energieverbruik.
Je kan ook juist kleinere sets kiezen, zoals een set van 3 zonnepanelen of 6 zonnepanelen. Deze kleinere sets zijn vaak geschikter voor een schuur of tuinhuis gezien er minder ruimte en draagkracht nodig is. Ook kleinere sets geven voldoende opgewekte energie om een daadwerkelijk verschil op de uiteindelijke energierekening te maken en kunnen zeker de moeite waard zijn.
Kosten zonnepanelen op schuur
De kosten van zonnepanelen op de schuur hangen van verschillende factoren af. Denk hierbij aan het type dak, schuin dak of plat dak zonnepanelen? Ook kunnen er optimizers nodig zijn, kan je de soort omvormer bepalen, mogelijk moet de meterkast aangepast worden en moet je rekening houden met de soort dakbedekking die je hebt.
Uiteraard is de grootste factor voor de uiteindelijke prijs hoeveel zonnepanelen je kiest. Onderstaande lijst geeft een gemiddelde schatting van een paar veel gekozen zonnepanelen sets, inclusief montage, materiaal en de omvormer, maar exclusief btw.
- Gemiddelde kosten van een set van 6 zonnepanelen: €3.000
- Gemiddelde kosten van een set van 10 zonnepanelen: €4.500
- Gemiddelde kosten van een set van 20 zonnepanelen: €8.500
Terugverdientijd
Door de hoge energiekosten stijgt de vraag naar zonnepanelen. Hierdoor lopen de kosten de afgelopen tijd hoger op.
Door deze stijgende kosten loopt ook de terugverdientijd van de zonnepanelen op. Momenteel heb je de investering van zonnepanelen gemiddeld binnen 4 of 5 jaar terugverdiend. Er wordt echter verwacht dat deze tijd aankomende jaren zal stijgen.
De minimale levensduur van zonnepanelen is 25 jaar. Wanneer je zonnepanelen op je woning wilt vervangen kan je overwegen ze op de schuur te plaatsen. Zo zullen de oude panelen toch nog een bijdrage leveren en hoef je ze nog niet direct te vervangen of naar de milieustraat te brengen om de zonnepanelen te recyclen.
Montage van de zonnepanelen
Het is mogelijk om sommige zonnepanelen zelf te installeren wanneer je enige ervaring hebt met dit soort werk. In dat geval betaal je de kosten exclusief installatiekosten. Uiteraard kan dit een ingewikkelde en mogelijk gevaarlijke klus zijn wanneer je geen ervaring hebt. In dat geval kan je het beste een ervaren installateur inschakelen. Zij zullen de zonnepanelen snel en eenvoudig op het dak gemonteerd hebben.
Hoe moeilijk de installatie is hangt af van de dakvorm en dakbedekking. Een erkend installateur zal hier echter veel ervaring mee hebben. Zij kunnen helpen met kijken naar de mogelijkheden van jouw schuur, ze kunnen een dakinspectie uitvoeren, de gewenste opbrengst berekenen en gepast advies geven. Ook zullen zij een verzwaring van de meterkast uitvoeren wanneer dit nodig is.
Bij de montage komt ook de aansluiting van de bekabeling kijken. Afhankelijk van de situatie kan hier meer tijd en graafwerk bij komen kijken. Door een verdere afstand van schuur naar de meterkast kunnen de kosten hiervan hoger worden dan wanneer de zonnepanelen op het dak van een woning geplaatst worden.
Veelgestelde vragen
Kunnen zonnepanelen op een schuur geplaatst worden?Of dit echter mogelijk is hangt voornamelijk af van de draagkracht van de schuur. Niet elke schuur is voldoende sterk om het gewicht van de zonnepanelen en mogelijk een nodige laag ballast te dragen. Laat dit eerst berekenen voordat je zonnepanelen op een schuur laat plaatsen.
Vervolgens kan je voor een passende set zonnepanelen kiezen die geschikt is voor de situatie, jouw wensen en het beschikbare budget.
Zij zullen kijken naar de draagkracht, het dakoppervlak en andere bijkomende factoren. Je kan zo om passend advies vragen zodat je zeker weet wat de mogelijkheden zijn.
Offerte aanvraag
Wil je precies weten wat voor Zonnepaneel aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Zonnepaneel specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Zonnepaneel specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Zonnepaneel Offertes, Gratis!
Externe bronnen:
Bekijk de zonnepanelen offertes ►