Er is de laatste tijd veel te doen geweest rondom de salderingsregeling. Hiermee kun je te veel opgewekte stroom terugleveren aan het elektriciteitsnet voor een mooie vergoeding. Maar deze regeling zal ooit worden afgebouwd. Bekijk de zonnepanelen offertes
-
Belangrijkste punten
- Afbouw salderingsregeling: salderingsregeling is verlengd en het is nog onbekend wanneer deze wel zal worden afgebouwd.
- Terugleververgoeding: Blijft na afbouw, maar lager dan salderingsvergoeding.
- Voorbereiding: Oriënteer op thuisaccu’s of meer eigen verbruik.
Wat is de salderingsregeling
Door middel van de salderingsregeling verdienen zonnepanelen zichzelf snel terug. Bij momenten waarop je meer opgewekte stroom hebt dan dat je voor je eigen gebruik nodig hebt, kun je de hoeveelheid stroom die je niet gebruikt terugleveren aan het elektriciteitsnet. Je krijgt hiervoor de volledige prijs vergoed die je ook zou moeten betalen voor elektriciteit. Dit heet salderen. De opgewekte stroom en verbruikte stroom worden eigenlijk tegen elkaar afgestreept door voor beide hetzelfde tarief te gebruiken.
Slimme meter
Wanneer je energie opwekt en verbruikt, wordt dit bijgehouden door een slimme meter. Deze kun je bij aanschaf van de zonnepanelen vaak gratis krijgen van je energieleverancier. Jaarlijks kijkt het energiebedrijf bij alle huishoudens met zonnepanelen hoeveel er is verbruikt en hoeveel daarvan kan worden gesaldeerd. Je hoeft dus zelf niets bij te houden om te kunnen salderen. Dit gebeurt allemaal bij het energiebedrijf.
Terugleververgoeding
Als je meer teruggeleverde stroom hebt dan wat je zelf hebt gebruikt, kun je dit niet tegen elkaar afstrepen. Voor elke kWh stroom die je meer teruglevert dan zelf gebruikt, krijg je een terugleververgoeding. Dit is een afgesproken redelijke vergoeding waardoor je ook zonder stroom salderen een kleine winst kan maken van je zonnepanelen en deze snel terugverdient worden.
Terugverdientijd blijft laag
Zelfs na de afbouw van de salderingsregeling zul je nog steeds deze terugleververgoeding kunnen krijgen. Het is een lagere vergoeding dan bij salderen, maar het verschil in je energierekening zal ook altijd blijven. Door deze besparingen bij elkaar op te tellen zal het investeren in zonnepanelen nog steeds een goed idee zijn. Je bent minder afhankelijk van de energieleverancier en blijft een vergoeding voor teruglevering houden.
Hoe wordt de salderingsregeling afgebouwd
De salderingsregeling zou eerst vanaf januari 2023 worden afgebouwd. Hierna zou deze vanaf januari 2025 ingaan, maar de nieuwe regeling geldt inmiddels tot een onbepaalde tijd. De salderingsregeling is verlengd en het is nog onbekend wanneer deze wel zal worden afgebouwd. Zodra de afbouw begint zul je meteen minder kunnen salderen en jaarlijks zal dit percentage met ongeveer 9% afnemen, waardoor je uiteindelijk helemaal niks meer kunt salderen, maar alleen nog stroom kan terugleveren.
Ligt dit wetsvoorstel vast?
Het kabinet heeft het wetsvoorstel aan de Tweede Kamer voorgelegd, die ermee instemde. De Eerste Kamer heeft op 13 februari 2024 dit wetsvoorstel afgewezen, waardoor de salderingsregeling met onbepaalde tijd is verlengd.
Rekenvoorbeeld
Een rekenvoorbeeld om te laten zien hoe het vanaf het begin van de afbouw zal zijn. Stel dat je zonnepanelen 1.200 meer kWh aan elektriciteit opwekken dan dat je zelf verbruikt. Hiervan kan dan in het afgewezen wetsvoorstel eerst nog 64% gesaldeerd worden, wat neerkomt op 768 kWh. De rest hiervan, 432 kWh, wordt dan teruggeleverd en valt onder de terugleververgoeding.
De rest van de afbouw
Tijdens de afbouw van de salderingsregeling zal je elk jaar minder elektriciteit kunnen salderen. Deze afbouw ging in het eerste wetsvoorstel erg geleidelijk, maar in het tweede voorstel al iets sneller. Wel is zeker dat de afbouw over meerdere jaren zal worden uitgesmeerd en je dus niet van de een op de andere dag niet meer kunt salderen. Tot nu toe is er steeds gewerkt met een vermindering van 9% per jaar.
Waarom de afbouw salderingsregeling
De huidige salderingsregeling is in het leven geroepen door de overheid om zonnepanelen kopen een nog betere investering te maken. Vroeger waren zonnepanelen een stuk duurder in de aanschaf, waardoor deze vergoeding veel deed voor de kleinverbruikers. Om ervoor te zorgen dat Nederland toch in zonnepanelen blijft investeren, moest de salderingsregeling ervoor zorgen dat de terugverdientijd laag bleef en meer mensen hun eigen opgewekte elektriciteit gingen verbruiken.
Afbouw salderingsregeling
Steeds meer huishoudens hebben inmiddels zonnepanelen. Met de hoge energieprijzen en de steeds betere zonnepanelen, is het salderen minder nodig. Wanneer je zonnepanelen gaat kopen is salderen een mooie bijkomstigheid, maar je doet dit vooral voor de zonne-energie die je opwekt. Hierdoor vindt de overheid dat de salderingsregeling afgebouwd kan worden, want de opgewekte stroom betaalt zichzelf al snel terug en zonnepanelen zijn nu nog meer rendabel in Nederland. Ook speelt het mee dat de energieleveranciers veel geld kwijt zijn aan het salderen en dit ook ten nadele komt van de huishoudens zonder zonnepanelen.
Wat kunnen eigenaren van zonnepanelen doen
Zelfs als de salderingsregeling helemaal weg zou zijn, kun je nog steeds maximale winst krijgen uit je zonnepanelen. Je kunt bijvoorbeeld kijken welk energiebedrijf een hoog teruglevertarief rekent. Omdat je hierbij niet meteen de energiebelasting terugkrijgt, zoals bij salderen wel gebeurt, zal deze vergoeding nooit zo hoog zijn als de standaard prijs voor stroom. Toch kun je zo veel extra geld krijgen.
Ook is dit een goede mogelijk om meer elektrische apparaten te gebruiken voor eigenaren van zonnepanelen. Je krijgt minder voordeel als je teruglevert, dus dan kun je meer uit je eigen verbruik halen. Door een elektrische auto met zonne-energie op te laden kun je bijvoorbeeld de elektriciteit die je zonnepanelen leveren goed gebruiken zonder je energierekening hoger te maken. Ook kan een warmtepomp een goede investering zijn.
Zelf opwekken en opslaan
In de toekomst zal het rendabel worden om zelf stroom op te wekken en op te slaan. Hiervoor zijn thuisaccu’s erg geschikt. Je kunt dan de opgewekte stroom op een later moment gebruiken, bijvoorbeeld als de zon niet schijnt. Of in de winter, wanneer we vaak meer elektriciteit nodig hebben, maar de zonnepanelen minder stroom leveren. Het is voor nu nog niet per se rendabel om een thuisaccu te hebben, maar als salderen minder winstgevend wordt, komt hier hopelijk verandering in.
Offerte
Wil je precies weten wat voor Zonnepaneel aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Zonnepaneel specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Zonnepaneel specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Zonnepaneel Offertes, Gratis!