Als je zonnepanelen wilt kopen, heb je vast weleens de term PV panelen horen vallen. Maar wat is precies het verschil tussen PV panelen en zonnepanelen? Lees hier alles wat je moet weten voor je overgaat op een PV installatie kopen. Bekijk de zonnepanelen offertes
-
Belangrijkste punten
- PV betekenis: PV staat voor PhotoVoltaic, een andere naam voor zonnepanelen.
- Werking: PV panelen zetten zonlicht om in elektriciteit via een omvormer.
- Soorten: Er zijn verschillende soorten zoals monokristallijne, polykristallijne, dunne film, en glas-glas panelen.
Wat zijn PV panelen?
De afkorting PV staat voor PhotoVoltaic. In het Nederlands zou je het FotoVoltaïsch noemen, maar over het algemeen worden deze panelen gewoon PV panelen genoemd. Fotovoltaïsche cellen zetten zonlicht om in zonne-energie, waarna deze door een omvormer in bruikbare elektriciteit wordt gevormd. Zoals je kunt zien, zit er eigenlijk geen verschil tussen hoe PV panelen en zonnepanelen werken. PV paneel is dan ook simpelweg een andere benaming voor een zonnepaneel.
Hoe werken PV panelen
Wanneer de PV cellen in de panelen daglicht opvangen, gaan ze stroom opwekken. Deze opgewekte stroom is gelijkstroom, wat de apparaten in je huis eigenlijk niet gebruiken. Daarom heb je een omvormer nodig, welke de gelijkstroom omzet naar wisselstroom. Je hebt deze wisselstroom nodig om de opgewekte zonnestroom direct te kunnen gebruiken. Dit is de werking van de panelen in een notendop.
Soorten PV panelen
PV panelen bestaan in verschillende soorten. Je kunt vaak tussen vier types kiezen wanneer je nadenkt over PV panelen kopen. Het kan lastig zijn om door de bomen het bos te zien hierin, dus we zetten even de verschillende types zonnepanelen op een rijtje voor je.
Monokristallijne panelen
De reguliere zonnepanelen die je ziet, zijn meestal van silicium gemaakt. Het silicium wordt gesmolten op een temperatuur van wel 1.500 graden, waarna het weer wordt afgekoeld. Hierdoor vormt het silicium in kristallen, die stroom kunnen opwekken. Bij monokristallijne panelen is dit een controleerde afkoeling, waardoor alle kristallen dezelfde kant opwijzen. Hierdoor worden de zonnepanelen een mooie donkere kleur.
Polykristallijne panelen
Polykristallijne panelen worden op een soortgelijke manier gemaakt als monokristallijne zonnepanelen. Hier gebeurt de afkoeling op natuurlijke wijze, waardoor de silicium kristallen kriskras door elkaar komen. Dit verklaart ook de technische benaming. Door dit proces worden deze PV panelen een blauwe kleur en zijn ze iets goedkoper dan de monokristallijne panelen.
Dunne film zonnepanelen
Dunne film panelen, of CIS zonnepanelen met een andere benaming, zijn een milieuvriendelijk alternatief voor de silicium PV panelen. Zonnepanelen die op deze manier worden gemaakt zien er mooi uit, hebben een vergelijkbaar rendement als kristal panelen en gebruiken minder zeldzame materialen. Deze panelen zijn vaak wel kleiner, dus je hebt meer zonnepanelen nodig om grote daken te bedekken.
Glas-glas zonnepanelen
Met glas-glas zonnepanelen heb je tweezijdige zonnepanelen. Het zonnepaneel bestaat aan beide kanten uit glas, waardoor je een langere levensduur en een hogere opbrengst krijgt. Deze soort PV paneel is wel een stuk duurder dan de eerder genoemde soorten PV panelen, maar omdat je meer stroom opwekt voor langere tijd, heb je ze snel weer terug verdient.
Soorten PV systemen
Er zijn twee types PV systemen waar je uit kunt kiezen. Je hebt een netgekoppelde pv installatie en off-grid PV installatie. Welk PV systeem je uiteindelijk kiest, ligt aan de reden waarvoor je ze wilt gebruiken.
Netgekoppeld PV systeem
Van de verschillende PV systemen is dit de meest voorkomende soort. De netgekoppelde PV installatie is het standaard PV systeem, waar de PV panelen via de omvormer stroom leveren. Hiermee kun je ook stroom terugleveren aan het elektriciteitsnet, wat salderen genoemd wordt. Als de zonnepanelen niet genoeg groene stroom opwekken, zul je met dit systeem gewoon reguliere stroom van het net gebruiken.
Off-grid PV systeem
Met off-grid of autonome PV systemen zijn de PV panelen niet aangesloten op het elektriciteitsnet. In plaats daarvan wordt een accu gebruikt, waar de opgewekte stroom in wordt opgeslagen. Je hebt hiermee geen teruggeleverde stroom waarmee je kunt salderen, alle duurzame stroom wordt hierbij voor jezelf gebruikt. Dit is vooral geschikt voor kleinere toepassingen, zoals een caravan of tuinhuisje.
Hoeveel kosten PV panelen
Wat je kwijt bent voor je PV installatie ligt aan een aantal verschillende factoren. Hoeveel zonnepanelen je wilt voor de PV installatie, bijvoorbeeld. Welke van de verschillende zonnecellen soorten je wilt voor de PV panelen kan ook een invloed hebben op dekosten van zonnepanelen. Voor een PV installatie van 10 PV panelen zul je gemiddeld € 4.500 kwijt zijn, inclusief installatie, benodigde materialen en technische inspectie.
PV installatie kopen
Een PV installatie zet zonlicht om in elektriciteit en hierdoor zul je altijd een flinke besparing op je energierekening krijgen. Je krijgt het meeste uit je PV panelen als je er genoeg koopt om zo veel mogelijk van je energiegebruik op te vangen. Een gemiddeld huishouden kan met 9 tot 10 PV panelen vaak genoeg geleverde stroom opwekken om het verbruik volledig uit duurzame stroom te kunnen halen.
Overige kosten
De prijzen tussen PV panelen kunnen flink verschillen. Zo zullen glas-glas PV panelen een paar honderd euro per stuk duurder zijn dan de standaard soorten panelen. Als je geen hellend dak hebt, zul je meer kwijt zijn om de panelen op de juiste hellingshoek te laten plaatsen. Ook moet je er rekening mee houden dat de omvormer gemiddeld elke tien jaar moet worden vervangen. Maar al deze extra kosten zullen niet opwegen tegen de grote besparingen die je kunt doen zodra je je eigen elektriciteit op kunt wekken.
Offerte
Wil je precies weten wat voor Zonnepaneel aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Zonnepaneel specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Zonnepaneel specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Zonnepaneel Offertes, Gratis!