Hoe kan je de ideale zonnepanelen hoek berekenen voor een plat dak? Plaats de zonnepanelen met de juiste hellingshoek en in de beste opstelling om zo veel mogelijk zonne-energie op te brengen. Ontdek hoe je zonnepanelen het beste op een plat dak plaatst. Bekijk de zonnepanelen offertes
-
Belangrijkste punten
- Ideale hellingshoek: Voor een plat dak is een hellingshoek van 35 graden optimaal voor zonnepanelen.
- Maximale opbrengst: Door de hellingshoek en richting van de zonnepanelen goed te kiezen, kun je de opbrengst maximaliseren.
- Afstand tussen panelen: Tussen zonnepanelen moet voldoende afstand zijn om schaduwvorming te voorkomen, afhankelijk van de hellingshoek.
- Dakrand: Houd een vrije dakrand aan voor veiligheid en stabiliteit van de panelen.
Voordelen van zonnepanelen op een plat dak
Zonnepanelen op plat dak hebben in verhouding een hogere opbrengst dan schuine daken. Op een plat dak kan je de hellingshoek en richting van de zonnepanelen zelf bepalen. Hierdoor kan je voor de ideale opstelling kiezen voor zonnepanelen plat dak.
Maximale opbrengst
Afhankelijk van jouw budget, prioriteiten en het beschikbare dakoppervlak kan je de zonnepanelen zo plaatsen dat je de maximale opbrengst per paneel opbrengt, of je kan het maximaal aantal zonnepanelen op het platte dak plaatsen. Een vakpersoon kan de ideale zonnepanelen hoek berekenen voor de beste opbrengst en kan je adviseren hoeveel zonnepanelen nodig zijn.
Je kan de verwachtte opbrengst van jouw dak gemakkelijk online berekenen op Zonatlas.nl. Dit is het Nederlandse alternatief voor google sunroof.
Plaatsen
Bij een plat dak zonnepanelen plaatsen is gemakkelijker dan bij een schuin dak. De zonnepanelen zelf plaatsen is daardoor beter te doen bij een plat dak. Het is echter aan te raden een ervaren installateur in te schakelen. Zij hebben ervaring met de installatie en kunnen gepast advies geven over de opstelling van de zonnepanelen op het platte dak.
Terugverdientijd zonnepanelen plat dak
Hoewel de terugverdientijd bij een zonnepanelen op een plat dak korter is dan bij een schuin dak, komen er wel iets meer kosten bij de installatie. Voor de constructie op een plat dak is meer montagemateriaal nodig dan bij schuine daken.
De ideale hellingshoek zonnepanelen plat dak
In combinatie met micro-omvormers heb je de hoogst mogelijke opbrengst van de zonnepanelen. Bij een lagere hellingshoek of met een string-omvormer zal je minder opbrengst hebben.
- 35 graden: Optimaal rendement
- 30 graden: 1% verlies
- 25 graden: 2% verlies
- 20 graden: 3% verlies
- 15 graden: 5% verlies
Langere schaduw
Een nadeel van een hogere hellingshoek is dat er daardoor een langere schaduw vormt. Hierdoor is er meer afstand tussen zonnepanelen nodig om te voorkomen dat een deel van de zonnepanelen in de schaduw komt te liggen.
Meer zonnepanelen of meer opbrengst
Bij een kleinere hellingshoek kan je daardoor meer zonnepanelen op het dak kwijt, waardoor de totale opbrengst hoger komt te liggen. Je komt in dit geval echter niet aan de maximale opbrengst per zonnepaneel. Hierdoor kan de terugverdientijd van de investering langer worden.
Een vakman kan het beste de ideale zonnepanelen hoek berekenen en dit vergelijken met de opbrengst van een minder ideale hellingshoek, maar meer zonnepanelen. Zo kan je bepalen wat voor jou de beste investering is en waar jij het meeste aal zult hebben.
Benodigde tussenafstand
Zonnepanelen pal tegen elkaar plaatsen is niet mogelijk. Dit zorgt ervoor dat er schaduw van het ene paneel op de andere valt. Hierdoor kan de opbrengst van de zonnepanelen een stuk minder worden.
Afstand per hellingshoek
Hoeveel afstand tussen de zonnepanelen op een plat dak aangehouden moet worden hangt af van de bepaalde hellingshoek waarop de panelen geplaatst zijn. Zie onderstaande lijst voor een gemiddelde inschatting:
- Hellingshoek van 30 graden: Anderhalve meter afstand tussen de zonnepanelen
- Hellingshoek van 20 graden: Eén meter afstand tussen de zonnepanelen
- Hellingshoek van 10 graden: Een halve meter afstand tussen de zonnepanelen
Minimale afstand tot de dakrand
De dakrand van het platte dak moet de meest hevige wind vangen. Hierdoor wordt voor de veiligheid en om schade aan de zonnepanelen te voorkomen de dakrand vrijgehouden. Deze rand wordt ook wel de no-go zone genoemd.
Hoe groot de no-go zone moet zijn hangt af van de situatie. De installateur kijkt naar de grootte van het gebouw en de hoogte van de zonnepanelen. Ook gelden er lokale regels voor de verplichte vrije dakrand.
Doorgaans kan je voor de dakrand aanhouden dat de vrije rand zo breed moet zijn als de hoogte van de zonnepanelen die je op het platte dak plaatst.
Open constructie
Je kan voor een open constructie of voor een dichte constructie voor zonnepanelen op het platte dak kiezen. Een open constructie is goedkoper, maar ook vatbaarder voor harde wind. Een dichte constructie is duurder, maar ook wat sterker.
Wanneer je de zonnepanelen op een plat dak combineert met een groen dak kan je het beste voor een open constructie kiezen. Een groen dak houd de temperatuur van het dak in de zomer lager. Daardoor werken de zonnepanelen beter en brengen ze meer op.
Daarnaast verminderd de begroeiing op het dak de kracht die de wind op de zonnepanelen uitoefent. Ook werkt een groen dak als de benodigde ballast om de zonnepanelen goed vast te houden op het dak.
Hoeveel zonnepanelen passen op het dak?
Welk aantal zonnepanelen op een plat dak passen hangt af van verschillende factoren:
- Het beschikbare dakoppervlak
- Schaduw van bomen en omliggende gebouwen
- Schaduw van obstructies op het dak, bijvoorbeeld een dakraam, schoorsteen of andere objecten
- Het formaat van de zonnepanelen
- De hellingshoek waarop de panelen geplaatst worden
- Het toegepaste montagesysteem
Ligging en richting
Voor de beste opbrengst moet je de zonnepanelen op het zuiden richten. Zo zullen ze het meeste zonlicht opvangen. Je kan de zonnepanelen ook op het westen of oosten richten, maar in dat geval zal je wel minder opbrengst hebben.
Bij een mindere opbrengst zijn micro-omvormers of power-optimizers een goede optie. Welke omvormer voor jou de beste omvormer is hangt af van de ligging en hellingshoek van je zonnepanelen.
Verlies op basis van de richting van de zonnepanelen:
- Plaatsing richting het zuiden: Geen verlies in rendement
- Plaatsing richting het zuid-oosten of richting het zuid-westen: 5% minder rendement
- Plaatsing richting het oosten of westen: 20% minder rendement
Oost-west opstelling op een plat dak
Voor kleinere daken waar je minder zonnepanelen kwijt kunt kan een oost-west opstelling geschikt zijn. Bij deze opstelling wordt het hele dakoppervlak gebruikt met zo min mogelijk tussenruimte.
Bij een oost-west opstelling worden de zonnepanelen met een hellingshoek van 10 graden geplaatst. Er ligt een rij naar het westen geplaatst en direct daar tegenaan ligt een rij richting het oosten. Zo kan je zo veel mogelijk panelen op het dak kwijt.
Hoewel je door de lagere hellingshoek en minder ideale richting van de panelen bij een oost-west opstelling een minder hoge opbrengst per zonnepaneel hebt kan je meer op het dak kwijt. Hierdoor krijg je een hogere totale opbrengst.
Portrait of landscape geplaatste zonnepanelen
Je kan voor een portrait of voor een landscape plaatsing kiezen. De opbrengst per paneel is bij beide opstellingen hetzelfde.
Bij een portrait montage is meer tussenruimte tussen de zonnepanelen nodig. Hierdoor kan een landscape plaatsing soms de betere keuze zijn.
Voor een portrait montage is ook meer ballast nodig. Dit kan meer kosten dan een landscape opstelling.
Bij platte daken zijn de zonnepanelen minder zichtbaar dan bij een schuin dak. Hierbij zal het minder zichtbaar zijn wanneer je goedkopere zonnepanelen plaatst die er minder mooi uit zien. Een landscape opstelling zorgt voor minimale zichtbaarheid.
Bereken het nodige dakoppervlak
Om het nodige dakoppervlak te berekenen moet je een aantal factoren bij elkaar optellen. Je moet weten wat het formaat van de zonnepanelen is, hoeveel tussenruimte je nodig hebt bij de breedte en bij de lengte en hoeveel van de dakrand je vrij moet houden.
De nodige tussenruimte tussen de rijen zonnepanelen staat hierboven beschreven. Voor de breedte kan je uitgaan van een tussenruimte van 20 cm tussen elk paneel. Deze ruimte is nodig voor de montage van de zonnepanelen.
Om de breedte te berekenen tel je bij elkaar op:
- 2 x dakrand
- breedte van de zonnepanelen x aantal zonnepanelen
- 1,5 m tussenruimte x nodige tussenruimtes
Om de lengte te berekenen tel je bij elkaar op:
- 2 x dakrand
- lengte van de zonnepanelen x aantal zonnepanelen
- 20 cm tussenruimte x nodige tussenruimtes
Bepaal het nodige dakoppervlak door de lengte te vermenigvuldigen met de breedte. Dit is een grove inschatting. Houd er ook rekening mee dat er mogelijk obstakels en schaduw op het dak aanwezig zijn waardoor je meer ruimte nodig zult hebben.
Dakcheck uitvoeren
Laat een dakcheck uitvoeren door erkende installateurs. Zij weten precies hoeveel ruimte je nodig hebt en waar je rekening mee moet houden.
Een vakpersoon weet hoe je de beste zonnepanelen hoek berekenen kan voor op een plat dak, zodat je het meeste uit je zonnepanelen haalt. Er wordt gekeken naar de draagkracht van het dak en hoeveel benodigde ballast vereist is. Bekijk meerdere offertes voor de beste deal voor zonnepanelen op platte daken.
Offerte
Wil je precies weten wat voor Zonnepaneel aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Zonnepaneel specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Zonnepaneel specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Zonnepaneel Offertes, Gratis!
Externe bronnen:
Bekijk de zonnepanelen offertes ►