Hoeveel zonnepanelen kan je kwijt op een plat dak? Lees hier alles over de afstand tussen zonnepanelen op een plat dak.
Zonnepanelen plat dak opstelling en afstand
Hoeveel afstand houd je aan tussen de rijen zonnepanelen op een plat dak en waar moet je rekening mee houden? Laat zonnepanelen plaatsen op jouw dak. Bekijk de zonnepanelen offertes
-
Belangrijkste punten
- Tussenruimte: Afstand tussen panelen varieert van 0,5 tot 1,5 meter afhankelijk van de hellingshoek.
- Schaduw voorkomen: Voldoende ruimte tussen rijen is nodig om schaduw op de panelen te vermijden.
- Dakrand: Minimaal de hoogte van de panelen vrijhouden voor veiligheid.
- Maximale opbrengst: Oriëntatie naar het zuiden is optimaal, maar oost-west plaatsing kan ook.
Hoeveel zonnepanelen passen op een plat dak?
Zonnepanelen op een plat dak plaatsen is praktisch. Je kan de hellingshoek en de richting van de panelen bepalen voor het hoogste rendement. In tegenstelling tot een schuin dak, kan je de ideale hellingshoek en richting kiezen. Voor het plaatsen van zonnepanelen op platte daken moet je echter rekening houden met verschillende factoren.
Hoeveel zonnepanelen je op je dak kwijt kan hangt af van de beschikbare ruimte, maar ook van hoe je de panelen wilt plaatsen. Wanneer je het dakoppervlak weet kan je inschatten hoeveel zonnepanelen je kwijt kunt.
Voor een precieze berekening kan je van je dak een zonnepanelen check laten uitvoeren door een vakpersoon. Zo weet je precies hoe de panelen geplaatst moeten worden om zoveel mogelijk opbrengst uit je dak te halen.
Afstand tussen zonnepanelen op een plat dak
Hoeveel tussenruimte nodig is tussen de rijen zonnepanelen op platte daken hangt af van de hellingshoek en de afmeting van de zonnepanelen. Het is belangrijk dat er voldoende ruimte tussen de rijen zonnepanelen aanwezig is om schaduw op de volgende rij zonnepanelen te voorkomen.
Bij schuine daken hoeft de tussenruimte niet aangehouden te worden waardoor één paneel minder ruimte inneemt. Het nadeel van schuine daken is echter dat je de richting en hellingshoek niet zelf kan bepalen.
Hoe groter de hellingshoek van de panelen is, hoe meer ruimte er tussen de rijen panelen nodig is vanwege een langere schaduw. De nodige afstand valt tussen een halve meter tot anderhalve meter.
- 10 graden: een halve meter tussenruimte
- 20 graden: een meter tussenruimte
- 30 graden: anderhalve meter tussenruimte
Een hellingshoek van 35 graden is ideaal voor de maximale opbrengst van een zonnepaneel. Bij een dergelijke hellingshoek ontstaat echter ook meer schaduw.
Je moet echter bepalen wat de juiste keuze is voor jou. Je kan voor een lagere hellingshoek kiezen waardoor je minder tussenruimte vrij hoeft te houden. Daardoor kan je meer zonnepanelen kwijt op je dak, waardoor je mogelijk een hogere opbrengst zult hebben.
De opbrengst per paneel zal echter lager liggen, waardoor je een langere terugverdientijd zal hebben.
Op welke hellingshoek zonnepanelen plaatsen?
De beste hoek voor zonnepanelen is 35 graden. Hierbij heb je de maximale opbrengst, maar je moet wel meer ruimte vrijhouden per paneel vanwege de schaduw van de panelen.
Bepaal zelf wat voor jou een hogere prioriteit heeft, het maximaal aantal zonnepanelen kunnen plaatsen, of de maximale opbrengst uit elk paneel kunnen halen.
Zie hieronder hoeveel rendement je verliest bij een verschillende hoeken:
- 35 graden: Geen verlies in rendement
- 30 graden: 1% verlies rendement
- 25 graden: 2% verlies rendement
- 20 graden: 3% verlies rendement
- 15 graden: 5% verlies rendement
Hoeveel afstand in de breedte tussen de zonnepanelen?
Tussen de zonnepanelen die naast elkaar staan hoef je een stuk minder ruimte vrij te houden. Ze kunnen bijna direct naast elkaar geplaatst worden.
Doorgaans kan je rekenen op 20 cm vrij houden tussen de panelen. Deze ruimte is nodig voor het montagesysteem.
Schaduwobjecten zonnepanelen plat dak
Bij het plaatsen van zonnepanelen moet je rekening houden met mogelijke obstakels die zich op platte daken kunnen bevinden. Hiervoor moet voldoende tussenruimte worden aangehouden.
Bij een object zonder schaduw, zoals een lichtkoepel in een plat dak, kan je uitgaan van een afstand van 20 cm vrijhouden om de koepel heen. Objecten die wel voor schaduw zorgen zullen echter meer tussenruimte nodig hebben.
Een klein stuk schaduw op een zonnepaneel lijkt geen groot probleem, maar het zorgt voor een grotere onderbreking dan je zou verwachten. Door de manier waarop zonnepanelen werken zorgt een kleine onderbreking van het licht ervoor dat een heel stuk van het paneel geen zonne-energie meer oplevert.
Afstand tot de dakrand
De dakrand vangt de sterkste winden op bij een storm. Daarom moet er voor veiligheidsredenen een stuk van de dakrand vrij gehouden worden bij platte daken. Hiervoor gelden lokaal bepaalde eisen.
Een installateur zal van deze regels op de hoogte zijn. Doorgaans moet je minimaal de hoogte van de zonnepanelen voor de vrije dakrand aanhouden.
Montage zonnepanelen bij opstaande rand
Wanneer je een opstaande rand op het platte dak hebt moet je hier rekening mee houden. Houd rekening met de mogelijke schaduw die op de zonnepanelen kan vallen. Zeker bij lage zon afhankelijk van het seizoen kan dit nadelig werken. Hoeveel afstand je moet houden hangt af van de hoogte van de opstaande rand.
Bij verschillende montagesystemen kan de invloed van een opstaande rand afwijken. Zo zal een oost-west opstelling minder dicht bij de rand geplaatst kunnen worden, maar heeft de hoge rug van een portrait opstelling hier minder last van.
Een voordeel van zonnepanelen plaatsen bij een opstaande rand is dat de zonnepanelen minder wind vangen. Ook dit hangt af van de hoogte van de opstaande rand. Hoe hoger deze rand is, hoe minder last je zult hebben van de wind. Je zult dan echter weer last hebben van de schaduw waardoor dit alsnog nadelig kan werken.
Richting en opstelling plat dak zonnepanelen
Voor de beste opbrengst per paneel kan je de zonnepanelen het beste op het zuiden richten. Afhankelijk van de situatie is dit echter niet altijd mogelijk of gaat je voorkeur uit naar een andere richting.
Je zonnepanelen gericht op het oosten of westen plaatsen is ook mogelijk. Dit kan echter wel voor verlies in rendement zorgen.
- Plaatsing richting het zuiden: Geen verlies in rendement
- Plaatsing richting het zuid-oosten of zuid-westen: 5% minder rendement
- Plaatsing richting het oosten of westen: 20% minder rendement
Oost-west ligging zonnepanelen
Een oost-west opstelling is een opstelling waarbij de zonnepaneel geplaatst zijn met een flauwe hellingshoek van 10 graden. Er ligt telkens een rij zonnepanelen gericht op het westen en daarna een rij gericht op het oosten tegen elkaar aan. Hierdoor kan je het maximale aantal zonnepanelen liggend op het dak kwijt.
Hoewel je minder opbrengst per paneel hebt, zorg je er zo wel voor dat je het dakoppervlak maximaal gebruikt, waardoor je een hogere opbrengst zult hebben.
Op de zonnepanelen blijft wel meer vuil liggen, waardoor je vaker zult moeten schoonmaken om verlies in opbrengst te voorkomen.
Portrait of landscape geplaatste zonnepanelen
Net als bij een schuin dak kan je kiezen voor portrait geplaatste zonnepanelen of voor landscape geplaatste zonnepanelen. De opbrengst bij deze twee mogelijkheden is hetzelfde.
De keuze wordt daardoor niet gemaakt op het rendement, maar op basis van de onderstaande factoren:
- Hoeveel ruimte is beschikbaar op het dak. Voor portrait montage is meer tussenruimte vereist.
- De kosten van het montagemateriaal.
- De zichtbaarheid. Bij landscape montage is de opstelling minder zichtbaar.
- Benodigde ballast. Voor portrait montage is meer ballast nodig.
Het nodige dakoppervlak berekenen
Voor een grove inschatting van hoeveel panelen je op je dak kwijt kan, kan je zelf een eenvoudige berekening maken. Voor een nauwkeurige berekening kan je het beste een dakcheck laten doen door een professional. Voor het zelf plaatsen van zonnepanelen moet je zelf rekening houden met schaduw, dakvorm en onderbrekingen.
Om de nodige breedte te berekenen moet je een aantal factoren bij elkaar optellen. Ten eerste moet de afstand tot de dakrand die vrijgehouden moet worden opgeteld worden. Hoeveel dat is verschilt per situatie, maar doorgaans kan je uitgaan van de hoogte van de zonnepanelen.
Vervolgens bepaal je de nodige tussenruimte tussen de zonnepanelen. Dit hangt af van de hellingshoek waarop de zonnepanelen gemonteerd worden. Bij een hellingshoek van 35 graden is dit anderhalve meter. Als laatste tel je de breedte van alle panelen die je plaatst hierbij op.
Voor de lengte tel je opnieuw 2 x de dakrand bij elkaar op. Vervolgens de lengte van de zonnepanelen x hoeveel zonnepanelen je wilt plaatsen.
In plaats van anderhalve meter tussenruimte tel je voor de lengte 20 cm tussenruimte. Deze 20 cm is nodig voor het montagemateriaal zonnepanelen. Tel deze factoren bij elkaar op.
Vermenigvuldig de lengte met de breedte om het nodige dakoppervlak te berekenen. Hierbij is uitgegaan van een dakoppervlak zonder onderbrekingen en schaduw. In werkelijkheid kan het zo zijn dat je daar rekening mee moet houden.
Om de breedte te berekenen tel je bij elkaar op:
- 2 x dakrand
- breedte van de panelen x aantal panelen
- 1,5 m tussenruimte x nodige tussenruimtes
Om de lengte te berekenen tel je bij elkaar op:
- 2 x dakrand
- lengte van de panelen x aantal panelen
- 20 cm tussenruimte x nodige tussenruimtes
Laat een dakcheck uitvoeren
Om een precies beeld te krijgen van hoeveel panelen er op jouw dak geplaatst kunnen worden kan je een dakcheck uit laten voeren. Hierbij zal een professional jouw dak inspecteren. De draagkracht van de dakconstructie wordt gecontroleerd en het dakoppervlak wordt nauwkeurig opgemeten.
De vakpersoon zal berekenen hoeveel zonnepanelen geplaatst kunnen worden en welke opstelling het meest geschikt is voor jouw budget en prioriteiten. Hierbij wordt rekening gehouden met mogelijke onderbrekingen in het dakoppervlak, zoals een dakraam of schaduw van omliggende gebouwen. Zij zullen de nodige afstand tussen de rijen berekenen.
Ook wordt berekend hoeveel kilo ballast nodig is om de panelen stevig te kunnen plaatsen en je kan advies vragen over hoeveel zonnepanelen je het beste kan plaatsen voor het energieverbruik van jouw huishouden.
Offerte aanvraag
Wil je precies weten wat voor Zonnepaneel aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Zonnepaneel specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Zonnepaneel specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Zonnepaneel Offertes, Gratis!
Externe bronnen:
Bekijk de zonnepanelen offertes ►