Als je een zonnestroomsysteem op het dak hebt liggen weet je waarschijnlijk ook dat het uit veel verschillende onderdelen bestaat. Naast al deze materialen kun je ook nog eens gebruik maken van optimizers. Met een optimizer haal je meer uit je zonnepanelen, dat klinkt natuurlijk heel goed. Bekijk de zonnepanelen offertes
-
Belangrijkste punten
- Optimalisatie: Een optimizer verbetert de opbrengst van elk zonnepaneel afzonderlijk, vooral bij schaduw.
- Monitoring: Je kunt elk zonnepaneel apart monitoren voor efficiëntie en defecten.
- Voordelen: Goedkoper dan micro-omvormers, betere prestaties bij schaduw.
- Nadelen: Duurder dan stringomvormers, lastiger te repareren bij defecten.
-
Belangrijkste punten
- Parallel Schakelen: Elk paneel krijgt een eigen optimizer, wat zorgt voor minder prestatieverlies bij schaduw.
- Voordelen: Optimizers bieden hogere opbrengst, aparte monitoring per paneel, en zijn goedkoper dan micro-omvormers.
- Nadelen: Duurder dan stringomvormers, moeilijkere reparaties, meer kans op storingen, en hogere opstartspanning.
- Wanneer Gebruiken: Handig bij schaduwrijke daken of meerdere dakrichtingen, maar niet nodig bij altijd gunstige zon.
Wat is een optimizer precies?
Een optimizer is eigenlijk een klein apparaatje of kastje die tussen de zonnepanelen en omvormer geplaatst kan worden. Een optimizer zorgt ervoor dat alle opbrengsten van ieder afzonderlijk zonnepaneel zo maximaal mogelijk zijn.
Hoe werkt het
Werkt één van jouw zonnepanelen minder goed, bijvoorbeeld door schaduw of doordat er minder zon op schijnt? Dan zullen de andere zonnepanelen wel optimaal blijven werken. Een optimizer wordt afzonderlijk bij ieder zonnepaneel geplaatst, op de standaard bekabeling van het desbetreffende zonnepaneel en vervolgens op de centrale omvormer.
Parallel geschakeld systeem
Ieder zonnepaneel heeft dus zijn eigen optimizer. De panelen worden hierdoor los van elkaar gekoppeld. Dit wordt ook wel een parallel geschakeld systeem genoemd. Iedere optimizer deelt als het ware het systeem op in meerdere strings. Dit zorgt ervoor dat het maximale uit ieder zonnepaneel gehaald kan worden en dat de invloed van bijvoorbeeld schaduw minimaal is.
Optimale werking
Je kunt een optimizer dus eigenlijk zien als iets dat op een MPP tracker lijkt (een maximum power point tracker). Er wordt per zonnepaneel door de optimizer bepaalt op welk punt het zonnepaneel optimaal aan het functioneren is, waarna de werking van de zonnepanelen hier op aangepast wordt.
Waarom voor een optimizer kiezen?
Als je zonnepanelen op het dak hebt liggen, wil je natuurlijk dat deze optimaal kunnen werken. Toch zijn er veel daken waarbij er sprake is van een minder gunstige zonsituatie. Zo kan het bijvoorbeeld zo zijn dat je een dak hebt waarop een schoorsteen te vinden is, of je hebt last van pijpjes of er staat bijvoorbeeld vlakbij een boom. Hierdoor valt er op een gedeelte van het dak schaduw op de zonnepanelen. In dit geval is het verstandig om onder ieder zonnepaneel een optimizer te plaatsen. Deze optimizer zal de invloed van schaduw op de zonnepanelen minimaliseren.
Kerstboomverlichting
Je kunt een optimizer ook wel vergelijken met oude kerstboomverlichting. Als er één lampje kapot is of het niet meer goed doet, doet de rest van de verlichting het ook gelijk niet meer. Hetzelfde gebeurt bij een zonnestroomsysteem dat in serie geschakeld is waarbij er sprake is van schaduw.
Meerdere schakels
Door optimizers te gebruiken zorg je ervoor dat je niet meer één snoer met lampjes hebt, maar dit snoer opdeelt in meerdere korte snoeren. Je maakt van een parallel geschakeld systeem dus een serie geschakeld systeem. Bij zonnepanelen gebeurt precies hetzelfde. Als er dan één paneel in de schaduw ligt, zal dat minder effect hebben op de totale prestaties van je zonnestroomsysteem.
Zijn optimizers altijd nodig?
Je denkt nu misschien dat het altijd beter is om een optimizer aan een zonnepaneel te koppelen. Toch is dit niet zo. Als er geen sprake is van een minder gunstige zonsituatie, zoals tijdelijke schaduw, of als er geen sprake is van meerdere legrichtingen is het gebruik van optimizers eigenlijk niet nodig.
Onnodige investering
Als de zon altijd op dezelfde manier gunstig op het dak valt kun je gewoon kiezen voor een serieschakeling met één omvormer, gecombineerd met 1 of 2 MPP trackers. De optimizers zijn in deze situatie in verhouding namelijk erg duur, waardoor je een grotere investering moet doen in het zonnestroomsysteem, terwijl dit eigenlijk onnodig is.
Het verschil tussen optimizers en een micro omvormer
Een optimizer en een micro-omvormer lijken erg op elkaar. Beide voorkomen namelijk dat de invloed van schaduw op één of meer panelen invloed op de rest van de zonnepanelen heeft. Toch zit er wel een verschil tussen een optimizer en een micro omvormer.
Omgezet in wisselstroom
Zo wordt een optimizer bijvoorbeeld altijd op een centrale omvormer aangesloten. Deze centrale omvormer zorgt ervoor dat de zonnestroom in wisselstroom omgezet wordt. Bij een micro omvormer wordt de zonnestroom direct in wisselstroom omgezet door de micro omvormer zelf. Je hebt bij een micro omvormer dus geen centrale omvormer meer nodig. Daarnaast heb je wel meer bekabeling nodig op het dak.
De voordelen van een optimizer
Er zijn verschillende voordelen verbonden aan het gebruik van een optimizer. Een zonnestroomsysteem gecombineerd met optimizers is zeker een slimme keuze als je last hebt van schaduw op het dak dat de werking van jouw zonnepanelen beïnvloed. Met een optimizer zorg je ervoor dat je het maximale uit jouw zonnestroomsysteem haalt.
Apart monitoren
Je kunt dankzij de optimizers daarnaast ook ieder zonnepaneel apart monitoren met behulp van een monitoring app. Dit komt doordat de optimizers per zonnepaneel geplaatst worden. Doordat je de zonnepanelen per stuk kunt monitoren zorg je ervoor dat je er sneller achter komt als er een defect is in een van de panelen. Met een stringomvormer of serie geschakeld systeem is dit niet mogelijk.
Voordelen samengevat
De voordelen kort op een rijtje:
- De zonnepanelen worden dankzij optimizer parallel geschakeld, waardoor je minder last hebt van schaduw
- Je kunt de opbrengst van zonnepanelen per zonnepaneel monitoren
- Optimizers zijn goedkoper dan micro omvormers
De nadelen van een optimizer
Aan het gebruik van optimizers zitten niet alleen maar voordelen verbonden, maar ook enkele nadelen. Een omvormer met optimizers is bijvoorbeeld duurder om aan te schaffen dan een stringomvormer. Let er dus goed op wat je precies nodig hebt en schakel eventueel een zonnepanelen expert in.
Reparatie wordt lastiger
Verder zorg je er met optimizers voor dat het zonnestroomsysteem uit meerdere onderdelen bestaat, doordat ieder paneel een eigen optimizer heeft. Je vergroot hierdoor de kans op een storing of defecten. Het is voor een monteur dan vrij lastig om een reparatie uit te kunnen voeren, aangezien de optimizers onder de zonnepanelen weggewerkt zijn. Ze zijn dus niet goed toegankelijk, waardoor de reparatie of onderhoud langer zal duren.
Hogere opstartspanning
Door optimizers te gebruiken heb je daarnaast ook te maken met een hogere opstartspanning. De omvormer gaan hierdoor pas zonnestroom naar stroom die je in huis kunt gebruiken omzetten als er voldoende zonnestroom wordt geproduceerd. Hierdoor kan het zo zijn dat er op een bewolkte dag geen zonnestroom naar wisselstroom omgezet wordt, waardoor je product misloopt.
Nadelen samengevat
De nadelen kort op een rijtje:
- Optimizers zijn duurder om aan te schaffen dan een stringomvormer
- Bij een defect of storing zijn optimizers lastiger om te repareren
- Er is een grotere kans op storingen doordat het zonnestroomsysteem uit meerdere onderdelen bestaat
- Er is een hogere opstartspanning nodig
Ons advies over optimizers
Nu je precies weet wat een optimizer, hoe optimizers werken en wat de voor- en nadelen zijn, is het tijd om een advies te geven. Het is erg belangrijk om van tevoren te beoordelen of het gebruik van optimizers in combinatie met jouw zonnestroomsysteem echt nodig is, dus jouw opstelling en verschillende soorten zonnepanelen vergelijken is belangrijk.
Wanneer is het aan te raden
Hierdoor doe je geen investering die misschien eigenlijk helemaal niet nodig is. Er zijn verschillende situaties waarin het wel aan te raden is om optimizers te gebruiken. Zo zijn optimizers aan te raden wanneer er behoorlijk veel schaduw op één of meerdere zonnepanelen valt, bijvoorbeeld door objecten op of rondom het dak. Denk hierbij aan bomen, schoorstenen, een dakkapel of ontluchtingspijpjes.
Meer uit je panelen halen
Daarnaast zijn optimizers ook aan te raden als de instralingshoek van de zonnepanelen van elkaar verschilt, bijvoorbeeld als er drie of meer verschillende dakvlakken gebruikt worden. Optimizers zijn ook aan te raden als je zelf altijd graag inzicht wilt hebben in het functioneren van de afzonderlijke zonnepanelen. Twijfel je of optimizers in jouw situatie echt noodzakelijk zijn? Dan is het verstandig om een expert in te schakelen die even met je meedenkt.
Offerte
Wil je precies weten wat voor Zonnepaneel aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Zonnepaneel specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Zonnepaneel specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Zonnepaneel Offertes, Gratis!
Externe bronnen:
Bekijk de zonnepanelen offertes ►