Accu’s voor zonnepanelen worden gebruikt om energie in op te slaan, net zoals een tank werkt in je auto. Als accu’s samen met zonnepanelen worden gebruikt, worden deze via het zonnepaneel opgeladen. Zo kun je zonne-energie gebruiken als de zon er even niet is. Bekijk de zonnepanelen accu offertes
-
Belangrijkste punten
- Je kunt met een accu zonne-energie opslaan voor gebruik op momenten dat de zon niet schijnt.
- Accu’s helpen je om zelfvoorzienend te zijn en minder afhankelijk van het energienetwerk.
- Let op de capaciteit van de accu, die bepaalt hoeveel energie je kunt opslaan.
- Kies een accu die past bij je zonnepanelensysteem en energiebehoeften.
- Vergelijk accu’s op prijs, levensduur en garantievoorwaarden voor de beste keuze.
Beste zonnepanelen accu
Een accu voor zonnepanelen (thuisaccu) is helemaal niet nieuw, maar in de praktijk zien we ze nog niet zo veel. Feitelijk zijn er al behoorlijk wat gebruikers die zelf energie, opgewekt van zonnepanelen, bewaren voor later met een solaraccu. Dit kan helemaal interessant zijn bij een dynamisch energiecontract voor een hogere terugleververgoeding, of om minder te hoeven betalen bij een prosumententarief.
Denk hierbij aan eigenaren van campers die kleine zonnepanelen op het dak hebben, booteigenaren die overal willen kunnen overnachten en veel schuurtjes die een klein paneel en kleine accu hebben om ook zonder de NUTS voorziening off the grid zijn. Bovendien is het aantal elektrische auto’s explosief toegenomen. Een elektrische auto is ook voorzien van een accu.
Sommige thuisaccu’s hebben een geïntegreerde omvormer. Die kun je dus het beste meteen aanschaffen als je zonnepanelen installeert. Omdat zonnepanelen zelf ook een omvormer nodig hebben, voorkom je zo extra kosten.
Merken thuisbatterijen
Elke situatie is anders en daarom is het belangrijk om de thuisaccu te kiezen die bij jouw situatie past. Er zijn verschillende soorten en merken beschikbaar, waaronder de SolarEdge batterij, de Ikea thuisbatterij, de Sessy thuisbatterij, de GroWatt thuisbatterij, de lg thuisbatterij en de zonneplan thuisbatterij. Kijk altijd naar je specifieke wensen om zo de beste optie voor jouw situatie te vinden.
AGM accu
De populairste zonnepanelen accu is de deep-cycle AGM loodaccu. Deze soorten accu’s voor zonnepanelen zijn specifiek ontworpen voor vaak intensief ontladen en weer opladen, waardoor deze soort accu erg geschikt is voor cyclisch gebruik bij systemen met zonne-energie. Je kan een van deze type thuisaccu kopen vanaf €100.
Andere soorten thuisaccu
Buiten de loodaccu zijn er nog twee andere soorten accu waar je naar kunt kijken. Zo zijn er moderne lithium-ion batterijen, die het vaakst voorkomt. Deze hebben een grote opslagcapaciteit en worden al lang geproduceerd. Ook heb je de optie voor een zoutwateraccu, welke relatief nieuw is. Het is een milieuvriendelijker alternatief, die een erg lange levensduur heeft. Maar omdat deze nog zo nieuw is, liggen de prijzen wel hoger.
Door een solaraccu thuis toe te passen kun je zelfs in je eigen woning profiteren van de zelf opgeslagen energie. Daarnaast zijn er accu’s met zonnepanelen. Hierbij kan er gebruik gemaakt worden van zonne-energie op momenten dat er geen zonlicht is. Bovendien werkt de basalt batterij ook op deze manier, deze optie om energie op te slaan is relatief nieuw en belooft een grote rol te gaan spelen in de opslag van groene elektriciteit.
Voordelen
- Bij uitval van het netwerk heb je toch kWh tot je beschikking
- Opslagen stroom benutten op het moment dat er geen nieuwe stroom wordt aangeleverd
- Opgewekte stroom benutten op locaties waar geen aansluiting ligt
- Onafhankelijk van elektriciteitsleverancier worden
Duurzame stroom
De vraag naar duurzame en goedkope energie wordt steeds groter. Niet alleen is extra stroom noodzakelijk om van het gas af te kunnen gaan, maar deze energie moet ook kunnen worden opgeslagen. Een warmtepomp is duurzamer dan een CV-ketel, maar verbruikt een stuk meer stroom. Ook zul je deze vooral in de nacht en de winter moeten verbruiken, momenten waarop de zon niet of minder schijnt. Met een thuisaccu kan je tijdens de piekuren van de zon de meeste stroom bewaren, en dan in de daluren gebruiken.
Personaliseren
Een thuisaccu aanschaffen is een flinke investering. Dan is het ook wel fijn als je dit aan jouw energievraag kunt aanpassen. Je hebt de keuze tussen verschillende soorten accu’s, waarvan de Tesla Powerwall de bekendste is. Om ervoor te zorgen dat de thuisaccu voldoende accu capaciteit heeft, kun je kiezen voor een modulair systeem. Hierbij kun je meerdere accu’s aan elkaar verbinden, zodat er een grote capaciteit ontstaat wanneer je deze wilt uitbreiden.
Van het elektriciteitsnet af
Het uiteindelijke doel is natuurlijk om met je eigen groene stroom van het elektriciteitsnet af te kunnen. Helaas is dit voor nu nog toekomstmuziek. De bestaande accu’s zijn nog niet groot genoeg om de benodigde energie te bevatten en zonnepanelen kunnen in de winter niet genoeg produceren om een gemiddeld huishouden te voorzien van energie.
Je kunt wel beter gebruik maken van de zelf opgewekte elektriciteit. Gemiddeld genomen gebruik je 30 procent van de zonnestroom die je zelf opwekt, maar met de juiste accu kan dat wel verdubbelen. Je verdient dan niet aan de teruggeleverde energie, wat zolang de salderingsregeling nog loopt een stuk aantrekkelijker kan zijn. Maar je energierekening zal alsnog flink lager zijn!
Werking
Hoe je opgewekte zonnestroom opslaat kan op meerdere manieren plaatsvinden. De gelijkspanning van de zonnepanelen wordt omgezet via een omvormer naar wisselspanning om thuis te kunnen gebruiken op de installaties binnen. De energie kan vervolgens gebruikt worden voor de waterkoker, magnetron, wasmachine etc. Alles wat je hiervan niet verbruikt, kan je terugleveren aan het centrale elektriciteitsnet. Voor onbepaalde tijd kun je dit nog salderen, waardoor je een kleine vergoeding krijgt voor de energie die je teruglevert.
Spanning
Om energie op te slaan zijn enkele onderdelen van belang. Zo is er een batterij omvormer vereist om de juiste spanningsoort te creëren. Dat wordt gebruikt om de opgewekte energie te bewaren en op een later moment te verbruiken. Bij traditionele zonnepanelen is dat niet nodig. Met zo’n systeem verbruik je de opgewekte stroom namelijk direct of kan je deze direct terugleveren.
Elektrische auto
Je elektrische auto kan ook als thuisaccu werken, al heeft dit wel wat haken en ogen. Je hebt de opgewekte stroom natuurlijk nodig voor het rijden, dus het is een risico dat je accu leeg is wanneer je op dat moment stroom moet verbruiken voor een ritje. Ook moet je een laadpaal hebben waar de stroom twee kanten op kan gaan, wat erg prijzig kan worden. Toch is een accu met een zonnepaneel een redelijk milieuvriendelijk alternatief voor als je een accu nodig hebt.
Eisen
Volgens de Rijksoverheid is het belang van goed beheer van accu’s belangrijk. Dat is vanzelfsprekend terecht. Bij verkeerd gebruik kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan. Er zijn een aantal eisen en regels waar je systeem aan moet voldoen.
Op Milieu Centraal lees je meer informatie over hoe je thuis energie opslaat.
Verschillende voltages
Voor de opslag van groene energie gebruiken off the grid opslagsystemen verschillende voltages. Beide voltages zijn volledig veilig. Er is bovendien geen merkbaar verschil in kwaliteit. We onderscheiden de volgende voltages:
- Hoge spanning (boven 100 volt)
- Lage spanning (onder 100 volt, zoals 48 volt, het systeem van SMA)
Thuisaccu interessant
De thuisaccu blijft een interessante soort technologie. Je kunt hiermee ook zeker je elektrische apparatuur mee blijven gebruiken, al zul je niet volledig onafhankelijk worden. De afgelopen jaren zijn de accu’s steeds beter geworden en is het een toevoeging voor steeds meer huishoudens geworden. Als noodstroomvoorziening is het een goede toevoeging, maar als je dit vooral neemt om je milieubelasting te verlagen of met de verwachting van een goede terugverdientijd, kun je beter nog even wachten. De ontwikkelingen gaan echter snel, dus hopelijk wordt het aanschaffen hiervan in de komende jaren nog veel interessanter!
Veelgestelde vragen
Wat kost een thuisbatterij van 10 kWh?Interview Financiële Telegraaf
In onderstaand artikel uit de Financiële Telegraaf lees je onze mening hierover:De kern van het verhaal
Elk huis is uniek, dus het is ook een goed idee om de verduurzaming voor elk huis apart te bekijken. Bovendien hoeven zonnepanelen niet veel te kosten. Meer van dit soort tips vind je op onze website. Meer info vind je o.a. op: Opbrengst ZonnepanelenOfferte
Wil je precies weten wat voor Zonnepaneelaccu aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Zonnepaneelaccu specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Zonnepaneelaccu specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Zonnepaneelaccu Offertes, Gratis!