Hoewel het niet vaak voorkomt kunnen je zonnepanelen storing krijgen. Waar zit het probleem en wat doe je wanneer je dit gevonden hebt? Lees hier alles over storing bij zonnepanelen en het oplossen hiervan. Bekijk de zonnepanelen offerte
-
Belangrijkste punten
- Storing Herkennen: Een rode lamp of foutmelding kan op een probleem wijzen.
- Veelvoorkomende Oorzaken: Vaak door oververhitting, transportschade, of problemen met de omvormer.
- Oplossing: Raadpleeg een erkend installateur voor veilige reparatie.
- Onderhoud: Regelmatige schoonmaak kan problemen voorkomen.
Hoe weet je of een zonnepaneel kapot is?
Een storing bij zonnepanelen komt gelukkig niet vaak voor. Zie je echter dat de opbrengst van je zonnepanelen ineens is verminderd, dan kan je kijken wat daar de oorzaak voor is.
Een storing kan verschillende oorzaken hebben. Dit kan komen door foutjes in het systeem, schade of door een probleem met de omvormer. Wanneer je omvormer regelmatig uitvalt kan dit ook duiden op een storing. Kijk of je systeem een melding geeft. Zie je een rood lampje branden, geeft het systeem aan dat er een error is of zie je een onbekende melding?
Wanneer je ziet dat er inderdaad een storing is kan je het beste een erkend installateur bellen. Ga zelf niet aan de slag met elektriciteit waar levensgevaarlijke spanning op kan staan.
Een installateur kan snel en eenvoudig uitzoeken wat het probleem is en zal dit voor je oplossen. Controleer of je nog gebruik kan maken van de installatie- of productgarantie wanneer het systeem gerepareerd moet worden.
In het ergste geval zal je een of meerdere panelen moeten vervangen vanwege schade, maar in de meeste gevallen kan een installateur de storing verhelpen zonder dat dit nodig is.
Controleer andere oorzaken
Controleer eerst of er mogelijke oorzaken zijn die je gemakkelijk op kan lossen en geen echt defect zijn. Kijk of er vuil of in de winter sneeuw op de zonnepanelen ligt. Dit kan de productie verminderen maar is gemakkelijk op te lossen.
Vuil of sneeuw kan je eenvoudig zelf weghalen of je kan een schoonmaakbeurt uit laten voeren door een schoonmaakbedrijf.
Kijk ook of er misschien een probleem is met de app van de slimme meter, in plaats van met het zonnepanelen systeem. Wanneer dat het geval is zal dit een stuk gemakkelijker op te lossen zijn.
String werking van zonnepanelen
De zonnecellen van een zonnepaneel staan in verbinding met elkaar. Door deze string-verbinding kan één defecte cel voor een relatief groot verlies in rendement zorgen.
Wanneer één cel niet goed werkt vormt dit een punt van weerstand voor de stroom die binnen het zonnepaneel opgewekt wordt. Alle elektriciteit reist alsnog door de defecte cel. Hierdoor kan oververhitting ontstaan en zo kan er schade ontstaan.
Veel voorkomende storingen bij zonnepanelen
Er zijn verschillende oorzaken voor storing bij zonnepanelen. Hieronder staan een aantal van de meest voorkomende redenen voor storing of schade bij zonnepanelen.
- Oververhitting van een zonnecel
- Transportschade voorafgaand aan de installatie
- Een fout bij de installatie of met de bekabeling
- Schade door weersomstandigheden
- Schade door vuil
- Een defecte omvormer
- Een productiefout bij één van de zonnepanelen
Hoe kan je de oorzaak van een storing opsporen?
Er zijn verschillende methodes voor defecten opsporen. Een vakpersoon die je inschakelt zal een van deze methoden gebruiken wanneer zij vermoeden dat er een probleem is met de panelen zelf.
Zonnepanelen storing opsporen met een infrarood test
Met een infrarood camera kan er gekeken worden naar de zonnepanelen op een zonnige dag. Zo wordt zichtbaar wanneer één van de panelen afwijkt van de rest.
Wanneer één paneel een hoge temperatuur heeft kan dit betekenen dat er een probleem is met dat paneel.
Meten met een voltmeter
Met een voltmeter kan de open klemspanning van elk zonnepaneel gemeten worden. De panelen moeten los gekoppeld worden en kunnen daarna los van elkaar opgemeten worden.
Wanneer de spanning bij één paneel lager ligt duidt dit op een defect.
Elektroluminescentie test
Deze test moet in het donker uitgevoerd worden. Wanneer de zon onder is wordt er stroom door de zonnepanelen gevoerd. Hierdoor geven de panelen flauw licht.
Met een speciale camera wordt gekeken of dit licht bij alle zonnecellen gelijk is. Wanneer bij een paneel niet alle cellen goed verlicht worden weet je dat hier een probleem mee is.
Problemen met de omvormer
Een vaker voorkomende reden voor storing bij het zonnepanelen systeem is een probleem met de omvormer. Wanneer de omvormer uitvalt wekken de panelen geen stroom meer op, waardoor je dit het beste snel kan oplossen. Je kan zien of er een probleem is wanneer de omvormer regelmatig uitvalt, dat er een rood lampje brandt of dat de omvormer een onbekende melding geeft.
Het kan zijn dat de omvormer verkeerd geïnstalleerd of ingesteld is. Daardoor kan de omvormer slecht functioneren of het kan zijn dat er kortsluiting ontstaat.
Daarnaast kan het voorkomen dat de omvormer uitvalt door oververhitting. Bij hoge temperaturen werkt de omvormer minder goed en kan zelfs uitschakelen.
Ook kan het gebeuren dat er een netwerkstoring is. De omvormer schakelt automatisch weer op in dit geval. Er kan echter wat fout gaan bij het opnieuw opstarten waardoor de omvormer niet meer goed functioneert.
Een omvormer moet verplicht verbonden staan met de wisselspanning. Dit zorgt ervoor dat er geen schade kan ontstaan tijdens een storm.
Bij verkeerde aansluiting kan dit potentieel een probleem zijn en dus is het belangrijk dat de omvormer bij een mogelijke storing gecontroleerd wordt.
Bij problemen met de omvormer zal je een erkend installateur langs moeten laten komen om dit op te lossen. Zij zullen de omvormer opnieuw in kunnen stellen zodat je dit probleem niet langer hebt.
Storing zonnepanelen: hoe voorkom je het?
In veel gevallen kan je niets doen aan storing zonnepanelen. Een fout bij de installatie, transportschade en weersinvloeden zijn geen factoren die je zelf kan beïnvloeden. Wat je wel kan doen om storingen te voorkomen is het onderhoud van zonnepanelen.
Zonnepanelen vereisen weinig onderhoud. Het helpt echter wel om ze af en toe te contoleren en te reinigen.
Reinigen van zonnepanelen
Het reinigen van zonnepanelen is ongeveer eens per 1 of 2 jaar nodig. Door vuil op tijd te verwijderen kan je schade en storing aan je zonnepanelen voorkomen.
Je kan ervoor kiezen zelf de panelen schoon te maken. Dit kan je op veilige wijze doen met behulp van een telescoopsteel. Wanneer je dit liever niet zelf doet kan je een vakpersoon inschakelen om de klus uit te voeren.
Zij zullen veilig te werk gaan en weten waar ze rekening mee moeten houden. Het voordeel hiervan is dat je direct een controle kan laten uitvoeren.
Het bedrijf kan kijken of alles in orde is zodat je weet dat alles goed werkt. Zo heb je zorgeloze stroomproductie en maak je gebruik van de maximale opbrengst van je zonnepanelen.
Offerte
Wil je precies weten wat voor Zonnepaneel aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Zonnepaneel specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Zonnepaneel specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Zonnepaneel Offertes, Gratis!
Externe bronnen:
Bekijk de zonnepanelen offerte ►