Hoe kan je eenvoudig een defect opsporen bij je zonnepanelen? Lees hier wat je kan doen om problemen met je installatie te voorkomen, op te sporen en op te lossen. Bekijk de zonnepanelen offerte
-
Belangrijkste punten
- Opbrengst Controleren: Houd de opbrengst van je zonnepanelen in de gaten om defecten snel op te sporen.
- Schadeoorzaken: Defecten kunnen ontstaan door vuil, weersomstandigheden, of installatieproblemen.
- Vakman Inschakelen: Bij vermoedelijke defecten, schakel een installateur in voor inspectie en reparatie.
- Testmethoden: Infraroodtests en voltmetertests helpen defecten opsporen.
- Regelmatig Onderhoud: Voorkom defecten door regelmatig onderhoud en reiniging van je zonnepanelen.
Hoe weet je of een zonnepaneel defect is?
Hoe kan je een defect opsporen bij zonnepanelen? Defecte panelen komen zelden voor. Het kan echter door oververhitting, schade of een defect in het systeem voorkomen dat je panelen niet meer goed werken en minder zonne-energie opbrengen.
Om te weten wanneer er een paneel defect is kan je het beste de opbrengst zonne-energie in de gaten houden. Uiteraard kan dit altijd verschillen per maand afhankelijk van het weer, vuil dat op de panelen ligt en door de langzame degradatie van de zonnepanelen per jaar.
Wanneer je echter ineens een groot verschil ziet in de opbrengst aan zonne-energie van je zonnepanelen kan je het beste laten controleren of er een probleem is met één van de panelen of met de omvormer.
Controleer hoeveel zonne-energie je systeem opbrengt
Een slimme meter kan je helpen om het rendement in de gaten te houden. Zo kan je sneller door hebben wanneer er een probleem is binnen het PV systeem en kan je dit gauw weer oplossen.
Wanneer je vermoedt dat er een defect is, kan je het beste een ervaren installateur inschakelen. Zij zullen voor je onderzoeken wat er aan de hand is en hoe het opgelost kan worden.
String-verbinding van zonnepanelen
Zonnepanelen werken met een string-verbinding. Wanneer 1 cel binnen het systeem kapot is kan een hele string stoppen met werken.
Eén defecte cel of een cel die niet werkt door schaduw of vuil vormt een blokkade voor alle stroom die door het paneel wordt opgewekt. Hierdoor zorgt een defect binnen één cel ervoor dat je een relatief groot verschil in het rendement zult zien.
Redenen voor defecte panelen
Er zijn verschillende redenen dat er een probleem binnen je PV systeem kan ontstaan. Hoewel het niet vaak voorkomt is het toch handig om te weten waar je op moet letten en wat je kan doen om problemen te voorkomen.
Er kan schade door vuil of door het weer ontstaan, er kan iets verkeerd zijn gegaan bij de installatie, bijvoorbeeld met aanleggen van de kabels, of er kan een technische fout in de installatie voorkomen.
Wanneer er iets kapot is kan je daar zelf weinig aan doen. Je zult een monteur in moeten schakelen om het probleem op te lossen.
Het komt af en toe voor dat een van de panelen tijdens transport beschadigd is geraakt. Dit merk je vervolgens pas wanneer je systeem werkende is. In dit geval zal je de installateurs terug moeten laten komen om dit op te lossen.
Schade door vuil
Wegens het string systeem binnen zonnepanelen kan een kleine plek vuil snel voor schade zorgen. Dit gebeurt wanneer vuil ervoor zorgt dat één van de cellen niet meer werkt.
Deze cel vormt een blokkade voor de opgewekte stroom. De stroom moet er toch doorheen stromen en hierdoor kan oververhitting ontstaan. Dit kan voor een kapotte cel zorgen.
Schade door weersomstandigheden
Zonnepanelen worden bij de productie altijd getest op verschillende weersomstandigheden. Vanzelfsprekend moeten de panelen bestand zijn tegen wind, storm, hagel en bliksem.
Soms kan een sterke storm toch voor schade zorgen. Wanneer hier schade door ontstaat zal de kans groot zijn dat je de panelen met schade zult moeten vervangen.
Kabelaansluiting
Soms komt het voor dat er iets fout is gegaan bij de aansluiting van het PV systeem. Er kunnen kabels verkeerd zijn aangesloten.
Dit kan voor brandgevaar zorgen waardoor het belangrijk is dit op tijd op te lossen wanneer je merkt dat er een probleem is.
Defecte omvormers
De omvormer van je zonne-systeem moet elke 10 tot 15 jaar vervangen worden. Zorg ervoor dat je dit op tijd doet voordat er een probleem mee ontstaat.
Uiteraard kan de omvormer eerder kapot gaan of niet meer goed werken. Ook dit kan je het beste laten bekijken door een ervaren vakpersoon. Vervang de omvormer wanneer nodig. Wanneer je string-omvormers hebt zal dit minder vaak nodig zijn.
Het enige nadeel van een string-omvormer is dat deze lastiger te vervangen zijn wanneer zij defect geraakt zijn. Een defect opsporen is bij string-omvormers lastiger en het repareren of vervangen van de omvormer zal ook ingewikkelder zijn.
De string-omvormer zit namelijk meer verweven met de panelen, waardoor dit een lastigere ingrijp is. Gelukkig gaan deze omvormers langer mee en hoeven ze dus vaak niet vervangen te worden totdat de panelen zelf worden vervangen.
Defecte panelen opsporen
Wanneer je een installateur inschakelt om je zonnepanelen te controleren op defecten zijn er verschillende methodes die zij kunnen gebruiken.
Zo kan er een infrarood test gedaan worden, kunnen ze de panelen meten met een voltmeter of kan er een elektroluminescentie test uitgevoerd worden. Een voordeel is dat het niet altijd nodig is om de spanning van de panelen eraf te halen. Hierdoor kan er vaak gemakkelijk en snel gecontroleerd worden op storingen.
Defect opsporen met infrarood test
Een infrarood test is een gemakkelijke manier om defecten binnen panelen op te sporen. Op een zonnige dag kan met een infrarood camera gekeken worden naar de zonnepanelen. De installatie hoeft hiervoor niet uitgeschakeld te worden.
Op de camera zal te zien zijn wanneer er een paneel is dat afwijkt in temperatuur. Een te hoge temperatuur duidt erop dat hier waarschijnlijk een defect zit.
Open klemspanning meten met voltmeter
Met een voltmeter kan de open klemspanning gemeten worden. De spanning op de zonnepanelen moet losgekoppeld worden zodat elk zonnepaneel los opgemeten kan worden.
Wanneer de open klemspanning bij één van de panelen lager ligt duidt dit op een probleem bij dat paneel.
Defect opsporen met elektroluminescentie test
De elektroluminescentie test wordt ’s avonds uitgevoerd. Wanneer er geen zon meer is kan er gekeken worden hoeveel licht een paneel uitzend wanneer er stroom doorheen loopt.
De panelen worden bekeken met een speciale camera. Bij een goed werkend paneel werken alle cellen even goed en zijn alle cellen dus even helder. Wanneer er echter een defect is zal dit te zien zijn doordat niet alle zonnecellen van een paneel even goed verlicht worden.
Wat kan je doen om defecten te voorkomen?
Wanneer er een defect in het zonnepanelen systeem voorkomt door verkeerde aansluiting of door een technische fout in het systeem kan je hier zelf niets aan doen. Dit is niet te voorkomen, maar gelukkig is de kans hierop klein.
Voldoende onderhoud
Wat je zelf wel kan doen is schade zo veel mogelijk voorkomen door voldoende onderhoud. Zorg er voor dat je de zonnepanelen af en toe controleert op vuil en schade. Zo kan je de zonnepanelen reinigen wanneer nodig en een onderhoudsbeurt uit laten voeren om kleine problemen snel op te lossen.
Schoonmaken van zonnepanelen is doorgaans eens per één of twee jaar nodig. Zorg ervoor dat je dit bijhoud om problemen te vermijden.
Kies of je dit zelf wilt doen met een telescoopsteel, of dat je liever een vakpersoon inschakelt om dit op veilige en vakkundige manier uit te voeren. Wanneer je een bedrijf inschakelt kunnen zij ook meteen nakijken of alles goed werkt en of er enige afwijkingen te zien zijn.
Controleer het rendement met een slimme meter
Om in de gaten te houden of alle zonnepanelen goed werken kan je het beste een slimme meter laten plaatsen. Hiermee kan je duidelijk zien hoeveel zonne-energie je panelen opbrengen en het is zichtbaar wanneer het rendement afwijkt van de normale opbrengst.
Foutmelding of probleem
Wanneer de omvormer niet meer werkt is dit zichtbaar doordat de meter aangeeft dat deze niet meer aangesloten is.
Er staat dan dat er geen verbinding is. Dit kan echter ook het geval zijn wanneer er geen internet is. Wanneer je internet even uitvalt of hapert krijg je dus dezelfde melding. Deze melding op zichzelf is geen reden voor zorgen.
Houdt deze melding echter aan terwijl je weet dat het internet weer werkt, dan kan je het beste controleren of er een probleem met de omvormer is.
Schakel een installateur in voor een defect opsporen
Wanneer er een probleem is met je panelen schakel je een ervaren installateur in om dit op te lossen. Zij weten alles van de mogelijke problemen en zullen een defect opsporen en oplossen.
Kijk of je bij een defect paneel nog gebruik kan maken van de garantie. Vaak heb je beide garantie op de panelen zelf en op de installatie. Dit betekend dat je kan kijken waar het defect voor komt en garantie kan vragen bij de installateurs of bij de verkoper van de zonnepanelen.
Een zonnepaneel binnen je PV systeem vervangen
Wanneer één van je zonnepanelen of een aantal panelen kapot is zal je deze moeten vervangen. In dit geval moet je er voor zorgen dat je het juiste paneel aanschaft voor de installatie.
Doorgaans kan je het beste kiezen voor hetzelfde paneel. Wanneer de cellentechnologie of het vermogen van de panelen afwijkt kan dit voor problemen zorgen.
De stroom zal minder soepel door het systeem lopen. Kies voor een nieuw paneel met minimaal hetzelfde vermogen als de andere panelen binnen de installatie. Je kan ook een nieuw paneel met een hoger wattage kiezen, maar hier zal je weinig voordeel van hebben.
De cellentechnologie moet ook overeen komen. Dit betekend dat je geen monokristallijne panelen samen met polykristallijne panelen moet gebruiken binnen één systeem.
Bekijk vrijblijvende offertes wanneer je nieuwe panelen aanschaft en vraag wanneer nodig advies over wat het beste paneel is voor jouw situatie.
Offerte
Wil je precies weten wat voor Zonnepaneel aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Zonnepaneel specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Zonnepaneel specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Zonnepaneel Offertes, Gratis!
Externe bronnen:
Bekijk de zonnepanelen offerte ►