Wil jij graag volledig onafhankelijk worden van het elektriciteitsnet? Er zijn veel fabrikanten die op dit moment accu’s produceren om thuis te gebruiken. De stroom die je met zonnepanelen opwekt verdwijnt in dit geval niet in het net, maar wordt netjes in de accu opgeslagen. Bekijk de zonnepanelen offertes!
Accu en omvormer
Hierdoor kun je de stroom die je zelf hebt opgewekt op een later tijdstip weer gebruiken, bijvoorbeeld in de ochtend of in de avond. Dit zijn de momenten waarop de zonnepanelen vaak het minste doen. Doordat je de opgewekte stroom overdag op kunt slaan in een accu, kun je bijna onafhankelijk worden van het elektriciteitsnet. Als je op het gebied van zonnepanelen de kosten gaat vergelijken, waar moet je dan allemaal aan denken?
Hoe werken zonnepanelen precies?
Als we over zonnepanelen praten, hebben we het meestal over pv-zonnepanelen. Pv is een afkorting voor photovoltaic, wat letterlijk licht absorberend betekent. Het zonlicht dat (bijna) iedere dag op onze daken schijnt bestaat uit hele kleine deeltjes die fotonen heten. Deze worden door de zon uitgestraald. Door gebruik te maken van pv-zonnepanelen kun je deze deeltjes opvangen.
Gelijkstroom opwekken
Een enkel pv-zonnepaneel bestaat uit ongeveer 60 tot wel 120 zonnecellen die deze deeltjes op kunnen vangen. De energie wordt uit de deeltjes gehaald en in losse elektronen verandert. De elektronen worden vervolgens losgemaakt van de atomen, waardoor er een elektrisch potentieel wordt veroorzaakt. Hierdoor wordt de gelijkstroom opgewekt. Pv-zonnepanelen vangen dus zonlicht op en zetten dit om in elektrische gelijkstroom.
Wisselstroom maken
Je kunt deze gelijkstroom niet in huis gebruiken om jouw apparaten op aan te sluiten. Je hebt dus meer nodig dan alleen zonnepanelen. Een woning maakt gebruikt van wisselstroom, niet van gelijkstroom. De gelijkstroom die door de zonnepanelen wordt opgewekt moet dus omgezet worden in bruikbare wisselstroom. Dit doe je door een speciaal apparaat, namelijk een omvormer.
Omvormer
Deze omvormer vangt de gelijkstroom op en zet deze om in wisselstroom. Vervolgens wordt de wisselstroom naar de meterkast gestuurd, waardoor het door de elektrische apparaten in huis gebruikt kan worden. Wekken jouw zonnepanelen meer stroom op dan je nodig hebt, bijvoorbeeld omdat overdag de hele dag de zon aan het schijnen is en jij niet thuis bent? Dan kun je het teveel aan energie terugleveren aan het net, of je slaat de energie op in een accu om op een later tijdstip zelf te gebruiken. Het totale systeem van zonnepanelen met een omvormer, en eventueel een accu, wordt een zonnestroomsysteem genoemd.
Waar moet je op letten bij het kiezen van een omvormer?
Als je zonnepanelen met een accu gaat plaatsen, is het belangrijk dat je wel voor de juiste omvormer kiest. Hierbij is het verstandig om jezelf even in de materie te verdiepen. Om je te helpen bij de keuze van een goede omvormer, zijn er enkele tips die je kunt gebruiken. Deze tips worden hieronder toegelicht.
1. Kijk naar het vermogen van de omvormer
Een omvormer heeft een bepaalt vermogen dat afgestemd dient te zijn op de totale capaciteit van alle zonnepanelen bij elkaar. Deze capaciteit duiden we aan met een speciale eenheid, namelijk WP. Tijdens ideale omstandigheden, onder andere 25 graden Celsius, wordt er door de zonnepanelen een bepaald vermogen afgegeven. In Nederland halen wij deze omstandigheden eigenlijk nooit. Daarom mag het vermogen van de omvormer lager liggen dan de totale capaciteit in WP. Zo kan er op een installatie met 2200 WP makkelijk een omvormer van 2000 Watt geplaatst worden.
Per situatie kijken
Afhankelijk van het dak en de situatie wordt er in de meeste gevallen gekozen voor een omvormer die 20% kleiner is dan het vermogen van het aantal WP van de zonnepanelen, of 10% groter. Hierbij wordt per situatie bepaald wat beter is. Je kunt hiervoor een installateur inschakelen die naar jouw situatie komt kijken. Een installateur houdt rekening met de hellingshoek van het dak, de woonplaats en de oriëntatie van het dak ten opzichte van het zuiden. Uiteindelijk wordt er bepaalt welke omvormer het beste is. Hierbij mag de omvormer in ieder geval niet te veel van de opbrengst aftoppen, aangezien de omvormer dan te zwaar belast is.
2. Wel of geen transformator in de omvormer
Bij het kiezen tussen omvormers kun je zowel kiezen een transformator met als zonder transformator. Een omvormer zonder transformator heeft over het algemeen een hoger rendement en minder verlies. Dit type omvormers wordt aangeduid met type TL, wat staat voor transformatorloos. Er zijn zonnepanelen die alleen op een omvormer met een transformator aangesloten kunnen worden, omdat er anders een versnelde degeneratie optreedt. Toch zijn de meeste omvormers zonder transformator.
3. Kijk goed naar de schaduw
Het totale vermogen van de zonnepanelen op een dak wordt door de zwakste schakel in een serie bepaald. De zwakste schakel is in de meeste gevallen het zonnepaneel waar de meeste schaduw op valt. Je kunt dit op twee verschillende manieren oplossen. Zo kun je bijvoorbeeld een aparte string maken van zonnepanelen die voor een bepaalde tijd tegelijkertijd in de schaduw komen te liggen. Je moet hierbij wel kiezen een omvormer die meerdere trackers bevat. Deze trackers optimaliseren namelijk het vermogen van de string. Het staat altijd op de omvormer aangegeven hoeveel trackers de omvormer heeft.
Optimaliseren
Let er wel op dat je per string minimaal 5 zonnepanelen op elkaar aan moet sluiten, de omvormer krijgt anders te weinig vermogen om zijn werk te kunnen doen. De tweede om schaduw op zonnepanelen op te lossen is door middel van power optimizers of micro omvormers. Dit zijn speciale regelunits die aan de achterkant van ieder zonnepaneel geplaatst worden. Hierdoor wordt ieder zonnepaneel apart geoptimaliseerd. Je sluit de power optimizers op een omvormer aan die hier speciaal voor ontworpen is.
4. De omvormer op een groep aansluiten
Nog een belangrijk punt als je voor een omvormer gaat kiezen is jouw huidige hoofdaansluiting. De hoofdaansluiting kan in Nederland met 25A, 35A of 40A gezekerd zijn. Hierbij is de regel dat een groep 1,6 keer lager moet zijn dan de hoofdaansluiting. Stel je hebt een hoofdaansluiting vn 40A. Op een groep mag dan maximaal 25A aangesloten worden (40/1,6).
Waarom kiezen voor een accu?
Waarom zou je eigenlijk voor zonnepanelen met een accu en een omvormer kiezen? We kennen in Nederland de salderingsregeling. Met deze regeling mag je het te veel aan opgewekte stroom terug leveren aan het net. De hoeveelheid stroom die je teruglevert wordt verrekend met de stroom die je bijvoorbeeld ’s avonds gebruikt. Het stroomnet is dan als het ware als een accu te zien. Zolang de salderingsregeling nog in Nederland bestaat, is het voor veel huishoudens niet interessant om een accu aan te gaan schaffen, behalve als je graag volledig onafhankelijk van het net wilt zijn.
Afbouw salderingsregeling
Toch is het ook op dit moment toch interessant om naar een accu te kijken. De salderingsregeling wordt namelijk de komende jaren afgebouwd en zal daarna volledig verdwijnen. Doordat de salderingsregeling afgebouwd wordt, ontvang je steeds minder voor de stroom die je aan het net teruggeleverd en uiteindelijk helemaal niets meer. Dan wordt het een stuk interessanter om het teveel aan opgewekte energie in een accu op te slaan om uiteindelijk toch zelf te kunnen gebruiken, zodat je uiteindelijk minder betaald.
Kun je volledig onafhankelijk worden met zonnepanelen met accu en omvormer?
Het is in ons klimaat helaas niet mogelijk om volledig onafhankelijk van zonnepanelen te kunnen leven. Dit komt voornamelijk doordat er in de maanden november tot en met februari onvoldoende zon op de zonnepanelen schijnt om de accu voldoende op te kunnen laden. Als je een accu hebt kun je wel een maximale onafhankelijkheid van gemiddeld 80% behalen.
Lagere energiefactuur
Toch is het zeker interessant om naar een accu te kijken als je zonnepanelen op het dak hebt liggen. Dit heeft voornamelijk te maken met de energieprijzen die steeds hoger worden. Door alle opgewekte energie in een accu op te slaan kun jij jouw zelfconsumptie optimaal verhogen, waardoor jouw energiefactuur flink teruggedrongen wordt.
Accu terugverdientijd
Daarnaast verdien je het zonnepanelensysteem in de loop van de tijd vanzelf terug, doordat je minder afhankelijk bent van het net en minder hoeft te betalen voor de energie. In de meeste gevallen heb je zonnepanelen binnen 5 tot 6 jaar terugverdiend. Als je daarbij ook nog een accu aanschaft zullen de kosten iets hoger liggen, waardoor de terugverdientijd wat langer kan zijn. Toch zal uiteindelijk ook de accu terugverdiend zijn dankzij de zonnepanelen.
Offerte
Wil je precies weten wat voor Zonnepaneel aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Zonnepaneel specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Zonnepaneel specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Zonnepaneel Offertes, Gratis!
Podcast
Je hebt de tips in tekst gelezen maar de finesses zitten vaak in de details. Je hoort in deze podcast hierover mijn praktijk ervaring hiermee. Zo weet je precies wat er in de praktijk bij komt kijken.- Verbouwen 122 | Flexibele Zonnepanelen En Andere Zonnepanelen Ontwikkelingen Verbouwkosten.com 06:43
- Verbouwen 78 | Zonnepanelen Nu Kopen Of Niet? Verbouwkosten.com 08:20
- Verbouwen 70 | Zonnepanelen Is Meer Dan Hoog Rendement! Verbouwkosten.com 09:10
- Verbouwen 69 | Accu Zonnepanelen Verbouwkosten.com 05:07
- Verbouwen 65 | Zonnepanelen Voordelen En Prijzen Verbouwkosten.com 08:19
- Verbouwen 62 | Zonnepanelen In Het Dak Verbouwkosten.com 05:07
- Verbouwen 20 | Zonnepanelen Doen Of Niet Verbouwkosten.com 14:26
Externe bronnen:
Bekijk de zonnepanelen offertes ►