Wat is de levensduur van zonnepanelen en waar moet je rekening mee houden? Zonnepanelen kunnen een lange tijd mee gaan, maar zullen in verloop van tijd ook minder opbrengen. Bekijk de zonnepanelen offerte
-
Belangrijkste punten
- Levensduur: Zonnepanelen gaan gemiddeld 25 tot 30 jaar mee.
- Vermogensverlies: Na 25 jaar hebben zonnepanelen vaak nog 80% van hun oorspronkelijke vermogen.
- Invloeden: Kwaliteit en onderhoud zijn cruciaal voor de levensduur.
- Omvormer: Moet mogelijk één keer worden vervangen binnen de levensduur.
Wat is de gemiddelde levensduur van zonnepanelen?
Zonnepanelen hebben een lange levensduur. Voor de minimale levensduur wordt vaak 25 jaar aangegeven, maar dit betreft enkel de levensduur met de beste opbrengsten. Na deze periode zullen ze minder opleveren, maar ze kunnen een stuk langer blijven werken.
Bij zonnepanelen heb je zeer zelden last van schade en andere problemen. Hierdoor kan je bijna altijd van een levensduur van minimaal 25 jaar uitgaan. Met minimaal onderhoud en het vervangen van de omvormer heb je doorgaans weinig problemen met zonnepanelen.
Zonnepanelen hebben een terugverdientijd van 4 tot 5 jaar. Gezien de levensduur van een zonnepanelensysteem altijd een stuk hoger ligt is dit een gunstige investering.
Economische levensduur van de zonnepanelen
De kwaliteit van zonnepanelen gaat elk jaar een stukje achteruit. Hierdoor wordt een economische levensduur van minimaal 25 jaar aangehouden. Gemiddeld genomen zal een paneel na 25 jaar nog minimaal 80% van het originele vermogen hebben.
Hoeveel de panelen elk jaar achteruit gaan hangt af van de kwaliteit. De degradatie per jaar kan slechts 0,25% zijn, maar kan oplopen tot 1% verlies per jaar.
Bij degradatie van 0,25% per jaar heb je na 25 jaar nog steeds 94% van het vermogen. Bij een degradatie van 1% is dat na 25 jaar nog maar 75%. De grootste invloed op dit percentage is de kwaliteit van de zonnepanelen. Betere zonnepanelen zullen echter ook duurder zijn om aan te schaffen.
Photon is één van de weinige organisaties die testen uitvoert met betrekking tot degradatie van zonnepanelen. Het testen is vanzelfsprekend lastig gezien er veel tijd nodig is om dit uit te voeren.
Technische levensduur zonnepanelen
De economische levensduur is de levensduur dat de zonnepanelen nog veel op blijven brengen. De technische levensduur is echter langer.
Het oudste zonnepaneel is op het moment 60 jaar en deze werkt nog steeds. Dit zal niet vaak voorkomen, maar de zonnepanelen worden nog steeds constant verbeterd. Hierdoor zullen de zonnepanelen steeds langer meegaan.
Het wordt verwacht dat dit komende jaren zal blijven stijgen en in ieder geval naar een minimale levensduur van 40 jaar zal gaan.
Invloeden op de levensduur zonnepanelen
Er zijn verschillende factoren die de zonnepanelen levensduur beïnvloeden. De voornaamste invloed is de soort panelen die je aanschaft. Bij betere, en daarmee vaak duurdere panelen zal je een langere levensduur hebben dan bij mindere kwaliteit.
Daarnaast kunnen er kleine problemen binnen de montage ontstaan, kan er schade ontstaan en moet de omvormer vervangen worden. Geen van deze problemen vormen echter een probleem en ze zorgen niet voor een mindere levensduur van zonnepanelen.
Mogelijke problemen
Het is mogelijk dat er problemen optreden met de montageset en de bekabeling. Dit gebeurt niet vaak maar kan soms voorkomen. Ook is het altijd goed om na te denken over bliksembeveiliging.
Dit hoeft echter de zonnepanelen levensduur niet te beïnvloeden. Doorgaans kunnen deze problemen gemakkelijk opgelost worden zonder grote ingrepen.
Schade
Zonnepanelen zijn erop gemaakt om weersomstandigheden zoals storm en hagel te weerstaan. De zonnecellen worden voldoende beschermd. Hierdoor zal schade zeer zelden voorkomen. De zonnecellen worden beschermd door een harde laag glas wat speciaal getest wordt op storm en hagel.
Er kan mogelijk wat schade ontstaan door vuil dat te lang op de panelen blijft liggen. Dit is echter gemakkelijk verholpen door ze eens per 1 tot 3 jaar schoon te maken.
Kwaliteit van de panelen voor een lange levensduur
De kwaliteit van de panelen zal de levensduur beïnvloeden. Doorgaans zullen goedkopere en oudere soorten zonnepanelen ook een kortere levensduur hebben.
Ook het materiaal van de panelen en van de zonnecellen is van invloed. Een zonnepaneel kan met monokristallijn of met polykristallijn gemaakt zijn. Monokristallijn zonnepanelen worden het meeste gebruikt. Deze panelen zijn duurder, maar zijn van hoge kwaliteit. Ze hebben een hogere opbrengst en een lagere degradatie. Daardoor gaan ze doorgaans langer mee dan polykristallijn panelen.
Een polykristallijn paneel is goedkoper, maar is ook van mindere kwaliteit. Zo’n zonnepaneel heeft een lagere opbrengst en zal minder lang meegaan.
De omvormer
Zonnepanelen hebben altijd een omvormer nodig. Deze gaat echter niet zo lang mee als het zonnepaneel zelf. Dit betekent dat je deze tussendoor zult moeten vervangen.
Een standaard string-omvormer gaat gemiddeld tussen de 10 en 15 jaar mee. Deze zal je dus minimaal 1x moeten vervangen tijdens de levensduur van de zonnepanelen.
Het kan ook zijn dat je panelen met een micro-omvormer hebt. Deze hebben een lange levensduur. Micro-omvormers gaan 25 tot 35 jaar mee. Mogelijk hoef je deze dus niet te vervangen voordat je panelen zelf aan vervanging toe zijn.
Hoewel een micro-omvormer van betere kwaliteit is dan een string-omvormer kan het een nadeel zijn dat deze lastiger te vervangen zijn. Het is echter wel mogelijk en daarbij zal dit niet perse nodig zijn tijdens de levensduur van de panelen.
De levensduur zonnepanelen verlengen
Het is niet mogelijk de degradatie van de zonnepanelen tegen te gaan. Het beste wat je kan doen is panelen van goede kwaliteit aanschaffen zodat de degradatie in vermogen per jaar laag zal zijn.
Waar je wel op kan letten is het onderhoud van de panelen. Dit is niet veel werk, maar kan mogelijk schade voorkomen. Zo zorg je voor een langere levensduur. Let daarnaast op de garantie bij aanschaf van de panelen.
Schoonmaken van zonnepanelen
Het is aan te raden de zonnepanelen af en toe schoon te maken. Dit is de enige onderhoud die je zelf hebt aan zonnepanelen. Het is verstandig dit te doen bij sneeuw of wanneer er veel blad op het dak valt in de herfst. Zo zorg je voor een optimale levensduur.
Gezien de zonnepanelen met een schuine hoek gemonteerd worden, blijft vuil meestal niet lang liggen. Bij een flinke regenbui zal het vuil meestal weggespoeld worden. Hierdoor is reinigen van zonnepanelen niet vaak nodig.
Wanneer vuil toch lang blijft liggen zal dit voor een verminderde opbrengsten zorgen en het kan op lange termijn voor schade zorgen. Zo kan het vuil bijvoorbeeld inbranden.
Het is het beste de panelen 1 keer per jaar schoon te maken. Dit is echter niet perse nodig en hangt af van de situatie. Vaak is het voldoende om de panelen 1 keer per 2 of 3 jaar schoon te maken.
Garantie
Schaf zonnepanelen aan met goede garantie van de fabrikant. Zo voorkom je dat je kosten oploopt voor het einde van de levensduur van zonnepanelen. Let op hoeveel garantie er aangeboden wordt bij de aanschaf van de panelen.
- Productgarantie: Productgarantie zit vaak rond de 10 jaar op de zonnepanelen zelf.
- Vermogensgarantie: Er kan garantie gegeven worden over het minimale vermogen na verloop van tijd. Een fabrikant kan bijvoorbeeld garanderen dat de panelen na 10 jaar nog steeds minimaal 90% vermogen hebben.
- Installatie garantie: Een installateur kan garantie geven over de installatie. Dit zit vaak op de 2 jaar.
- Opbrengst garantie: Het is mogelijk dat je bij aanschaf garantie krijgt over de minimale opbrengst van de panelen. Hiervoor wordt in dat geval een inschatting gemaakt op basis van de installatie die je laat plaatsen en mogelijke invloeden op de opbrengsten.
Vervanging voor beter rendement
Het kan zijn dat je na de economische levensduur de zonnepanelen wilt vervangen. Zonnepanelen worden verbeterd waardoor nieuwere zonnepanelen meer opbrengen dan de verouderde panelen die je eerder hebt aangeschaft.
Wanneer je panelen verouderd zijn kan je ervoor kiezen nieuwe panelen te laten plaatsen. In dat geval kan je ervoor kiezen de oude panelen te houden en bijvoorbeeld voor extra opbrengsten de zonnepanelen op de schuur te plaatsen. Zo maak je gebruik van de volledige levensduur van je zonnepanelen.
Wanneer je de zonnepanelen weg wilt gooien kan je ze naar de Milieustraat brengen. Daar zullen ze zo veel mogelijk gerecycled worden voor de productie van nieuwe zonnepanelen, al moet dit proces momenteel nog verbeterd worden.
Wil je precies weten wat voor Zonnepaneelaccu aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Zonnepaneelaccu specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Zonnepaneelaccu specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Zonnepaneelaccu Offertes, Gratis!
Externe bronnen:
Bekijk de zonnepanelen offerte ►