Door zonnepanelen veilig aan te sluiten voorkom je overbelasting. De elektricien sluit de omvormer van de zonnepaneleninstallatie aan op een vrije groep in de meterkast. Afhankelijk van de zekering die hierop zit mag er een bepaald aantal zonnepanelen aangesloten worden. Bekijk de zonnepanelen offertes
-
Belangrijkste punten
- 1-fase Aansluiting: Bij een 1-fase aansluiting mag je maximaal 5750 Watt aansluiten op een groep.
- 3-fase Aansluiting: Bij een 3-fase aansluiting kun je per fase 3680 Watt aansluiten.
- Omvormer: Het vermogen van de omvormer bepaalt hoeveel zonnepanelen je kunt aansluiten.
- Selectiviteit: Zorg dat de zekering in de groepenkast minstens 1,6 keer lager is dan de hoofdzekering.
Een 1-fasige of 3-fasige aansluiting
De hoofdzekering kan in Nederland in geval van een 1-fase aansluiting 25A, 35A of 40A zijn. De regel is dat een zekering in de groepenkast dus met een factor van 1,6 lager moet zijn dan de hoofdzekering. Kijk bijvoorbeeld naar dit rekenvoorbeeld.
Bij een hoofdzekering van 40A is de maximale zekering van de groepenkast 40/1,6A = 25A. Je mag hier dus een zonnepaneleninstallatie plaatsen van 25A*230V = 5750 Watt als maximale vermogen.
De omvormer is belangrijk
Kijk goed naar het vermogen van de omvormer. De omvormer wordt op de meterkast aangesloten. Deze omvormer bepaalt wat je maximaal aan zonnepanelen aansluiten mag. Welk bepaald ampèrage je zonnepanelen installatie maximaal mag zijn staat vaak in de technische specificaties.
Niet alleen de capaciteit in Wp speelt hierbij een rol, maar ook de ligging in Nederland, de oriëntatie van je dak en de helling van je dak. Al deze dingen hebben een effect op de vraag hoeveel zonnepanelen aan opgewekte energie zullen leveren.
3-fase aansluiting
Als je geen 1-fase aansluiting hebt, dan heb je een 3-fase aansluiting. In het geval van een 3-fase heb je meerdere mogelijkheden. Bij woningen gaat het in de meeste gevallen om 3 x 25A. Je kunt per fase in deze situatie dus 25/1,6A = 16A aansluiten. Hierbij gaat het om een omvormer die maximaal 16A*230V = 3680 Watt heeft per fase.
Bij een 3-fase kun je 3 omvormers plaatsen, of je plaatst één drie fasen omvormer. Uiteindelijk gaat het dus niet om het aantal panelen dat je op een vrije groep mag aansluiten. Het gaat om het ampèrage van de omvormer.
Meterkast
In de meterkast zitten allerlei zekeringen (groepen). Er is altijd één hoofdzekering. Je kunt zelf niet bij deze zekering komen. Als je wil weten welke hoofdzekering je in huis hebt, kun je eenvoudig de nota van je energieleverancier bekijken.
Hierop staat aangegeven of de hoofdaansluiting een 1-fasige of 3-fasige aansluiting is.
Selectiviteit in de zekeringen
Vaak wordt het begrip selectiviteit gebruikt voor de verhouding tussen de groepenkast zekering en de hoofdzekering. Als je stroom verbruikt moet de zekering op de groepenkast altijd minstens 1,6 keer lager zijn dan die van de hoofdzekering. Zo ben je er zeker van dat de zekering niet om zal slaan.
Als je te veel apparaten op één eindgroep zou aansluiten en deze allemaal tegelijkertijd aan zou zetten, dan kan er zo veel stroomafname ineens ontstaan dat de zekering om zal slaan. Het omslaan is om de gevaarlijke situatie te ontwijken, waardoor er in principe niks mis gaan kan. De maximale stroomsterkte wordt op deze manier niet overschreden.
Het vermogen van de zonnepanelen en de omvormer
Meestal is het vermogen van de omvormer ongeveer 10% minder dan het aantal Wattpiek (Wp) dat de panelen hebben.
Dit is doordat het aantal Wp van de installatie altijd onder de meest ideale omstandigheden vastgesteld is.
Deze situatie komt helaas in Nederland bijna nooit voor en is dan ook de reden dat er vaak voor een omvormer gekozen wordt met minder vermogen. De beste omvormer is er dan ook eentje die goed aansluit op het vermogen dat je opwekt.
Wat te doen bij kortsluiting?
Als je te maken hebt met een kortsluiting wordt er ineens zo’n grote hoeveelheid stroom naar de meterkast gebracht dat de zekering om zal slaan.
Kortsluiting kan alleen voorkomen als er een defect is aan de omvormer of als er een beschadiging is aan een van de kabels.
Kortsluiting zal dus nooit ontstaan bij een overbelasting. Hierdoor is er dan ook geen sprake van een situatie die gevaarlijk is. De installatie in de woning kan volledig of deels afschakelen, maar er zal geen gevaar zijn.
Hoofdzekering laten verzwaren
Als je op termijn de hoofdzekering wil laten verzwaren inclusief dikkere bekabeling heb je meerdere opties. Bij een aansluiting van 1 x 25A is het meestal mogelijk om tegen een laag bedrag dat eenmalig betaald moet worden je desbetreffende aansluiting te verzwaren naar een aansluiting van 1 x 35A.
Je kunt ook een 3-fasen aansluiting verzwaren. Let er wel altijd op dat je netbeheerder hiervoor extra vastrechtkosten in rekening zal gaan brengen.
Laag of hoog tarief
Voor een aansluiting van 1 x 25A val je meestal nog steeds in het lage tarief. Kies je voor een aansluiting van 3 x 35A, dan moet je extra vastrechtkosten gaan betalen. Het is in dit geval geen verstandige keuze om voor een verzwaring van de hoofdzekering te kiezen. De kosten hiervoor liggen namelijk behoorlijk hoog, namelijk circa €600 per jaar.
Het verzwaren van de zekering biedt echter geen zekerheid bij het niet uitschakelen van de zekering als je te maken hebt met kortsluiting.
Zonnepanelen op een gecombineerde groep aansluiten
Is er een groep van 16A in jouw meterkast aanwezig? In veel gevallen mag er tot 9A, of tot 2000 W, worden ingevoerd op een zogenaamde gecombineerde eindgroep.
In dit geval gaat het hier om een aansluiting die bijvoorbeeld gebruikt wordt voor een wasmachine. Er is dan geen wasmachine / PV onderverdeler meer nodig.
Het is volgens de NEN1010 veiligheidsbepalingen toegestaan om tot een sterkte van 2,25A, of 517 W, via een stekker of stopcontact verbinding aan te sluiten. Hier gaat het om een systeem met een kleine omvormer, bijvoorbeeld met ongeveer 2 tot 3 panelen.
Veelgestelde vragen
Hoeveel panelen op bestaande groep?Offerte
Wil je precies weten wat voor Zonnepaneel aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Zonnepaneel specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Zonnepaneel specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Zonnepaneel Offertes, Gratis!
Podcast
Je hebt de tips in tekst gelezen maar de finesses zitten vaak in de details. Je hoort in deze podcast hierover mijn praktijk ervaring hiermee. Zo weet je precies wat er in de praktijk bij komt kijken.- Verbouwen 122 | Flexibele Zonnepanelen En Andere Zonnepanelen Ontwikkelingen Verbouwkosten.com 06:43
- Verbouwen 78 | Zonnepanelen Nu Kopen Of Niet? Verbouwkosten.com 08:20
- Verbouwen 70 | Zonnepanelen Is Meer Dan Hoog Rendement! Verbouwkosten.com 09:10
- Verbouwen 69 | Accu Zonnepanelen Verbouwkosten.com 05:07
- Verbouwen 65 | Zonnepanelen Voordelen En Prijzen Verbouwkosten.com 08:19
- Verbouwen 62 | Zonnepanelen In Het Dak Verbouwkosten.com 05:07
- Verbouwen 20 | Zonnepanelen Doen Of Niet Verbouwkosten.com 14:26
Externe bronnen:
Bekijk de zonnepanelen offertes!