Elke woning heeft een voorlopig energielabel, dit geeft aan hoe energiezuinig een woning is. Als je je woning wil verkopen dan heb je een definitief energielabel nodig. Dit is verplicht door de overheid met behulp van factoren. Maar hoe bereken je je energielabel, kun je dit zelf en wat is daarvoor nodig? Bekijk de energielabel offertes
-
Belangrijkste punten
- Energielabel: Geeft aan hoe energiezuinig je woning is, van A (zuinig) tot G (onzuinig).
- Verplicht: Een definitief energielabel is verplicht bij verkoop of verhuur van je woning.
- Verbeteren: Verbeter je energielabel door isolatie, betere beglazing en energiezuinige apparaten.
- Voordelen: Een beter label kan je huiswaarde verhogen en energiekosten verlagen.
Energielabel A tot G
Energielabels worden bepaald met een energie letter, deze zijn bijna hetzelfde als op apparaten zoals een vaatwasmachine of wasmachines. Het energieverbruik wordt weergeven met een letter: de letters A tot G. Hierbij is A++++ de energiezuinigste letter en G de meest vervuilende energie letter. Je kunt de labels ook herkennen aan de gekleurde waardering, hierbij heb je groen (A) tot en met rood (G). Heb je een energielabel met letter G? Dan is er in de meeste gevallen behoefte aan onderhoud of een renovatie.
Huidige-energielabel
Ten eerste is het handig om je huidige energielabel te weten, voordat je gaat berekenen wat het definitief energielabel is. Dit kun je gemakkelijk zelf doen, door in te loggen in mijnoverheid en naar het thema wonen te gaan. Je energielabel vind je bij de kadastrale gegevens.
Als je je energielabel zelf hebt laten berekenen door een energieadviseur, heb je een afschrift ontvangen met daarop je energielabel. Je kunt ook gebruik maken van een energielabel berekenen tool.
Energielabel verbeteren
Ben je niet tevreden over je huidige situatie of wil je liever een lagere energierekening? Ga je dan verdiepen in andere isolatie maatregelen. Ga na welke isolatie je voor de ramen hebt, dubbele beglazing scoort lager, maar ook enkele beglazing scoort laag. Je kunt ook kiezen voor HR-beglazing of de zeer energiezuinige driedubbele beglazing. Dit brengt de score zeker omlaag. De warmtepomp heeft ook veel impact op de huidige energielabel, net zoals de isolatie van de vloeren en de gevelisolatie, en een elektrische boiler in combinatie met zonnepanelen.
Energielabel berekenen
Om je energielabel te laten berekenen, vraag je een energielabel aan. Hiervoor maak je een afspraak met een gecertificeerde energieadviseur. Deze adviseur komt aan huis voor een inspectie en hierbij kijkt hij naar enkele kenmerken, denk bijvoorbeeld hierbij aan de installaties die in de woning zitten en in hoeverre de ramen zijn geïsoleerd. Op basis van deze indicatie wordt de energieprestatie (en de bijdrage van bijvoorbeeld de effectiviteit zonnepanelen), prestaties en het definitieve energielabel van je woning berekend. Bij het berekenen van een definitief label wordt uitgegaan van het gemiddelde Nederlandse klimaat, het gemiddelde gedrag van inwoners en het gemiddelde aantal bewoners.
Bij de energielabel berekening wordt gekeken naar het fossiele energiegebruik van een woning, uitgedrukt in kWh per m² per jaar. Hoe lager het gebruik van fossiele energie is, hoe beter de score van het label.
Je kunt het energielabel ook zelf berekenen met een tool, hierbij wordt rekening gehouden met de elf factoren waar de gecertifieerde energieadviseur zich ook aan houdt om een definitief label te berekenen. Deze factoren zijn vastgesteld door de overheid. De elf factoren zijn als volgende:
- Het bouwjaar van de woning
- Type woning (appartement of vrijstaand huis)
- Aanwezige isolatie (dakisolatie, gevelisolatie en vloerisolatie)
- Glasisolatie (enkele beglazing, dubbele beglazing)
- Verwarming
- Zonneboiler
- Warm water voorziening
- Ventilatiesysteem
- Zonnepanelen en andere duurzame installaties
- Energieverbruik
- Aandeel hernieuwbare energie
De uitslag van de energielabel berekentool geld niet als officieel label, dit moet nog steeds door een gecertifieerde energieadviseur berekend worden.
Rekenmethodiek definitief energielabel
De energieadviseur bezoekt je woning, inspecteert de woning en vult verschillende documenten in over de staat van de woning en het energielabel. De energieadviseur legt uit hoe energielabels werken en onderzoekt de beschikbare isolatie en hoe of de woning een hoog energieverbruik heeft. Hij laat zien hoe je je huis energiezuiniger moet maken, hoe je je energielabel kan verbeteren en waar de huidige energiekosten vandaan komen.
De energie-efficiëntie wordt bepaald met behulp van warmtepompen of zonneboilers, en/of zonnepanelen voor uw huis. Dit zal niet alleen helpen om je energielabels te verbeteren, maar ook de energiekosten lager te houden.
De energieprestaties en het energielabel van de woning worden berekend met behulp van deze gegevens: verbruik van fossiele energieverbruik in de woning, het gemiddelde Nederlandse klimaat, de staat van de woning, hoe oud de woning is en nog meer aspecten.
Na het inspecteren van de woning, stuurt de energieadviseur zijn bewijs door en daar komt een label uit. Dit nieuwe label wordt bepaald door de overheid en de rekenmethodiek die er achter zit. Dit label is dan het definitieve label.
Berekend
Als het energielabel is berekend, krijg je een label met de labels A tot G. Heb je label g, dan heb je een hoger energielabel en dat betekent dat je woning veel energie verbruik heeft, bijvoorbeeld door fossiele energiegebruik. Bij energielabel a en energielabel b, heb je een woning dat een energiezuinig is.
Definitief label
Met een definitieve energielabel, kun je zien hoeveel verbruik je woning heeft en mocht je je woning willen verkopen moet je dit overhandigen aan de volgende eigenaar. Niet tevreden met je energielabel? Dat kun je makkelijk aanpassen, door te kijken naar duurzame maatregelen.
Hoe kan ik zelf mijn energielabel berekenen?
Je kunt je energielabel zelf berekenen, dit geldt echter niet als een echt officieel definitief energielabel. Als je van plan bent om je energielabel voor je woning te verduurzamen en energiezuiniger te maken is een eigen inschatting handig om te maken.
Je hebt hiervoor informatie nodig over je woning, zoals:
- Het bouwjaar
- Type woning
- Isolatie en kwaliteit van beglazing
- Type verwarming of Cv-ketel
- Type ventilatie
De overheid biedt een tool aan om het label te berekenen. Dit biedt alsnog geen officieel energielabel aan, maar het is wel een fijne inschatting.
Welke factoren tellen voor energieprestatiecertificaat?
- Type woning
- Grootte van de woning
- Welke installaties er worden gebruikt
- Isolatie van muur, vloer, dak en beglazing
Hoe ga ik van label C naar B?
Als je je energielabel wil verbeteren van label C naar B, moet je stroom gaan besparen. Het kost ongeveer € 20.000 om je huis hiervoor te verduurzamen, als je zestig kWh/m² stroom per jaar bespaart. Je zou je huis energiezuiniger maken door gebruik te maken van een betere isolatie, een warmtepomp en zonnepanelen.
Hoe ga je van label F naar C?
Als je energielabel F hebt, dan verspilt je woning flink wat energie. Bij Energielabel C heb je een redelijk energiezuinig huis, het verschil is best groot tussen de twee labels. Gelukkig kun je dit met aanpassingen verbeteren, door bijvoorbeeld isolatie te plaatsen in de vloeren of beter glas te laten plaatsen.
Offerte
Wil je precies weten wat voor Energielabel deskundige aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Energielabel deskundige specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Energielabel deskundige specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Energielabel deskundige Offertes, Gratis!
Bekijk de energielabel offertes