Inmiddels hebben veel Nederlanders dynamische energiecontracten ontdekt. Deze contracten bieden immers de nodige voordelen, zeker tegen de huidige energieprijzen. De gemiddelde energiekosten kunnen veel lager zijn dan variabele energiecontracten. Maar wat houdt dit dynamische contract precies in? En hoe zit het met zonnepanelen? Bekijk de zonnepanelen offertes
-
Belangrijkste punten
- Prijsverandering: Elektriciteitsprijzen veranderen per uur en gasprijzen per dag.
- Lagere Kosten: Je betaalt de inkoopprijs, wat vaak goedkoper is.
- Geen Opzegboetes: Er is geen vaste contractperiode.
- Negatieve Stroomprijzen: Krijg geld toe bij negatieve prijzen.
Wat is een dynamisch energiecontract?
Een dynamisch energiecontract is een energiecontract waarbij de prijzen voor elektriciteit en gas flexibel zijn. De prijzen voor de elektriciteit wordt ieder uur opnieuw vastgesteld. Op het moment dat er relatief veel duurzame energie op het energienet komt, dan daal de daadwerkelijke prijs van de stroom. Als de prijs voor stroom stijgt, is er juist minder duurzame energie beschikbaar op het energienet.
Voordelen dynamisch energiecontract
Het voordeel van een dynamisch energiecontract is dat je jouw verbruik kunt beïnvloeden op momenten wanneer het energie tarief op de markt het laagste is. Je betaalt daarnaast geen risico-opslag aan de energieleverancier, dit is omdat die minder risico loopt met dit contract om met dure ingekochte energie te blijven zitten. Je hebt nog meer voordelen aan een dynamisch contract zoals:
Je betaalt de daadwerkelijke inkoopprijs
Op de energiemarkt wordt de prijs van elektriciteit per uur bepaald en die van gas per dag. Met een dynamisch energiecontract krijg je toegang tot de inkoopprijzen. Dit is vooral voordelig omdat je hiermee de energiekosten kunt verlagen.
Je bepaalt zelf hoe groen jouw stroom is
Je kiest bewust wanneer je stroom verbruikt. Het is op dit moment dat wind- en zonne-energie in overvloed zijn en daarom is groene energie ook het goedkoopst. Het grootste voordeel is dat je zelf kunt bepalen hoe groen je stroom is.
Geen vast contract dus geen opzegboete
Door een vast contract af te sluiten zoals 1, 3 of 5 jaar kan een energiemaatschappij al maanden voordat jij het daadwerkelijk koopt stroom inkopen. Als je halverwege je contract plotseling stopt, heeft dit een negatieve invloed op hen. Om deze reden zijn er opzegboetes.
Bij dynamische energiecontracten staat je prijs niet voor langere tijd vast. Dus er wordt ook niet ingekocht voor de lange termijn. Opzeggen is dus geen enkel probleem voor dynamische energiecontracten. Dit is zelfs zonder opzegboetes. Een belangrijk voordeel van dynamische energiecontracten, zeker nu de jaarlijkse opzegboetes oplopen.
Hoe hoger je verbruik hoe meer je kunt besparen
Hoe hoger jouw stroomverbruik, hoe meer je kunt besparen. Je kunt immers meer stroomverbruik sturen naar het goedkoopste moment van de dag. Dus heb je elektrische verwarming, heb je een warmtepomp en/of laadpaal? Dan groeit je besparing nog meer. Hoe meer je verbruikt, hoe hoger jouw financiële voordeel is.
Bij negatieve stroomprijzen krijg je geld toe
Energieprijzen worden een enkele keer per jaar negatief, dit noem je ook wel een negatieve stroomprijs. Dat betekent dat wind en zon zoveel groene stroom leveren dat ze die energie eigenlijk niet kwijt kunnen. Er verschijnen negatieve stroomprijzen. Wanneer je energie gebruikt, verdien je op deze momenten geld. Via dynamische energiecontracten profiteer je direct.
Geen winst op je stroomverbruik
Bij een vast contract wordt de winst verrekend in de kWh-prijs. Hoe meer er verbuikt wordt, hoe meer winst. Het verdienmodel voor een dynamische energiecontract is gebaseerd op de vaste kosten per maand. Het hangt dus niet af van je daadwerkelijke verbruik.
Ligging zonnepanelen
De positie van je zonnepanelen speelt een grote rol bij het opwekken van stroom over de dag. De zon komt op in het oosten, het oosten gerichte zonnepanelen zullen daarom als eerste beschijnt worden, daarna komen de panelen die op het zuiden en westen liggen. Zonnepanelen op het zuiden zijn het vaak het interessantst, omdat de zon dan meer kracht heeft. De stroomprijs is bij dynamisch energiecontracten dan meestal ook het laagst. In de ochtend en aan het eind van de middag krijg je vaak een betere prijs. Daarom kunnen panelen die op het oosten of westen gericht zijn ook een goede keuze zijn.
Verbruik
Naast de ligging van je zonnepanelen, speelt je jaarlijkse verbruik een grote rol in de overweging voor een dynamisch energiecontract. Als je bijvoorbeeld meer stroom opwekt dan verbruikt dan is een dynamisch energiecontract erg gunstig. Dit is al helemaal het geval wanneer de oost-west opstelling van toepassing is.
Als je (veel) meer verbruikt dan je opwekt met zonnepanelen dan is een dynamisch energiecontract erg interessant. Je zorgt er in dat geval voor dat de stroom die je extra verbruikt, zoveel mogelijk op de momenten vallen dat de tarieven laag zijn.
Wat gunstig is, is om je eigen opgewekte stroom zoveel mogelijk zelf te gebruiken. De energie die je direct van je zonnepanelen gebruikt is namelijk kosten- en belastingvrij. Daarnaast ontlast je het net ook nog.
Je zorgt er op deze manier voor dat bijvoorbeeld je vaatwasser en wasmachine draaien op het moment dat de opbrengst van je panelen het hoogste is.
Dynamisch energiecontract met zonnepanelen
Naarmate de infrastructuur en mogelijkheden voor slimme huisoplossingen groeien, wordt de combinatie van dynamische energiecontracten en zonnepanelen interessant en winstgevend. Dit geldt zeker als de salderingsregeling op termijn zal worden afgebouwd. Deze nieuwe situatie maakt dynamische energietarieven en slim energieverbruik voordelig, maar het is nog niet bekend wanneer dit zal gebeuren.
Manier van salderen
Bij een variabel energiecontract of vast energiecontract kun je op jaarbasis het verbruik en opwek tegen elkaar wegstrepen. Het energietarief is dan niet zo relevant. Als je op jaarbasis meer terug krijgt dan dat je verbruikt, dan is het teruglevertarief wel relatief, zodat je een goede prijs voor die stroom krijgt.
Bij een dynamisch energiecontract speelt het energietarief sowieso een rol. Bij teruggeleverde stroom betaal je de stroomprijs die op dat moment gold. Dit tarief kan lager zijn dan wat je betaalt voor de stroom die je werkelijk verbruikt. Je kunt zeggen dat het per uur wordt gesaldeerd. De belastingen worden op jaarbasis gesaldeerd tot aan je maximale verbruik.
Situaties waarin een dynamisch energiecontract en zonnepanelen goed samengaan
Er zijn specifieke omstandigheden waarin je voordeliger uit bent met een dynamisch contract, dan met bijvoorbeeld een vast of variabel contract:
- Met een oost-westopstelling.
- Met een thuisaccu.
- Met een elektrische auto.
Oost-westopstelling
Daken op het zuiden zijn al jaren het uitgangspunt voor zonnepanelen. De laatste jaren groeit echter het besef dat oost-west gerichte daken minstens zo efficiënt kunnen zijn. Als je ’s middags veel stroom opwekt met een dak op het zuiden, zal je stroomopwekking gelijkmatiger over de dag worden verdeeld met een dak op het oost-westopstelling. ’s Ochtends krijgt de ene kant van het huis al zonlicht, terwijl het andere dakoppervlak tot ’s avonds stroom blijft opwekken. Zo heb je bijvoorbeeld meer kans om te koken met je eigen zonne-energie die je anders zou leveren in periodes van grote vraag en dure prijzen. Kortom: een oost-west opstelling is de gunstigste locatie voor zonnepanelen onder dynamische energiecontracten.
Thuisaccu
Interessanter wordt het ook als je overdag zonne-energie kunt opslaan om ’s nachts te gebruiken of aan het stroomnet te leveren. Je kunt de gratis elektriciteit dan opslaan en terugleveren tijdens de uren dat de elektriciteitsprijzen het hoogst zijn (ongeveer tussen 18.00 en 21.00 uur). Zolang er salderingsregelingen gelden, heeft de combinatie van thuisbatterijen en vaste energiecontracten geen zin, maar bij dynamisch tarieven juist wel. Naast de economische voordelen ben je op deze manier vooral in de zomer bijna onafhankelijk van het net. Je kunt dus bijna altijd CO₂-vrije zonne-energie gebruiken. Het hangt natuurlijk af van de prijs en leeftijd van de accu, maar er zijn al accu’s met een terugverdientijd van zo’n zes jaar.
Elektrische auto
Hetzelfde geldt voor elektrische auto’s: het is tenslotte een grote batterij op wielen. Door je elektrische auto op een zonnige middag op te laden, voorkom je dat je stroom relatief langzaam teruglevert aan het net. Met laadpalen pas je laadtijden slim aan en gebruik je goedkope (of in het geval van zonnepanelen zelfs gratis) stroom. Dan is het natuurlijk belangrijk dat je elektrische auto overdag ook regelmatig thuis parkeert.
Salderen bij een dynamisch contract
Bij een dynamisch contract werkt salderen hetzelfde als bij een vast of variabel contract, maar met een belangrijk verschil. Bij een dynamisch contract verschillen de tarieven sterk, vergeleken met de variabele tarieven of vaste tarieven. De tarieven verschillen namelijk van uur tot uur, maar ook van dag tot dag.
Als je meer stroom van zonnepanelen opwekt dan verbruikt (salderen) wordt er rekening gehouden met:
Het tarief van de aan jou geleverde stroom.
Het tarief van de door jou geleverde stroom.
Hoe werkt de terugleververgoeding bij een dynamisch energiecontract?
Net als bij vaste of variabele energiecontracten heb je ook bij dynamische energiecontracten recht op terugleververgoedingen. Dit is een vergoeding (per kWh) voor de resterende stroom die je ontvangt na het salderen. In tegenstelling tot vaste/variabele contracten is dit internettarief echter gebaseerd op een dynamisch tarief. Voor elke kilowattuur stroom die je teruglevert aan het net, betaal je een terugleververgoeding op basis van kale stroomtarieven, welke gelden tijdens de uren dat je stroom teruglevert.
Terugleververgoeding dynamisch vs. variabel of vast contract
De vergoeding per teruggeleverde kWh kan bij een dynamisch energiecontract lager of hoger zijn dan bij een traditioneel energiecontract of variabel energiecontract. Dit hangt grotendeels af van de huidige elektriciteitsprijzen en de terugleververgoedingen van energieleveranciers die vaste of variabele contracten aanbieden.
Waarom kiezen voor een dynamisch energiecontract?
Toch zijn dynamische energiecontracten echter wel kosten efficiënt in combinatie met zonnepanelen. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer jouw zonnepanelen in de oost-west opstelling op het dak worden geplaatst. Zo wek je voldoende zonne-energie op om ’s ochtends en ’s middags (wanneer de dynamische tarieven voor energie iets hoger zijn) een maaltijd te koken of de wasmachine te laten draaien.
Bovendien kan een thuisbatterij het bovengenoemde netwerkprobleem oplossen. Batterijen kunnen tijdelijk goedkope stroom opslaan. Zodra de dynamische elektriciteitsprijs weer stijgt, kan je in principe je elektriciteitsfactuur nog verrekenen tegen een hoger tarief. De infrastructuur om dit mogelijk te maken is er nog niet, maar dit zal naar verwachting wel de toekomst zijn van energiebeheersing voor particulieren.
Conclusie
Zijn dynamische energiecontracten interessant in combinatie met zonnepanelen? Zeker! Dit geldt vooral als je panelen niet precies naar het zuiden gericht zijn. Maar het is ook gunstig als je meer verbruikt dan je daadwerkelijk opwekt. Het omgekeerde is natuurlijk ook waar: je wekt meer op dan dat je verbruikt.
De verwachting is dan ook dat in de toekomst steeds meer mensen zullen kiezen voor dynamische energiecontracten.
Bij dynamische contracten loont het altijd om zoveel mogelijk van de energie die je opwekt te gebruiken, wat er ook gebeurt. Het is ook de beste vanuit milieuoogpunt en belasting van het energienet. Als je je puur zorgen maakt over de kosten, moet je het energieverbruik regelen op basis van de huidige elektriciteitsprijs op dat moment.
Is dynamisch tarief interessant?
Het dynamisch energietarief is vooral interessant als je veel energie opwekt en het verbruik kan plannen. Zo zou je elektronische apparaten kunnen instellen wanneer de stroom het goedkoopste is. Een dynamisch energietarief zorgt ervoor dat je als consument bewuster omgaat met jouw energieverbruik.
Hoe werkt dynamisch energiecontract met zonnepanelen?
Bij een dynamisch contract is de stroom tijdens de zonnige uren vaak goedkoper dan in de ochtend of avond. Voor eigenaren van zonnepanelen houdt het in dat ze tijdens deze uren ook minder voor hun teruggeleverde zonnestroom ontvangen. Dit verschilt van vaste of variabele energiecontracten.
Hoe besparen met een dynamisch stroomtarief?
Met een dynamisch energiecontract kun je zelf inzien op welk moment van de dag stroom en gas het goedkoopste is. Op deze manier kan je jouw stroomverbruik daarop aanpassen om te besparen op je energierekening. Je kunt de afwasmachine wasmachine en droger bijvoorbeeld overdag aan zetten en je kookt in de middag alvast je eten.
Veelgestelde vragen
Hoeveel scheelt zonnepanelen op je energierekening?Offerte
Wil je precies weten wat voor Zonnepaneel aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Zonnepaneel specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Zonnepaneel specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Zonnepaneel Offertes, Gratis!