Welk btw tarief geldt voor een VvE bij aanschaf van zonnepanelen en hoe werkt de btw teruggave zonnepanelen? Lees hier alles over de btw voor zonnepanelen voor een VvE. Bekijk de zonnepanelen offertes
-
Belangrijkste punten
- KOR-regeling: Sinds 2020 kunnen VvE’s betaalde btw op zonnepanelen terugvragen.
- Nultarief: Vanaf 2023 betalen particulieren en VvE’s 0% btw op zonnepanelen.
- Btw-teruggave: VvE’s krijgen btw terug in verhouding tot de opgewekte en teruggeleverde energie.
- Belasting: VvE’s betalen btw over teruggeleverde energie.
- Forfait: Voor systemen onder 15.000 Wattpiek geldt een vast bedrag.
Welk btw tarief geldt voor een VvE?
Sinds 1 januari 2023 is de KOR, de kleineondernemersregeling aangepast. Het btw tarief voor zonnepanelen is aangepast, zowel voor particulieren als voor een Vereniging van Eigenaren en andere stichtingen, verenigingen en kerken.
Welk tarief je hebt betaald voor zonnepanelen en welke btw teruggave geldt voor jouw situatie hangt af van wanneer je de panelen hebt aangeschaft.
KOR vanaf 1 januari 2020
Sinds 1 januari 2020 is de KOR aangepast. De nieuwe kleine ondernemingsregeling is vanaf dit moment ook van toepassing op onder andere een VvE.
Vanaf deze datum kan ook een VvE betaalde btw zonnepanelen terugvragen, terwijl dat voorheen niet mogelijk was. Hierdoor kan een deel van de zonnepanelen kosten bespaard worden. Dit is onder de nieuwe KOR mogelijk zolang de omzet onder de €20.000 blijft.
Voor een particulier is de btw teruggave zonnepanelen eenvoudig. Een particulier krijgt het volledige btw op de aanschaf en installatie terug. Voor een VvE is dit echter niet het geval.
Een VvE kan btw teruggave krijgen in dezelfde verhouding als de hoeveelheid energie die is opgebracht ten opzichte van de hoeveelheid zonne energie is teruggeleverd aan de energiemaatschappij.
KOR vanaf 1 januari 2023
Vanaf 1 januari 2023 is het btw tarief voor particulieren veranderd van 21% naar 0%. Door dit nieuwe nultarief hoef je geen btw meer te betalen en hoef je geen belastingaangifte te doen voor de btw teruggave van de belastingdienst. Voor een VvE geldt hetzelfde tarief, dus ook de VvE hoeft geen btw meer te betalen bij aanschaf van zonnepanelen.
Wanneer je na 1 januari 2023 je zonnepanelen hebt aangeschaft hoef je dus niets te ondernemen wat betreft btw teruggave. Je hebt geen btw betaald en kan dus ook niets terugvragen.
Een VvE moet, in tegenstelling tot een particulier, wel belasting betalen over de opgeleverde energie. Hiervoor geldt, afhankelijk van het vermogen van de zonnepanelen, een van tevoren vastgesteld forfait bedrag.
Btw zonnepanelen VvE teruggave
Wanneer VvE’s voor 2023 zonnepanelen hebben aangeschaft kunnen ze btw terugvragen. Ze krijgen echter niet het volledige btw bedrag terug. Hoeveel terug wordt gegeven hangt af van de hoeveelheid energie die is opgewekt en de hoeveelheid teruggeleverde energie.
Een VvE kan alleen btw terugvragen in de zelfde verhouding als de opgewekte zonne-energie tot de terug geleverde stroom. Wanneer er bijvoorbeeld 10.000 kilowattuur zonnestroom in een jaar is opgebracht en er 6.000 kilowattuur zonnestroom teruggeleverd is kan 6.000/10.000 van de btw op de aanschaf teruggevraagd worden.
Opbrengst over een kalenderjaar
De opgeleverde energie wordt aan het einde van een kalenderjaar afgelezen. Dit kan op de omvormer van de zonnepanelen of op een slimme meter. Op een slimme meter kan je aflezen wat de totale opbrengst was en hoeveel daarvan verbruikt en teruggeleverd is.
Welke maand van het jaar de aanvraag wordt gedaan heeft invloed op het bedrag dat teruggegeven kan worden. Wanneer de zonnepanelen in december zijn geplaatst zullen ze tijdens de wintermaand een stuk minder stroom terugleveren aan het stroomnet vergeleken met de totale opwek dan tijdens de zomermaanden.
Hierdoor kan je de panelen het beste in de lente plaatsen, zodat je een groter bedrag van de btw terug kan krijgen.
Btw over teruggeleverde energie
Wanneer er een bedrag hoger dan €2.500 wordt teruggevraagd kunnen hier nadelen aan zitten. De VvE moet in dat geval de volgende vier jaar na de aanschaf van de panelen btw afdragen aan de belastingdienst. Dit betreft btw over de aan het elektriciteitsnet geleverde stroom.
Doorgaans gaat dit niet om hoge bedragen. Het kan echter wel veel administratieve lasten met zich mee brengen. Er moet namelijk elk kwartaal belasting aangifte gedaan worden. Dit is verplicht voor een VvE.
Btw-herziening
Wanneer een VvE zich aanmeldt bij de KOR kan een nadeel zijn dat eerder afgetrokken btw alsnog aan de belastingdienst betaald moet worden. Dit is btw-herziening. Door deze herziening kan het aanmelden bij de KOR minder aantrekkelijk zijn voor VvE’s.
Deelname aan de KOR duurt minimaal 3 jaar. Pas daarna kan ervoor gekozen niet meer deel te nemen aan de nieuwe KOR.
Btw over opgeleverde energie
Naast de btw over de aanschaf moet je denken aan de btw over de energie die een VvE terug levert aan de energiemaatschappij. Deze btw moeten VvE’s wel betalen, in tegenstelling tot particulieren.
Dit gaat alleen om de teruggeleverde energie en niet om de energie die verbruikt is. De btw aangifte hiervoor gebeurt elk kwartaal en valt onder de normale btw aangifte.
Forfait bedrag
Onder de 15.000 Wattpiek geldt hiervoor een forfait. Dit is een van tevoren vastgezet bedrag afhankelijk van het maximale vermogen van het zonnesysteem. Bij een maximaal vermogen van meer dan 15.000 Wattpiek moet je zelf berekenen hoeveel btw geldt.
Offerte
Wil je precies weten wat voor Zonnepaneel aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Zonnepaneel specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Zonnepaneel specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Zonnepaneel Offertes, Gratis!
Externe bronnen:
Bekijk de zonnepanelen offertes ►