De regeling rondom btw voor zonnepanelen is sinds 2023 veranderd. Hoeveel btw moet je betalen en hoe moet je btw aangifte doen? Lees hier alles over btw zonnepanelen.
Belangrijkste punten
- BTW-tarief: Vanaf 1 januari 2023 is het btw-tarief voor zonnepanelen 0%, waardoor je geen btw meer hoeft te betalen.
- Teruggave: Heb je vóór 2023 zonnepanelen gekocht, dan kun je de betaalde btw terugvragen bij de belastingdienst.
- Procedure: Je moet je registreren als kleine ondernemer om de btw terug te vragen.
- Aangiftetermijn: Btw teruggave moet binnen 6 maanden na het jaar van aankoop aangevraagd worden.
- Facturen: Je naam moet op alle facturen staan om btw terug te kunnen vragen.
Btw tarief en btw teruggave zonnepanelen
Voor btw zonnepanelen hoef je geen btw te betalen. Wanneer je dat wel hebt gedaan kan je de btw terugvragen. Deze regeling kan kosten schelen op de aanschaf en installatie van zonnepanelen. Bekijk de zonnepanelen offertes
Inhoudsopgave:Hoeveel btw betaal je voor zonnepanelen?
Vanaf 1 januari 2023 hoef je geen btw meer te betalen voor de aanschaf en installatie van zonnepanelen. Eerder zat er 21% btw op zonnepanelen, wat je na aanschaf kon terugvragen. 21% kan een redelijk verschil maken op de kosten van zonnepanelen.
Het btw percentage is vanaf 1 januari 2023 veranderd naar 0%. Dit betekend dat je geen btw meer hoeft te betalen en dat je dit bedrag ook niet meer terug hoeft te vragen.
Het btw tarief van 0% geldt voor de aanschaf van de panelen, aanleg van de kabels, het montagemateriaal, optimizers, omvormers en wanneer nodig voor de aanpassing van de meterkast.
Wanneer je voor 1 januari 2023 de zonnepanelen hebt gekocht heb je wel 21% btw betaald bij het zonnepanelen kopen. Je kan de betaalde btw terugvragen bij de belastingdienst. Lees hieronder hoe je dit doet en wat er bij komt kijken.
Geïntegreerde zonnepanelen
Er is een uitzondering op de regeling van 0% btw voor zonnepanelen. Wanneer je een nieuwbouwwoning koopt met geïntegreerde zonnepanelen moet je hier wel btw over betalen.
Geïntegreerde zonnepanelen zijn zonnepanelen die ook fungeren als de dakbedekking van de woning. Je betaalt hiervoor wel de 21% btw. Je kan het btw bedrag gedeeltelijk terugvragen. Het btw bedrag van de geïntegreerde zonnepanelen moet dan wel apart vermeld staan op de factuur.
Hoe werkt btw zonnepanelen terugvragen?
De belastingdienst ziet particulieren die zelf stroom opwekken als kleine ondernemers. Om btw aangifte te doen moet je jezelf eerst registreren als kleine ondernemer binnen de KOR, de kleineondernemersregeling. Daarna kan je digitaal aangifte doen voor de btw teruggave.
Normaal gesproken moet een ondernemer elk kwartaal btw aangifte doen. Als kleine ondernemer hoef je dit niet te doen. Je hoeft slechts één keer btw aangifte te doen over nadat je de zonnepanelen afgeschaft hebt.
Wanneer je omzet hoger is dan €20.000 val je niet meer onder de kleineondernemersregeling. Als particuliere zonnepaneelhouder val je nagenoeg altijd binnen de KOR.
Btw terugvragen als ZZP’er
Als ZZP’er moet je in de gaten houden dat je niet buiten de KOR valt. ZZP’ers, eenmansbedrijven en wie aangesloten is bij de VvE kan onder andere regelingen vallen dan particulieren. Het is daarom het beste om te controleren bij de belastingdienst of er andere regels gelden voor jouw situatie. Zo betaalt de VvE btw op hetzelfde tarief als particulieren, maar gelden er andere regels voor btw teruggave.
Als ZZP’er is het niet altijd het meest voordelig om onder de KOR te vallen. Wanneer je je hierbij aan hebt gemeld kunnen er beperkingen gelden over verdere aangiftes. Daarom is het verstandig om eerst te controleren of dit een gunstige regeling is voor jouw situatie als ZZP’er.
Na aanmelding bij de KOR kan je de volgende drie jaar geen btw aangiftes meer indienen. Dit kan mogelijk nadelig werken voor ZZP’ers.
Ondernemer met zonnepanelen voor privé gebruik
Wanneer je als ZZP’er of ondernemer zonnepanelen aanschaft voor je privé gebruik moet je alsnog de btw aangifte op andere manier doen dan een particulier. Je moet de btw terugvragen via de reguliere btw aangifte. Zorg er dus voor dat je de juiste formulieren hiervoor invult bij de belastingdienst.
Als ondernemer moet je doorgaans elk kwartaal btw aangifte doen. Voor een particulier is dit niet het geval, maar als ondernemer valt de btw teruggave zonnepanelen daar onder.
Hoe kan je btw zonnepanelen terugvragen?
Btw terugvragen moet binnen een bepaalde tijd gebeuren. Je kan digitale aangifte bij de belastingdienst doen binnen zes maanden na het kalenderjaar waarin je de zonnepanelen hebt gekocht. Dit betekent dat wanneer je tussen 1 januari en 31 december 2022 de panelen hebt gekocht, dat je voor 1 juli aangifte moet doen.
Wanneer je de aangifte doet is het belangrijk dat jouw naam op de facturen staat. Het kan dus niet zo zijn dat je partners naam daar op staat. Je eigen naam moet staan op de factuur van de zonnepanelen, op het energiecontract en op de factuur van het energiebedrijf. Wanneer dit niet het geval is kan je geen btw terugvragen.
Stappen bij de belastingdienst
Als eerste stap moet je het formulier Opgaaf zonnepaneelhouders invullen op de website van de belastingdienst. In dit formulier geef je aan of je wel of niet mee wilt doen aan de kleineondernemersregeling, de KOR. De meeste mensen kiezen hier wel voor, gezien dit vrijstelling van btw geeft.
Na het invullen van dit formulier moet je je rekeningnummer doorgeven. Ook dit doe je digitaal via de site van de belastingdienst.
Btw aangifte invullen
Als laatste stap vul je de btw aangifte in. Je hebt hiervoor de brieven nodig die je van de belastingdienst hebt gekregen na het uitvoeren van de eerste stap.
Vaak kan ook de laatste stap digitaal gedaan worden, maar het kan mogelijk zijn dat je toch aangifte op papier moet doen. Je hebt het maximale opwekvermogen van de zonnepanelen in wattpiek nodig en je hebt de factuur van aanschaf en installatie nodig.
Na het uitvoeren van deze stappen zal je te horen krijgen welk bedrag je terugkrijgt van de belastingdienst.
Forfait zonnepanelen
Je betaalt belasting over de stroom die je opwekt. Dit noem je het forfait. Het forfait is een vastgesteld bedrag afhankelijk van de opbrengst van de zonnepanelen. Het bedrag staat hierbij vast afhankelijk van de maximaal opgewekte stroom van de zonnepanelen.
Je kan er ook voor kiezen dit zelf te berekenen. Bij een vermogen van meer dan 15.000 wattpiek kan je het forfait niet gebruiken en zal je het btw zelf moeten berekenen. Je kan het forfait niet terugvragen.
Veelgestelde vragen
Wat veranderd er in 2023 wat betreft het btw tarief voor zonnepanelen?Hierdoor hoef je bij aanschaf na 1 januari 2023 geen btw terug te vragen. Wanneer je voor 1 januari 2023 zonnepanelen hebt gekocht kan je het btw tarief hiervan terugvragen bij de belastingdienst.
Voorwaarden zijn dat alle facturen op jouw naam staan en dat je dit doet binnen 6 maanden na het jaar dat je de zonnepanelen kocht. De stappen die je moet doorlopen vind je hierboven. Bekijk ook de site van de belastingdienst voor alle details.
Wanneer je wel aangifte hebt gedaan zal je als kleine ondernemer geregistreerd staan. Je kan ontheffing aanvragen voor verdere administratieve verplichtingen.
Offerte
Wil je precies weten wat voor Zonnepaneel aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Zonnepaneel specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Zonnepaneel specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Zonnepaneel Offertes, Gratis!
Externe bronnen:
Bekijk de zonnepanelen offertes ►