Een auto als thuisbatterij gebruiken, hoe zit dat nu precies? Wat zijn de mogelijkheden, voor- en nadelen en waar moet je rekening mee houden? Lees alle informatie en ontdek hoe je met je auto groene stroom kunt opslaan. Bekijk de laadpaal offertes ►
-
Belangrijkste punten
- Bidirectioneel Laden: Je elektrische auto kan als thuisbatterij gebruikt worden als deze bidirectioneel kan laden, wat betekent dat de auto zowel stroom kan ontvangen als teruggeven.
- Voordelen: Dit systeem kan je energierekening verlagen, maakt je deels zelfvoorzienend, en vermindert je afhankelijkheid van het elektriciteitsnet.
- Nadelen: Niet alle auto’s zijn geschikt en frequent opladen en ontladen kan de levensduur van de accu beïnvloeden.
Thuisbatterijen
Een thuisbatterij, ook wel thuisaccu genoemd, slaat een bepaalde hoeveelheid stroom op die je hebt opgewekt met je zonnepanelen, maar die je op dat moment niet gebruikt. Op bepaalde piekmomenten kan het zijn dat je meer opwekt dan dat je verbruikt. In plaats van dat deze zonne-energie direct terug gaat naar het elektriciteitsnet, kun je de opgewekte zonnestroom met een thuisbatterij opslaan. Wanneer er later vraag naar is, kun je de opgeslagen stroom alsnog gebruiken. Zo verbruik je meer eigen opgewekte stroom, tot wel 60 procent.
Er zijn verschillende soorten thuisbatterijen verkrijgbaar. Zo heb je de keuze uit verschillende typen en merken en heeft elke batterij zijn eigen opslagcapaciteit. Zo kun je de batterij kiezen die past bij je zonnepaneleninstallatie en je stroomverbruik en je kun uiteindelijk het meeste rendement uit de batterij halen.
Elektrische auto als thuisbatterij
Nu kun je een thuisbatterij kopen en laten installeren in je woning, maar dit is best een grote investering. Heb je een elektrische auto? Dan is het misschien wel mogelijk om deze als thuisbatterij te gebruiken. Zo hoef je geen nieuwe accu aan te schaffen, maar gebruik je gewoon je auto. Niet elke elektrische auto is hier echter voor geschikt, dus waar moet je op letten en wanneer kun je jouw auto als thuisbatterij gebruiken?
Hoe werkt een auto als thuisbatterij?
Elektrische voertuigen worden opgeladen door middel van een laadpaal. Er zijn auto’s die deze stroom vervolgens ook weer terug kunnen geven, en dus als batterij kunnen dienen. Om je elektrische auto als thuisbatterij te kunnen gebruiken, moet deze aan enkele voorwaarden voldoen.
Zo moet de auto voorzien zijn van een zogeheten convertor. De auto wordt dus opgeladen met een bidirectionele laadpaal. Vervolgens zet de auto de wisselstroom om in gelijkstroom om hierop te rijden. Met gelijkstroom kan de auto rijden, maar dit type stroom kan echter niet teruggeleverd worden. De stroom moet dus weer omgezet worden naar wisselstroom als deze gebruikt wordt voor andere elektrische apparaten in je woning. Hiervoor wordt de convertor gebruikt. Die zorgt ervoor dat de stroom gebruiksklaar is voor je woning.
Bidirectioneel laden
Wanneer een elektrische auto twee kanten op kan laden, dan wordt dit bidirectioneel laden genoemd. Dit betekent dat de auto zowel stroom kan ontvangen via de laadpaal als stroom kan afgeven voor het gebruik van andere elektrische apparaten. Zo kan de auto dus perfect als thuisbatterij dienen.
Unidirectioneel laden
Er is sprake van unidirectioneel laden als de auto maar in één richting kan laden. Dit betekent dus dat de auto alleen opgeladen kan worden via de laadpaal, maar deze stroom niet teruggegeven kan worden. Auto’s die alleen unidirectioneel kunnen laden, kunnen dus ook niet als thuisbatterij gebruikt worden.
Voor- en nadelen
Wanneer je overweegt om je elektrische auto als thuisbatterij te gebruiken, is het goed om te weten wat het je oplevert, maar ook waar je rekening mee moet houden. Oftewel, want zijn de grootste voordelen en nadelen van het opslaan van stroom in je elektrische voertuig? Wij vertellen je hier graag meer over.
Voordelen
Een groot voordeel van een elektrische auto als thuisbatterij is dat je meer eigen opgewekte stroom verbruikt, en daardoor ook gelijk meer groene stroom verbruikt. Je bent dus duurzaam bezig. Daarnaast is het kopen van een extra thuisbatterij overbodig. Thuisbatterijen hebben een behoorlijk prijskaartje, dus als je je elektrische auto voor bidirectioneel laden kunt gebruiken, bespaar je flink. Andere voordelen zijn:
- Je bent voor een deel zelfvoorzienend
- Je bent minder afhankelijk van het elektriciteitsnet
- Je energierekening zal omlaag gaan
- Je kunt de opslagen stroom als noodstroomvoorziening gebruiken
Nadelen
De nadelen van het gebruik van elektrische auto’s als thuisaccu’s zijn minder bekend. Er is nog niet veel onderzoek naar gedaan. Er wordt wel gezegd dat de accu van de auto achteruit kan gaan als deze als thuisbatterij wordt gebruikt. Regelmatig de auto opladen en ontladen via de bidirectionele laadpaal kan invloed hebben op de kwaliteit en levensduur van de accu. Andere nadelen zijn:
- Niet elke elektrische auto is geschikt als thuisbatterij
- Niet elke laadpaal is een bidirectionele laadpaal
- Elektrische voertuigen die wel geschikt zijn, zijn duurder
Combinatie met zonnepanelen
Stroom opwekken met je zonnepanelen en de overtollige energie opslaan in je elektrische auto is een interessante combinatie. Vind je het ook niet zonde als je een overschot aan stroom hebt en dat moet terugleveren aan het elektriciteitsnet? Door je elektrische voertuig als thuisbatterij te gebruiken kun je een deel hiervan opvangen en later gebruiken. Zo kun je je zonnepaneleninstallatie goed combineren met je elektrische auto en zo je stroom verbruiken op een optimale manier.
Slimme keuze
Een elektrische auto gebruiken als thuisbatterij, is dat voor mij een slimme keuze? Dat is afhankelijk van je situatie. Wanneer je al zonnepanelen hebt liggen en een bidirectionele laadpaal hebt met een elektrisch voertuig dat geschikt is voor bidirectioneel laden, is het zeker het proberen waard. Uiteindelijk moeten we toch steeds meer over op duurzame energie, dus je kunt maar alvast beginnen. Hoe fijn is het daarnaast om voor een deel zelfvoorzienend te kunnen zijn? Zeker als je alle benodigdheden al in huis hebt.
Salderingsregeling
Wat het opslaan van stroom door middel van elektrische auto’s misschien iets minder aantrekkelijk maakt, is de huidige salderingsregeling. Deze regeling zorgt ervoor dat je voor het overschot aan stroom dat je met je zonnepanelen hebt opgewekt en teruglevert aan het net, een vergoeding krijgt vanuit je energieleverancier. In de meeste gevallen is het dus nog voordeliger om de stroom terug te leveren dan om het op te slaan.
Afbouw salderingsregeling
De salderingsregeling wordt naar verwachting in de toekomst afgebouwd. Hierdoor wordt het wel steeds aantrekkelijker om stroom op te slaan. Elk jaar kunnen huishoudens die zonnepanelen hebben steeds minder salderen zodra de afbouw begint. De vergoeding vervalt uiteindelijk, dus dan kun je de stroom net zo goed opslaan en zelf op een later moment gebruiken. Naar verwachting zal de prijs van thuisbatterijen en alle toebehoren dan ook dalen. Houd dus zeker de ontwikkelingen in de gaten.
Veelgestelde vragen
Kan mijn auto als thuisbatterij gebruikt worden?Offerte
Met een eigen laadpaal kun je makkelijk je auto opladen!Wil je precies weten wat voor laadpaal aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare laadpaal specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de laadpaal specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste laadpaal Offertes, Gratis!
Externe bronnen:
Bekijk de laadpaal offertes ►