Wanneer je zonnepanelen aanschaft, moet je deze natuurlijk ook aansluiten om te kunnen gebruiken. Je kunt ervoor kiezen om dit door een installateur te laten doen, maar kunt de panelen ook zelf aansluiten. Hoe werkt het plaatsen en aansluiten van zonnepanelen en waar moet je op letten? Ontdek alle informatie! Bekijk de zonnepanelen offertes
-
Belangrijkste punten
- Meterkast: Zonnepanelen moeten op de meterkast worden aangesloten voor stroomverdeling.
- Zelf doen of uitbesteden: Overweeg kosten en expertise bij zelf installeren of een installateur inhuren.
- Schakeling: Zonnepanelen kunnen in serie of parallel worden aangesloten.
Zonnepanelen aansluiten
Het goed en veilig aansluiten van zonnepanelen is erg belangrijk. Het bepaalt uiteindelijk hoe goed de zonnepanelen kunnen werken. Daarom moet er tijdens het plaatsen rekening worden gehouden met verschillende zaken. Denk hierbij aan:
- De beschikbare ruimte
- Het aantal panelen dat geplaatst kan worden
- Het aansluitwerk in de meterkast
- De plek van de omvormer
Aansluiting op meterkast
De zonnepanelen moeten aangesloten worden op de meterkast. De stroomkabels van de zonnepanelen moeten dus bij de meterkast kunnen komen. De locatie waar de zonnepanelen en de bijbehorende omvormer geplaatst worden, is dus erg belangrijk voor de aansluiting. Hoe korter de kabels tussen de meterkast en omvormer en zonnepanelen zijn, hoe minder verliezen er optreden.
Omvormer aansluiting
De omvormer plaatsen en aansluiten is ook een belangrijk onderdeel van het monteren van zonnepanelen. De omvormer zorgt ervoor dat de opgewekte zonnestroom van de zonnepanelen omgezet wordt van gelijkstroom naar wisselstroom, zodat het voor de elektrische installaties in de woning gebruikt kan worden.
Plek van de omvormer
De omvormer moet op een goed geventileerde plek komen te hangen en, zoals hierboven uitgelegd, niet té ver van de meterkast opgehangen worden. In veel gevallen zal er een aparte groep geïnstalleerd moeten worden in de meterkast om de omvormer en zo de zonnepanelen te kunnen aansluiten. Om de omvormer goed te kunnen aansluiten op de zonnepanelen, zijn er speciale kabels met stekkers nodig.
Juiste omvormer kiezen
Het aansluiten van de omvormer is een belangrijk onderdeel van een zonnepanelen installatie, maar het is ook essentieel dat je de juiste omvormer kiest. Als je een specialist inschakelt, krijg je hier doorgaans advies over en kijken jullie samen wat de beste omvormer is. Als je de installatie zelf uitvoert, moet je hier dus zelf goed op letten.
Soorten omvormers
Er zijn meerdere soorten omvormers. Welk type geschikt is voor jouw zonnepanelen, is afhankelijk van welke hoofdzekering in de meterkast zit. De stroomvoorziening in huis moet namelijk niet overbelast raken, dus het is belangrijk dat deze goed op elkaar aansluiten. Wanneer er een zwaardere hoofdzekering in de meterkast zit, kun je ook een zwaardere omvormer aansluiten. Dit betekent bovendien dat je ook meer zonnepanelen kunt aansluiten, en dus meer zonne-energie opwekt.
De soorten omvormers waaruit je doorgaans kunt kiezen, zijn string-omvormers, micro-omvormers en power-optimizers. Naast de hoofdzekering is het ook afhankelijk van het type schakeling welke omvormer het meest geschikt is.
Waar op letten tijdens de aansluiting?
De plek van de zonnepanelen en omvormer in verhouding tot de meterkast zijn dus belangrijk, en deze kunnen niet zomaar overal geplaatst worden. Als er bijvoorbeeld andere elektrische apparaten in huis aangesloten zitten op de kabel die tussen de omvormer en de meterkast loopt, kan het zo zijn dat er teveel stroom over deze kabel loopt. Dit kan weer leiden tot brandgevaar. De omvormer en zonnepanelen zullen dus aangesloten moeten worden op een vrije groep, om overbelasting te voorkomen.
Verschillende manieren van aansluiten
Zonnepanelen aansluiten kan op verschillende manieren uitgevoerd worden. Er kan namelijk gekozen worden voor een seriële schakeling of een parallelle schakeling. Wat deze manieren van aansluiten inhouden en hoe ze verschillen, wordt hieronder uitgelegd.
Seriële schakeling
Als we het hebben over een serieel geschakeld systeem, dan betekent dat dat de zonnepanelen onderling aangesloten worden en per veld op het dak worden geplaatst. Zo kunnen er één, twee of meerdere velden worden geplaatst. De panelen worden in een serie aan elkaar geschakeld. In het geval van serie schakelen worden de zonnepanelen op één centrale omvormer aangesloten, namelijk een string-omvormer. De voordelen van deze manier van schakelen zijn:
- Eenvoudige montage
- Hoge efficiëntie
- Vereist weinig onderhoud
- Er is één centrale omvormer
Parallelle schakeling
Wanneer zonnepanelen parallel geschakeld worden, betekent dat dat de panelen naast elkaar aangesloten worden en een soort serie vormen. Het verschil met serie schakelen is dat bij parallel schakelen elke paneel afzonderlijk aangesloten wordt op een eigen, kleine omvormer. Dit worden ook wel micro omvormers genoemd. De voordelen van deze manier van schakelen zijn:
- Geen grote centrale omvormer in huis
- Er wordt maximale groene stroom geleverd
- Elke zonnepaneel kan het vermogen afzonderlijk direct kwijt
Aantal panelen
Voordat je zonnepanelen gaat aanleggen, is het belangrijk dat je eerst het aantal zonnepanelen bepaalt. Dit is afhankelijk van je wensen, voorkeuren en situatie. Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar je huidige stroomverbruik. Wanneer je precies genoeg opgewekte stroom hebt om te voldoen aan het jaarlijkse stroomverbruik, dan leveren de zonnepanelen financieel het meeste op.
Hoeveel zonnepanelen aansluiten?
Je kunt zelf berekenen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt. Hiervoor moet je een inschatting hebben van de opbrengst van de zonnepanelen, oftewel het totale vermogen. Daarnaast moet je kijken naar je eigen stroomverbruik en de beschikbare ruimte op het dak. Vervolgens kun je het jaarlijks stroomverbruik vermenigvuldigen met 1,1 en dan delen door het vermogen van 1 paneel in Wattpiek. Zo weet je het aantal panelen dat je nodig hebt. Uiteraard kun je ook altijd advies vragen aan een specialist.
Zelf aansluiten of laten doen
Zonnepanelen aansluiten kun je zowel door een zonnepaneleninstallateur laten doen als zelf uitvoeren. Beide opties hebben verschillende voor- en nadelen. Het is dus goed om dit af te wegen en na te gaan wat in jouw situatie de beste keuze is.
Zelf zonnepanelen aansluiten
Het grote voordeel wanneer je ervoor kiest om de zonnepanelen zelf aan te sluiten, is dat je geen installatiekosten hoeft te betalen. Hierdoor kun je flink besparen. Daar staan wel verschillende nadelen tegenover. Zo is er meer kans dat de zonnepanelen en omvormer verkeerd aangesloten worden, zeker als je geen ervaring en kennis hebt van dergelijke installaties. Bovendien heb je geen professioneel legplan.
Een ander nadeel is dat je geen garantie hebt, bijvoorbeeld als er iets mis gaat tijdens de installatie of als de zonnepanelen door een storm beschadigd raken. Om recht te hebben op een subsidie is het bovendien verplicht om de panelen door een deskundige te laten plaatsen. Als je dit zelf doet, kom je hier dus niet voor in aanmerking.
Installateur inschakelen
Je zonnepanelen aansluiten en laten plaatsen door een erkend installateur betekent dat je verzekerd bent van een correcte plaatsing. Daarnaast kan de installateur advies geven over de juiste plek voor de zonnepanelen en de omvormer, om zo een maximale opbrengst te kunnen realiseren wanneer er zonne-energie opgewekt wordt.
Zonnepanelen installeren door een installateur, betekent dat je installatiekosten moet betalen. Dit is dan ook het grootste nadeel. Het is afhankelijk van hoeveel zonnepanelen er gelegd moeten worden, het type installatie en de specialist zelf hoe hoog deze kosten uitvallen.
Installateurs vergelijken
Er zijn verschillende zonnepanelen installateurs die jou kunnen helpen bij de installatie, maar hoe maak je nu een goede keuze? Vraag verschillende offertes aan bij zonnepanelen installateurs in de buurt en vergelijk ze met elkaar. Zo krijg je een goed beeld van de gemiddelde prijzen van zonnepanelen installeren en weet je wat je kunt verwachten. Zonnepanelen aansluiten is namelijk best een investering, dus je wilt natuurlijk een weloverwogen keuze maken.
Offerte
Wil je precies weten wat voor Zonnepaneel aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Zonnepaneel specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Zonnepaneel specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Zonnepaneel Offertes, Gratis!