Met een zwembad in de tuin kun je in de zomer heerlijk genieten in je eigen achtertuin. Je kunt het zwembad verwarmen met je zonnepanelen, maar daar zitten wel wat haken en ogen aan. We bekijken alle voordelen, aandachtspunten en kosten! Bekijk de zonnepanelen offertes
-
Belangrijkste punten
- Energiebesparing: Je bespaart energiekosten door je zwembad met zonnepanelen te verwarmen.
- Groen alternatief: Zonne-energie is milieuvriendelijker dan traditionele verwarmingsmethoden.
- Warmtepomp: Je hebt een warmtepomp nodig naast de zonnepanelen om het zwembad effectief te verwarmen.
Waarom zonnepanelen voor mijn zwembad?
Onder ideale omstandigheden is het heerlijk om in je eigen zwembad te zwemmen. De zon schijnt, de temperatuur is hoog en het water is lekker warm. Toch zijn er genoeg dagen waarop de omstandigheden minder ideaal zijn.
Op zo’n dag moet het water verwarmd worden voordat het een aangename temperatuur krijgt. Dat kost wel een heleboel stroom. Hoe fijn is het dan om zelf milieuvriendelijk stroom op te wekken om het zwembad te verwarmen?
Energierekening compenseren
Om je stroomverbruik en uiteindelijk ook je energierekening te compenseren kun je ervoor kiezen om het zwembad met zonnepanelen te verwarmen.
Je kunt met zonnepanelen een zwembad niet direct verwarmen met zonne-energie, maar je kunt wel een deel van de benodigde stroom zelf opwekken. Dat is niet alleen een milieuvriendelijke manier, maar ook nog eens goed voor je portemonnee!
Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?
In tegenstelling tot bijvoorbeeld een zwembad warmtepomp, zonnecollectoren of solar zwembadverwarming kun je niet rechtstreeks het zwembad verwarmen met de zonnepanelen.
Om de watertemperatuur omhoog te krijgen met zonnepanelen heb je een warmtepomp nodig. De warmtepomp kan de opgewekte energie in warmte omzetten. Hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om het zwembadwater te verwarmen (ofwel, hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor een warmtepomp die mijn zwembad kan verwarmen) is afhankelijk van een paar factoren.
Afhankelijke factoren
- De grootte van het zwembad
- Het vermogen van het zonnepanelensysteem en de warmtepomp
- De mate waarin je het zwembad gaat gebruiken
- De buitentemperatuur door het jaar heen, bij een lagere temperatuur moet het systeem harder werken
- Plaatsing van de zonnepanelen, zonnepanelen op het zuiden gericht vangen natuurlijk meer zon
- Gaat het om een inbouwzwembad of om een opbouwzwembad?
Afmetingen van het zwembad
Een klein zwembad voldoende verwarmen met de zonnepanelen is vanzelfsprekend veel eenvoudiger dan het verwarmen van een zwembad met een groot volume en groot oppervlakte. Hoe meer liter water, hoe meer zonne-energie nodig is om het water op de gewenste temperatuur te krijgen.
Met zonnepanelen en een warmtepomp wordt het water enkele graden verwarmd. Het is dus niet zo dat je de temperatuur van het water helemaal zelf kunt sturen.
Voordelen zonnepanelen voor zwembad
- Je bespaart energiekosten omdat je zelf een deel van de energie opwekt
- Milieuvriendelijk het zwembad opwarmen
- Zonnepanelen en een warmtepomp zijn ook voor de rest van de woning te gebruiken
- Je verdient zonnepanelen en een warmtepomp op lange termijn terug
Nadelen zonnepanelen voor zwembad
- Je hebt niet alleen zonnepanelen nodig, maar ook een warmtepomp
- Minder rendement op minder zonnige dagen
- Geen directe manier van verwarmen, in tegenstelling tot zonnecollectoren, matten of een zonneboiler
Aandachtspunten
Om het beste zonnepanelen rendement te bereiken, zijn er een aantal dingen die je zelf kunt doen.
In eerste instantie moet het water worden opgewarmd, maar het is ook belangrijk dat het opgewarmde water niet snel afkoelt.
Hou het water warm
Om te voorkomen dat het zwembadwater te snel afkoelt is het slim om een goede zwembadafdekking aan te schaffen. Onder de juiste zwembadafdekking koelt het water minder snel af.
Daardoor hoef je het zwembadwater een stuk minder vaak opnieuw te verwarmen met zonne-energie!
Minder rendement
Als je de zwembadverwarming met stroom van de zonnepanelen wil voorzien moet je er rekening mee houden dat het rendement van zonnepanelen niet elke dag even hoog is. Zeker in de wintermaanden kan het verschil in opbrengst behoorlijk groot zijn.
En dat is misschien juist een moment waarop mensen de zwembaden willen verwarmen. Ga er dus van uit dat je de energie van de verwarming deels compenseert en niet volledig vervangt.
Kosten zonnepanelen voor zwembad
De totale kosten van het hele systeem waarmee je het zwembad gaat verwarmen zijn lastig te bepalen. Om het zwembadwater te verwarmen heb je niet alleen zonnepanelen nodig, maar ook een warmtepomp.
De kosten van warmtepompen liggen behoorlijk ver uiteen. Gemiddeld betaal je ongeveer €4.000 tot €6.000 voor warmtepompen die we voor zwembaden gebruiken.
Grote installatie
Vervolgens ga je een set zonnepanelen aanschaffen om de warmtepomp van stroom te voorzien. Hoeveel zonnepanelen je nodig hebt hangt onder andere af van de afmetingen van je zwembad.
Het is belangrijk dat de zonnepanelen het benodigde vermogen hebben om het zwembad te verwarmen. Een gemiddeld zwembad heeft zo’n 6 tot 8 zonnepanelen nodig, maar de hoeveelheid zonnepanelen kan in jouw situatie flink afwijken.
Alternatieven
Omdat zonnepanelen het zwembad niet rechtstreeks kunnen verwarmen wordt er vaak voor alternatieve opties gekozen.
Denk dan aan onder andere een zonneboiler met zonnecollectoren in de vorm van een koepel of zonnecollectoren in de vorm van matten.
Zonneboiler
Het zwembad kun je efficiënt verwarmen met een zonneboiler. De zonneboiler kosten zijn relatief laag en hij werkt met een zonnecollector die in de zon geplaatst wordt.
Met een zonneboiler wordt niet alleen het water in het zwembad verwarmd, je kunt er ook sanitair water mee verwarmen! Het is dus een multifunctionele installatie.
Zonnecollectoren
Het rechtstreeks verwarmen van het zwembad doe je het beste met zonnecollectoren. Solar collectoren vangen zonlicht op en geven de warmte af aan het zwembadwater.
Zonnecollectoren worden aangesloten aan de pomp van het zwembad. Vervolgens kan de pomp het warme water snel in het zwembad verspreiden.
Zonnecollectoren in een koepel
Misschien heb je het al eens gezien: een zonnecollector in een koepel. Deze collectoren worden ook wel solarbollen genoemd.
Bij de plaatsing van deze koepel kun je het beste een zonnige plek zoeken. Zo behaal je het optimale rendement voor de zwembadverwarming.
Verwarmingscapaciteit
De capaciteit van dit verwarmingssysteem is moeilijk vast te stellen. Dat hangt onder andere af van het vermogen en de hoeveelheid te verwarmen water. Grotere zwembaden vragen nu eenmaal meer energie.
Met één koepel kun je op 10 uur zon een zwembad van ongeveer 2.000 liter met 3 tot 4 graden verwarmen.
Zonnecollectoren in matten
Een alternatief op de zonnekoepels zijn de zonnecollectoren in de vorm van matten. De leidingen in de matten warmen op in de zon. Vervolgens kan het zwembad verwarmd worden.
De zonnecollector matten nemen meer ruimte in dan de zonnecollector bollen, maar een van de vele pluspunten van de matten is dat je er gewoon overheen kan lopen. De zonnematten worden voornamelijk aangeraden bij kleinere zwembaden.
Hoeveel matten heb je nodig?
Om het zwembad te verwarmen met zonnecollectoren in de vorm van matten is een handige vuistregel bedacht. De benodigde oppervlakte ligt ongeveer tussen de 70% en de 100% van de oppervlakte van het zwembad.
Tenzij je een heel diep zwembad hebt is het voldoende om het zwembad met een paar graden te verwarmen met zonne-energie!
Vlakkeplaatcollectoren
Een volgende optie is een vlakkeplaatcollector. Deze zonnecollectoren worden over het algemeen op het dak geplaatst.
De vlakkeplaat collectoren vangen zonlicht op en jij kunt het zwembad warmen met zonne-energie!
Zuinige installatie
Erkende installateurs geven je betrouwbare info en zorgen voor een correcte uitvoering van het verwarmingssysteem.
Vervolgens kun jij gaan genieten van een heerlijk verwarmd zwembad in je eigen achtertuin!
Offerte
Wil je precies weten wat voor Zonnepaneel aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Zonnepaneel specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Zonnepaneel specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Zonnepaneel Offertes, Gratis!