Als er nagedacht wordt over manieren om het extra stroomverbruik te compenseren, kom je vaak uit bij zonnepanelen. Zonnepanelen zijn ideaal om op een groene manier stroom op te wekken. Toch is het niet altijd mogelijk om een uitgebreid systeem van zonnepanelen op het dak aan te leggen, bijvoorbeeld als je in een flat of appartementsgebouw woont. Bekijk de zonnepanelen offertes
Zonnepanelen plaatsen op het balkon
Niet ieder dak is geschikt voor het aanleggen van een systeem van zonnepanelen. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je niet over de beschikbare oppervlakte op het dak om de zonnepanelen op te plaatsen of de structuur van het dak voldoet niet aan de eisen, waardoor er geen zonnepanelen op geplaatst mogen worden. Daarnaast kan het natuurlijk ook zo zijn dat je niet over een eigen dak beschikt, bijvoorbeeld omdat je in een flat of appartement woont. In alle gevallen zijn zonnepanelen op het balkon de perfecte duurzame oplossing.
Alle beetjes helpen
Hiermee kun jij jouw eigen stroom opwekken en verhoog je ook direct de waarde van jouw woning. Zonnepanelen plaatsen op het balkon is voornamelijk geschikt voor flats, appartementen en studio’s op een hogere verdieping zonder eigen dak of zonder eigen tuin. Het rendement van zonnepanelen op het dak ligt vaak wat lager dan bij de andere zonnepaneel soorten, toch profiteer je ook met zonnepanelen op het balkon ieder jaar van mooie besparingen en daarnaast een verlaagde energierekening.
Volledig op duurzame energie
Naast dat je voor zonnepanelen op het balkon kiest om te besparen op de energierekening, help je ook direct mee aan een duurzamere samenleving. Het aanleggen van zonnepanelen op jouw eigen balkon is hierdoor een heel slim idee, zeker als Nederland binnen een aantal jaar volledig op duurzame energie moet gaan draaien. Je bent hier dankzij zonnepanelen op het balkon goed op voorbereid en maakt jezelf ook direct klaar voor de toekomst.
Minder afhankelijk
Dankzij een balkoncentrale bespaar je dus op de energierekening en ben je ook gelijk jouw eigen energieleverancier. Je bent hierdoor daarnaast ook niet meer afhankelijk van de wisselende prijzen van stroom. Zeker als jij de panelen op jouw balkon richting het zuiden kunt richten geniet je van het hoogst mogelijke rendement.
De voordelen van een balkoncentrale
Door het aanleggen van een balkoncentrale geniet je van verschillende voordelen, welke hierboven al even genoemd staan. We zetten ze nog even voor je op een rijtje. Met een balkoncentrale geniet je natuurlijk ieder jaar van een flinke besparing. Ook ben je jouw eigen energieleverancier. Dalende en stijgende stroomprijzen zijn hierdoor niet op jouw situatie van invloed. Daarnaast verhoog je ook direct de waarde van jouw woning. Je krijgt namelijk een beter energielabel en bent ook gelijk milieuvriendelijker bezig. Dit komt doordat je dankzij een balkoncentrale minder CO2 uitstoot hebt.
De nadelen van een balkoncentrale
Naast al deze voordelen zitten er ook wat nadelen verbonden aan het plaatsen van een balkoncentrale. Eén van deze nadelen is dat je goed na moet denken over de omgeving van jouw balkon. Heb je te maken met schaduw of zijn er andere objecten aanwezig die de panelen zouden kunnen hinderen? Als je te maken hebt met schaduw of objecten die in de weg staan kan het namelijk zijn dat niet alle zonne-energie opgevangen kan worden, waardoor het rendement aanzienlijk lager kan liggen.
Beperkte hoeveelheid energie
Je dient daarnaast ook goed rekening te houden met de buren en de andere medebewoners van jouw flatgebouw of appartement als je besluit een balkoncentrale op het balkon te plaatsen. Nog een nadeel is dat je veel minder zonnepanelen kwijt kunt op een balkon, zeker als je dit vergelijkt met het aantal zonnepanelen dat op een regulier dak geplaatst wordt. Hierdoor kun je altijd maar een beperkte hoeveelheid groene energie opwekken.
Wat is een balkoncentrale nu precies?
Nu het nut en alle voordelen en nadelen van een balkoncentrale in kaart zijn gebracht, is het tijd om te kijken naar wat een balkoncentrale nu eigenlijk precies is. Een zonne-energiecentrale voor op het balkon is erg klein en compact. Hierdoor is de centrale perfect om op het balkon te plaatsen.
Ruststroom
Het systeem van een balkoncentrale wekt genoeg stroom op om de zogenaamde ruststroom van de woning te kunnen dekken. Met ruststroom wordt het gebruik van de televisie, de koelkast, de internetrouter en de lichtnetadapters bedoeld. Zodra de balkoncentrale meer gaat opwekken dan dat je eigen woning nodig heeft zal het overschot terug aan het netwerk geleverd worden. Dit maakt de centrale eenvoudig en goedkoop en zorgt er tevens voor dat de centrale niet zo groot hoeft te zijn.
Een balkoncentrale installeren
Het is in Nederland toegestaan om de output uit een balkoncentrale in een normaal 3-polig stopcontact te stoppen. Hierdoor is het risico op een schok minimaal, de omvormer schakelt namelijk onmiddellijk uit zodra de stekker losgetrokken wordt. Je kunt de installatie ook aansluiten op een groepenkast die is voorzien van een eigen zekering. Als je voor de eerste methode kiest kan het nodig zijn dat je de groep lager af moet zekeren. Overweeg je om een eigen balkoncentrale te nemen? Dan is het verstandig om altijd een erkende installateur te benaderen.
Je zonnepanelen aanmelden
Een balkoncentrale helpt om op de lange termijn aan alle voorwaarden te voldoen om de CO2-uitstoot te kunnen verminderen. Je moet in ieder geval voor iedere installatie van een balkoncentrale de netwerkbeheerder inlichten. Hierdoor kan de netbeheerder nagaan of de huidige elektriciteitsmeter geschikt is om stroom op terug te leveren. Je dient daarnaast ook iedere manier van het opwekken van energie aan te melden op www.energieleveren.nl. Hierdoor zijn zowel je energieleverancier als jouw netbeheerder goed op de hoogte dat je zelf stroom opwekt.
De kosten van een balkoncentrale
Je kunt een balkoncentrale vaak aanschaffen bij een installateur die ook zonnepanelen verkoopt. De kosten liggen gemiddeld rond de € 1.000 als je kiest voor 2 panelen van 400 Wattpiek. Als je uitgaat van een opbrengst van 85% wekt een balkoncentrale jaarlijks gemiddeld 680 kWh op. Bij een gemiddeld tarief van 30 cent per 1 kWh (prijspeil 2024) levert dit je jaarlijks ongeveer 204 euro op. Dit betekent dat je de balkoncentrale binnen 5 jaar terugverdient hebt. Als je je balkon nog moet maken gaat het meer kosten.
Factoren die de opbrengst van een balkoncentrale beïnvloeden
Er zijn verschillende factoren die de opbrengst van een balkoncentrale kunnen beïnvloeden. Zo is bijvoorbeeld het weer van grote invloed. Als er meer zon schijnt heb je een hoger rendement in vergelijking met de opbrengst op een bewolkte of regenachtige dag. Hierbij spelen ook wolken en schaduwen een grote rol.
Seizoenen en stand van de panelen
Ook de seizoenen hebben invloed op de opbrengst van een balkoncentrale. Zo is er in de zomer meer zon in vergelijking met de winter, waardoor je in de zomer een hoger rendement kunt verwachten. Verder speelt ook de stand van de zonnepanelen een rol bij de opbrengst. Als de zonnepanelen gericht zijn op het zuiden met een hellingshoek van 35 graden profiteer je van een hoger rendement. Dit rendement kan per zonnepaneel verschillen, de regel is namelijk hoe hoger de zonnepanelen geplaatst zijn, hoe meer opbrengst.
Kwaliteit
Verder moet je ook kijken naar de levensduur en de kwaliteit van de zonnepanelen. Als de zonnepanelen wat ouder zijn zullen ze minder opleveren. Je kunt er daarnaast ook van uitgaan dat de zonnepanelen een hogere jaarlijkse opbrengst hebben als ze van hogere kwaliteit zijn.
De opbrengst per dag berekenen
Het kopen van een balkoncentrale is een vrij hoge investering. Daarom is het belangrijk om eerst goed na te gaan hoeveel de dagopbrengst per zonnepaneel is. Je weet dan namelijk of de investering ook echt de moeite waard is. Om de opbrengst per dat te kunnen berekenen, kun je de volgende formule gebruiken: het aantal Watt per zonnepaneel x het aantal uren zon per dag = het aantal Watt-uur per dag. Stel je kiest voor een zonnepaneel dat beschikt over 85 W en er zijn 4 volle zonuren op een dag, dan is de opbrengst 340 Watt-uur op die dag.
Veelgestelde vragen
Kunnen zonnepanelen op een balkon?Offerte
Wil je precies weten wat voor Zonnepaneel aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Zonnepaneel specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Zonnepaneel specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Zonnepaneel Offertes, Gratis!
Podcast
Je hebt de tips in tekst gelezen maar de finesses zitten vaak in de details. Je hoort in deze podcast hierover mijn praktijk ervaring hiermee. Zo weet je precies wat er in de praktijk bij komt kijken.- Verbouwen 122 | Flexibele Zonnepanelen En Andere Zonnepanelen Ontwikkelingen Verbouwkosten.com 06:43
- Verbouwen 78 | Zonnepanelen Nu Kopen Of Niet? Verbouwkosten.com 08:20
- Verbouwen 70 | Zonnepanelen Is Meer Dan Hoog Rendement! Verbouwkosten.com 09:10
- Verbouwen 69 | Accu Zonnepanelen Verbouwkosten.com 05:07
- Verbouwen 65 | Zonnepanelen Voordelen En Prijzen Verbouwkosten.com 08:19
- Verbouwen 62 | Zonnepanelen In Het Dak Verbouwkosten.com 05:07
- Verbouwen 20 | Zonnepanelen Doen Of Niet Verbouwkosten.com 14:26
Externe bronnen:
Bekijk de zonnepanelen offertes!