Waterstof is een goede brandstof om in huis te gebruiken. Toch was het voorheen eigenlijk onmogelijk om zelf waterstof goedkoop en efficiënt op te wekken. De laatste jaren is daar verandering in gekomen: misschien kun je binnenkort zelf waterstof produceren met zonnepanelen!
Ontdek wat de mogelijkheden in waterstof zonnepanelen zijn, wat de voor- en nadelen zijn en wat het rendement is van deze waterstofpanelen!
Wat zijn waterstof zonnepanelen?
In principe is de werking van waterstofpanelen best wel eenvoudig uit te leggen: het is een zonnepaneel dat waterdamp uit de lucht onttrekt en door middel van zonlicht omzet in waterstof.
Nadat het waterstof geproduceerd is kan het worden ingezet als energie voor in huis. Niet alleen om het huis te verlichten, maar ook om het huis te verwarmen!
Voor het eerst
Het is een onderzoeksteam van de KU Leuven onder leiding van professor Johan Martens voor het eerst gelukt om een zonnepaneel te ontwikkelen waarmee een behoorlijke hoeveelheid waterstofgas geproduceerd kan worden.
Zo veel zelfs, dat de waterstofpanelen waarschijnlijk aantrekkelijk worden voor de particuliere markt. Waterstof is hernieuwbare energie die bij het opwekken geen giftige stoffen vrijgeeft.
Een energiedrager
Waterstof is geen energiebron op zichzelf, maar wordt gebruikt als een energiedrager. Het is eigenlijk een stof waarin energie wordt opgeslagen. Deze energie komt vrij op het moment dat er verbranding plaatsvindt.
Grijze waterstof
Voorheen was het misschien ook al mogelijk om diwaterstof te produceren, maar in het oude proces ging een hoop kostbare energie verloren. Bovendien maken we voor de productie van waterstof nog steeds voornamelijk gebruik van fossiele brandstoffen. Fossiele brandstoffen zorgen voor behoorlijk wat vervuiling.
Bij deze vorm van productie komt namelijk niet alleen CO₂ vrij, om het diwaterstof overal toe te kunnen passen moet het gas in veel gevallen eerst gezuiverd worden. Het is een goedkope, maar ook erg vervuilende manier van energie opwekken.
Groene waterstof
Als je diwaterstof opwekt met zonnepanelen kun je echt groene waterstof gaan produceren. Bij dit proces komen geen broeikasgassen of giftige stoffen vrij en kan voor allerlei toepassingen gebruikt worden.
Een van de meest interessante toepassingen is dat je misschien wel op korte termijn thuis de opgewekte stroom kunt gebruiken. Hoewel de waterstofpanelen zich nu nog in de experimentele fase bevinden is een belangrijke volgende stap gezet! Bovendien kan deze energie opgeslagen worden door middel van een waterstofbatterij, op deze manier kun je van de overtollige stroom gebruik maken wanneer de zon niet schijnt of de wind niet waait.
Voordelen
- Met zonnepanelen kun je zelf langdurig waterstofgas opwekken
- Om waterstofgas te creëren is vocht nodig en vocht is een oneindige bron
- Je kunt slecht geïsoleerde huizen beter en efficiënter verwarmen met diwaterstof
- Bij de productie van waterstofgas komen geen vervuilende stoffen vrij, er blijft alleen zuiver water over
- Het is een efficiënte manier van opwekken van hernieuwbare energie
- Met waterstofpanelen kan CO₂ op grote schaal teruggedrongen worden, dat is een belangrijke stap in de strijd tegen klimaatverandering
Efficiënter verwarmen
Na meer dan 10 jaar ontwikkeling lijken we nu dus langzaamaan dicht bij een waterstofpaneel voor particulieren te komen. Dat is geweldig nieuws, een waterstofzonnepaneel worden waterdamp en zonlicht rechtstreeks omgezet in een grote hoeveelheid kilogram waterstof.
Deze panelen produceren genoeg warmte om een huis niet alleen verlichten, maar ook verwarmen. En daar is dus alleen maar schone energie voor nodig!
Op een later moment
Doordat waterstofgas zo goed opgeslagen kan worden, kun je het op een later moment inzetten. Dat is heel erg handig, in een huishouden heb je natuurlijk niet op elk moment evenveel elektriciteit nodig.
Stel nou dat je elektriciteit nodig hebt op een tijdstip waarop wat minder diwaterstof wordt opgewekt. Je maakt dan gewoon gebruik van eerder opgewekt waterstofgas! Het geproduceerde waterstofgas wordt door een brandstofcel omgezet in stroom.
Beter voor het milieu
Misschien wel het grootste voordeel van een zonnepaneel dat waterstof produceert is vanzelfsprekend dat het stukken beter is voor het klimaat. We hebben helaas te maken met flinke klimaatverandering en zijn op een punt beland waarop we echt actie moeten ondernemen.
Waterstofgas kan daarin een echte veranderende factor zijn. Waterstofgas kan op een volledig schone manier opgewekt, gebruikt en verwerkt worden. De enige mogelijke overblijvende afvalstof is zuiver water.
Nadelen
- Waterstofpanelen zijn nog niet op de particuliere markt gebracht, de ontwikkeling van deze panelen staat echt nog in de kinderschoenen
- Het opwekken en opslaan van groen waterstofgas opgewekt met een zonnepaneel kost veel meer dan het opslaan van grijs waterstofgas
- De zonnepanelen produceren niet op elk moment evenveel diwaterstof, de hoeveelheid hangt af van een heleboel verschillende factoren
- Een waterstofpaneel is op dit moment veel groter dan een klassiek zonnepaneel en neemt daardoor veel meer ruimte in beslag
- De opslag van waterstofgas moet plaatsvinden in een opslagtank onder hoge druk
- Het opslaan van waterstofgas brengt een aantal risico’s met zich mee, omdat het gas bij onveilig gebruik tot een explosie kan leiden
Nog niet verkrijgbaar voor de consument
Het grootste nadeel van waterstofpanelen is vanzelfsprekend dat ze nog niet voor iedereen verkrijgbaar zijn. Hoewel de technologie veelbelovend is zijn we in de praktijk nog niet zo ver.
De onderzoekers zijn hard aan het werk om de panelen voor iedereen verkrijgbaar te maken. Het is dus wachten totdat deze panelen op de markt komen.
Een grotere installatie
Zo zullen er eerst een aantal oplossingen bedacht moeten worden voor de problemen die deze panelen met zich meebrengen. Denk bijvoorbeeld aan de omvang van de installatie.
Op dit moment is de technologie rondom deze panelen nog volop in beweging. Hoewel er een begin is gemaakt in de productie van waterstofpanelen zijn deze panelen een stuk groter dan klassieke zonnepanelen.
Meer ondersteuning
Een grotere installatie vraagt automatisch om meer ondersteuning. Dat zou kunnen betekenen dat traditionele plaatsen voor zonnepanelen niet sterk genoeg zijn voor een volledige installatie. Denk bijvoorbeeld aan het dak van je huis.
Ook kan het betekenen dat je een stuk minder zonnepanelen die rechtstreeks waterstof produceren op het dak kunt leggen, omdat er simpelweg geen ruimte meer over is.
Niet op elk moment evenveel opbrengst
Op dit moment is het zo dat een waterstofpaneel niet op elk moment evenveel diwaterstof produceert. Dat is niet zo vreemd, dat zien we natuurlijk ook bij reguliere zonnepanelen.
Toch is het bij waterstofgas wat lastiger te ontdekken welke omstandigheden dan ideaal zijn. Om efficiënt elektriciteit en gas op te wekken moet daar eerst een duidelijk plaatje van ontstaan.
Een speciale omvormer
Omdat de waterstofpanelen heel anders werken dan traditionele zonnepanelen heb je vanzelfsprekend ook een andere omvormer nodig. Hoe deze omvormer eruit gaat zien is nog niet helemaal duidelijk.
Wellicht is deze omvormer wat groter dan traditionele omvormers. Daardoor zal er in de woning soms een andere plaats gevonden moeten worden.
Panelen in verschillende oriëntaties
Om dat probleem te ondervangen heeft het team van KU Leuven met zijn specifieke knowhow op kleine schaal waterstofpanelen in verschillende oriëntaties opgesteld.
Vervolgens kan door middel van allerlei testen onderzocht worden welke invloed onder andere zonne-energie, waterstof en zuurstof, vocht en de temperatuur op het rendement hebben.
Rendement waterstof zonnepanelen
Het is lastig om precies te bepalen wat het rendement van waterstofpanelen voor particulieren gaat zijn. Het paneel van het team van Belgische wetenschappers aan de KU Leuven belooft in ieder geval veel goeds.
Zij hebben het record waterstofproductie met een zonnepaneel in een dag namelijk verbroken.
Met nog twintig panelen erbij kun je wel een heel jaar elektrisch rijden.
Vergeleken met normale zonnepanelen
Een vergelijking met klassieke zonnepanelen is eigenlijk niet echt mogelijk. Reguliere zonnepanelen hebben namelijk een andere werking en een ander doel: enkel stroom opwekken.
Bovendien zal het verschil in rendement pas echt goed duidelijk worden op het moment dat waterstofpanelen beschikbaar zijn voor de consument.
Offerte
Wil je precies weten wat voor Zonnepaneel aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Zonnepaneel specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Zonnepaneel specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Zonnepaneel Offertes, Gratis!