Het opwekken van zonne-energie is aantrekkelijker dan ooit! Er zijn niet voor niets steeds meer huishoudens die kiezen voor het plaatsen van zonnepanelen. Het levert niet alleen direct stroom op, maar in de toekomst ben je er ook nog eens van verzekerd dat je volledig zelfvoorzienend wordt! Bekijk de zonnepanelen offertes
-
Belangrijkste punten
- Installatiekosten: Installatiekosten zijn laag, maar beïnvloeden de terugverdientijd.
- Type zonnepanelen: Monokristallijn panelen hebben hoger rendement dan polykristallijn.
- Daksituatie: Dakrichting en schaduw bepalen het rendement.
- Zonuren: Ook in Nederland zijn er genoeg zonuren voor rendabele zonne-energie.
- Salderingsregeling: Deze regeling maakt zonne-energie financieel aantrekkelijk, maar zal in de toekomst worden afgebouwd.
Waar moet je rekening mee houden?
Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden bij het maken van de berekening en het achterhalen van de rentabiliteit van zonne-energie. Niet iedereen heeft dezelfde omstandigheden, waardoor het mogelijk is dat de kosten hoger uitvallen of dat de terugverdientijd net wat langer is. Waar moet je rekening mee houden? Hier vind je een overzicht van de belangrijkste punten:
- Kosten installatie
- Type zonnepanelen
- Daksituatie
- Het aantal zonuren
- Salderingsregeling
1. Kosten installatie
Bij het berekenen van de terugverdientijd is het altijd belangrijk om de kosten voor installatie niet te vergeten. Dit kan ervoor zorgen dat het nog een jaar langer duurt voordat je het zonnepanelensysteem hebt terugverdiend. Wat je precies betaalt voor een installatie hangt af van het bedrijf dat je inschakelt. Het is wel goed om te weten dat een installatie van zonnepanelen op dit moment erg goedkoop is.
2. Type zonnepanelen
Hoe rendabel de zonne-energie is, is afhankelijk van welke zonnepanelen je kiest. Er zijn verschillende soorten op de markt met unieke eigenschappen. Zo kun je voor polykristallijn zonnepanelen kiezen, maar ook voor monokristallijn panelen. Monokristallijn zonnepanelen hebben een hoger rendement, maar zijn ook duurder in de aanschaf.
Je kunt kiezen voor minder panelen van hoge kwaliteit of meer panelen van iets mindere kwaliteit. Kijk goed naar het vermogen per paneel, zodat je kunt berekenen hoeveel panelen je nodig hebt.
3. Daksituatie
Een maximaal rendement is niet altijd mogelijk: dit hangt grotendeels af van de ruimte op het dak en de dakrichting. Staat het dak richting het zuiden? Dan is de kans op een groot rendement het hoogst. Een dak op het zuidoosten of zuidwesten geeft ook nog een potentie van bijna 95%.
Een dak op het oosten of westen heeft een lagere potentie, van rond de 85%. Een dak op het noorden heeft de minste potentie. Het wordt in dit geval dan ook aangeraden om geen zonnepanelen te plaatsen. Houdt daarnaast ook rekening met obstakels op het dak, bijvoorbeeld schaduw, de schoorsteen of het huis van de buren. Dit kan voor een lager rendement zorgen.
4. Het aantal zonuren
Het aantal zonuren speelt een grote rol in het bepalen van hoe rendabel zonne-energie in Nederland is. Uit onderzoek is gebleken dat je ook in Nederland nog steeds genoeg kunt opwekken om hier van te leven, ondanks dat de opbrengst niet optimaal is, zoals bijvoorbeeld in Spanje wel het geval is. Hoe meer zonuren, hoe hoger het rendement en hoe meer je profiteert van je installatie.
5. Salderingsregeling
Je kunt de komende tijd nog volledig gebruik maken van de salderingsregeling. Je krijgt evenveel voor de overtollige stroom die je op het net zet als wat je betaalt voor de stroom die je van het net afneemt. De salderingsregeling maakt het extra aantrekkelijk om voor zonnepanelen te kiezen. Toch gaat deze regeling verdwijnen: in de toekomst zal de regeling langzaam afbouwen, al is nog onbekend wanneer precies en hoe snel dit zal gaan.
Hierbij komt in 2031 de digitale meter. De terugverdientijd wordt hierdoor mogelijk iets langer, maar het is nog steeds aantrekkelijk om voor zonne-energie te kiezen.
Inhoudsopgave:
Is het nog rendabel?
ja, het is nog rendabel om zonne-energie op te wekken in Nederland. In de optimale situatie haal je veel zonne-energie uit een installatie. Onder ander in Spanje vind je plekken waar je alles uit je panelen haalt. In Nederland heb je natuurlijk te maken met andere weersomstandigheden.
Hier haal je ongeveer anderhalf tot twee keer minder energie dan de optimale locaties in Spanje. Toch is het met deze opbrengst nog steeds goed mogelijk om genoeg energie op te wekken om zo je investering te dekken. Wat betreft het aantal zonuren in Nederland zit je dus goed wanneer je zonnepanelen wilt laten plaatsen. Andere redenen waarom zonne-energie rendabel is in Nederland lees je verderop.
Redenen om gebruik te maken van zonne-energie
Benieuwd naar de belangrijkste redenen waarom het slim is om voor zonne-energie te kiezen? Het is niet alleen goed mogelijk om genoeg energie op te wekken om hiervan te leven, maar er zijn nog veel meer redenen waarom zonne-energie nu en in de toekomst rendabel is. Deze redenen lees je hier:
- Duurzaam: met zonne-energie kies je voor een duurzame energiebron die niet opraakt, in tegenstelling tot de fossiele brandstoffen, die niet alleen opraken, maar ook voor veel C02 uitstoot zorgen.
- Zelfvoorzienend: met zonne-energie kun je volledig zelfvoorzienend worden. Nadat je de investering hebt terugverdiend ben je niet meer afhankelijk van een energieleverancier én maak je gebruik van je eigen, schone energie.
- Goedkoper: zonnepanelen zelf worden goedkoper, maar ook de installatie hoeft helemaal niet meer duur te zijn. Er zijn genoeg bedrijven die de zonnepanelen veel goedkoper plaatsen dan in het begin.
- Hogere kwaliteit: de kwaliteit van zonnepanelen is continu in verbetering. Er wordt veel tijd en geld besteedt aan het creëren van de perfecte zonnepaneel met optimaal rendement, zodat jij hier optimaal van kunt profiteren.
- Rendabel: het is niet alleen nu, maar ook in de toekomst rendabel om voor zonne-energie te kiezen. De terugverdientijd is nog steeds kort, waardoor je jouw investering er snel uithaalt. Ook bifacial zonnepanelen hebben een hoog rendement.
Berekening voor de terugverdientijd
Een van de manieren om te bepalen of het plaatsen van zonnepanelen rendabel is, is door te berekenen wat de terugverdientijd is. Hoe sneller je de investering terugverdient, hoe beter. De gemiddelde opbrengst van zonnepanelen in Nederland ligt rond de 85%. Wanneer je een systeem hebt met een vermogen van 4000 Wp, kun je ervanuit gaan dat deze installatie zo’n 3400 kWh aan stroom levert.
Berekening
Vermenigvuldig de op te wekken kWh met de actuele stroomprijs. Als de stroomprijs gemiddeld €0,30 per kWh is (prijspeil 2024) en je zonnepanelen per jaar 3400 kWh opbrengen, levert dit een besparing op van €1.020 per jaar (3400 x 0,30 = 1020) Je hebt jouw zonnepanelen ongeveer in 4 tot 5 jaar terugverdient in dit geval.
Wat als je al zonnepanelen hebt?
Zonne-energie is nog steeds rendabel als je al zonnepanelen hebt. Je kunt nog steeds teruggeleverde stroom salderen. Daarna krijg je bij een energieleverancier een terugleververgoeding. Deze kan zomaar hoog oplopen: het is dan ook slim om voor een leverancier te kiezen waar deze vergoeding hoog ligt. Ook is het slim om te kijken of je energieleverancier een vergoeding vraagt voor het terugleveren van stroom, want het kan soms dus geld kosten om te salderen en terug te leveren. Hoewel de terugleververgoeding die je krijgt lager ligt dan bij de salderingsregeling, is het nog steeds aantrekkelijk om hiervoor te kiezen. Als je al zonnepanelen hebt profiteer je van de jaren die je gebruik hebt kunnen maken van de salderingsregeling.
Wat als je zonnepanelen wilt laten plaatsen?
Als je nadenkt over het plaatsen van zonnepanelen, is het logisch dat je twijfelt na het nieuws over de salderingsregeling. Toch is het nog steeds interessant om zonnepanelen te laten plaatsen. Je kunt hier namelijk nog gewoon gebruik van maken, en het is nog niet bekend wanneer deze zal afbouwen. Het kabinet zal hier eerst een nieuw wetsvoorstel voor moeten maken, maar de komende tijd zul je dus nog gewoon 100% kunnen salderen.
Goedkoper dan ooit
Ook is de installatie goedkoper dan ooit, evenals de zonnepanelen zelf. Hoe korter de terugverdientijd van de panelen, hoe meer rendabel de zonne-energie is die jij zelf opwekt! Maar is het plaatsen van zonnepanelen nog wel rendabel in Nederland?
Ontdek jouw mogelijkheden met zonne-energie
Wanneer is het slim om voor zonnepanelen te kiezen? Je doet er goed aan om dit zo snel mogelijk te regelen. Je kunt niet alleen profiteren van de salderingsregeling, maar je bent ook nog eens bezig met duurzame en schone energie. Hiermee draag je een steentje bij aan klimaatneutraal leven. Daarnaast bespaar je jaarlijks heel veel geld en krijgt jouw woning ook nog eens een hogere waarde. De lange levensduur en lage onderhoud van de zonnepanelen zijn ook een reden om vandaag nog voor een installatie te kiezen!
Terugverdienen en profiteren
Zonne-energie is rendabel in Nederland en dat zal het ook blijven. Op dit moment kun je jouw investering al binnen 8 tot 10 jaar terugverdienen. En omdat de meeste zonnepanelen zo’n 25 tot 30 jaar goed blijven werken, kun je zomaar tot 20 jaar na de terugverdientijd nog profiteren van gratis energie, zonder dat je afhankelijk bent van een energieleverancier. Ook zijn er nog verschillende financiële regelingen waar je gebruik van kunt maken om zo de aanschaf van zonnepanelen nog aantrekkelijker te maken. Is je woning ouder dan 10 jaar? Dan kun je de btw van de installatiekosten terugvragen bij de Belastingdienst!
Offerte
Wil je precies weten wat voor Zonnepaneel aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Zonnepaneel specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Zonnepaneel specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Zonnepaneel Offertes, Gratis!