Of je moet schroeven of klikken bij de bevestiging van zonnepanelen op panlatten ligt aan een aantal zaken. En het loze alarm over montage in de dakconstructie en meer over het monteren van de zonnepanelen zie je hier.
-
Belangrijkste punten
- Kliksysteem: De meeste zonnepanelen worden met een kliksysteem op panlatten bevestigd. Dit is sneller en goedkoper.
- Schroefsysteem: Dit systeem is steviger, maar duurder en tijdrovender. Het wordt minder vaak gebruikt.
- Onderzoek TNO: TNO heeft zijn eerdere kritiek op montage op panlatten ingetrokken; montage op panlatten voldoet nu aan de bouwregelgeving.
- Consumentenkeuze: Leveranciers zouden beide systemen moeten aanbieden zodat klanten kunnen kiezen.
- Daktype: Zonnepanelen kunnen ook op leien daken en platte daken worden geplaatst.
Bevestiging zonnepanelen
De bevestiging van zonnepanelen, op panlatten schroeven of klikken of echt op de dakbalken monteren is soms in het nieuws. In dit bericht de voor en nadelen en TNO die het een beetje mis had.
Bevestiging zonnepanelen, schroeven of klikken
Simpel gezegd worden er in zonnepanelen land twee systemen gebruikt:
- Klikken, waarbij de monteurs heel snel het aluminium frame op de panlatten kunnen klikken
- Schroeven, het frame wordt steviger op de panlatten geschroefd. Dit is degelijker maar duurder omdat het meer tijd kost
Zonnepanelen klikken
In Nederland wordt voor de bevestiging van zonnepanelen vaak gebruik gemaakt van een kliksysteem. Daarbij wordt een aluminium beugel om de panlat geklemd in plaats van dat de beugel aan het dak(gording) wordt geschroefd. Het klikken gebeurt met innovatieve bevestigingselementjes waardoor de monteurs niet veel hoeven te schroeven. Het aan de panlatten klikken van het aluminium frame scheelt zo veel tijd en daardoor dalen de kosten van de totale zonnepanelen installatie toch snel een aantal procenten.
Zonnepanelen snel monteren
Zo’n drie kwart van de zonnepanelen wordt met dit systeem bevestigd. Dit komt door de ferme prijsconcurrentie in de markt. Vanwege onwetendheid heeft de consument helemaal geen oog voor de wijze van bevestigen en dat is de reden voor dit bericht. Indien een installateur namelijk het geschroefde systeem zou aanbieden prijst hij zichzelf uit de markt en verliest daarbij de opdracht.
Prijzen
Het merendeel van de installateurs doet daarom mee met het kliksysteem. Het prijsvoordeel met het kliksysteem ontstaat uiteraard vooral bij de installatiekosten. Het kost de installateur namelijk ongeveer 2 keer zoveel tijd om de zonnepanelen te schroeven. Wij zouden willen adviseren dat een leverancier altijd beide systemen aanbiedt zodat de klant kan kiezen.
Schroeven
De schroeven is meer de ambachtelijke manier en dit wordt niet veel meer gedaan omdat mensen snel hun zonnepanelen installatie willen terugverdienen en horen dat dit ‘bijna nooit wordt gedaan’. Het is afhankelijk van het kliksysteem, de monteur die het toepast en de dak omstandigheden (windbelasting/ hellingshoek/ dichtheid panlatten) die bepaalt of klikken wel een goed systeem is. Mede gezien het onderzoek van TNO (die toch niet helemaal uit de lucht gegrepen is) en de overige factoren die je nooit helemaal in de hand hebt blijft schroeven de meest veilige techniek)
Bevestiging zonnepanelen op panlatten of niet
Er was voorheen een onderzoek van TNO die korte metten leek te maken met de montage op panlatten (schroef en klik) en dat was een onterecht onderzoek volgens de zonnepanelen leveranciers. Er was zelfs een leverancier die echt een kwartier de tijd nam om het mij haarfijn uit te leggen en toen dacht ik al dat hij wel een punt had maar je ziet hem toch niet als onpartijdig. Gelukkig heeft TNO deze fout ook zelf ingezien en het onderzoek officieel teruggetrokken.
Zonnepanelen op panlatten
Dit zeiden ze er zelf over in het persbericht stelde TNO kort gezegd “Montagesystemen die voldoen aan de bouwregelgeving, ondersteund door certificering, bieden voldoende waarborgen.” Hiermee geven ze hun fout aan en zeggen dat de montage van zonnepanelen op hellende daken van woningen volgens de panlattenmethodiek risicovol is omdat de panlatten-methode daarvoor niet geschikt zou zijn. TNO onderkent dat die kwalificatie echter onvoldoende onderbouwd is en trekt daarom dat bericht in. Montagesystemen die voldoen aan de bouwregelgeving, ondersteund door certificering, bieden voldoende waarborgen.
Conclusie montage en panlattenmethodiek
De conclusie is dat er meer onderzoek nodig is en tot die tijd blijft het zelf opletten door de consument heel belangrijk. En eigenlijk is dat altijd al geweest en zal het altijd zo blijven.
Verplicht monteren op de dakbalken (constructieve dak) is dus niet nodig. Hiermee hopen we te helpen bij de kennis en keuze van het systeem. Wij zouden altijd adviseren dat een leverancier altijd beide systemen aanbiedt plus referenties geeft van projecten zodat je als klant kan kiezen.
Plaatsen
Het plaatsen van zonnepanelen, op panlatten schroeven of kliksysteem of echt op de constructieve dakbalken plaatsen is soms in het nieuws vanwege de risico’s. Je wilt namelijk niet dat na een heftige storm de zonnepanelen van het dak vliegen, want dit is gevaarlijk en zorgt voor schade en onkosten. De verzekering moet je altijd doorgeven dat je zonnepanelen koopt en soms ook wat voor systeem gebruikt wordt. Of je moet schroeven of klikken bij de montage van zonnepanelen op panlatten ligt aan een aantal zaken.
Meeste gekozen montage zonnepanelen
Maar wat moet je dan kiezen? Bij de meeste woningen wordt voor de montage van zonnepanelen geklikt. Daarbij wordt een beugeltje om de panlat geklemd in plaats van dat de beugel aan het dak wordt geschroefd. Het klikken gebeurt met innovatieve montage-elementjes en dat scheelt tijd en dus geld.
Snelheid
Snelheid van werken is bij een team van 2 of 3 man al snel een groot voordeel en dus is dit het overwegen waard. Zo’n drie kwart van de zonnepanelen wordt mede door die reden met het kliksysteem bevestigd. Vanwege onwetendheid heeft de consument helemaal geen oog voor de wijze van bevestigen en dat is de reden dat er vaak standaard klik-systeem wordt aangeboden. Bij het vergelijken van offertes van zonnepanelen belanden de geschroefde systemen al snel onder op en wordt deze simpelweg als te duur beschouwd. Indien een installateur namelijk het geschroefde systeem zou aanbieden prijst hij zichzelf uit de markt, zo beredeneert hij.
Plaatsing
Het merendeel van de installateurs kiest daarom standaard het kliksysteem met de juiste afmetingen want het kost de installateur namelijk ongeveer 2 keer zoveel tijd om de zonnepanelen te schroeven. Wij zouden willen adviseren dat een leverancier altijd beide systemen aanbiedt zodat de klant kan kiezen.
Kiezen
De conclusie is klikken mogelijk is als het voldoet aan de eisen zoals hierboven vermeld. Verplicht schroeven in de dakbalken of panlatten is dus niet nodig. Hiermee hopen we te helpen bij de kennis en keuze van het systeem. Wij zouden altijd adviseren dat een zonnepanelen monteur je altijd beide systemen aanbied plus alle informatie over certificering etc. en ook referenties geeft van projecten zodat je als klant kan kiezen.
Zonnepanelen plat dak
De ideale plaats en situatie zijn zonnepanelen voor platte daken een plat dak is namelijk veel flexibeler qua plaatsing.
Leien dak
Veel mensen vragen zich af of zonnepanelen ook op een leien dak gemonteerd kunnen worden. Er zijn verschillende dingen waar je rekening mee moet houden. Maar het antwoord op deze vraag is ‘ja’.
Offerte
Wil je precies weten wat voor Zonnepaneel aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Zonnepaneel specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Zonnepaneel specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Zonnepaneel Offertes, Gratis!
Externe bronnen:
Bekijk de zonnepanelen offertes ►