Zijn jouw zonnepanelen goed bestand tegen storm, wind en andere weersinvloeden? Indien er stormschade optreedt, krijg je dit dan vergoedt? Waar moet je verder rekening mee houden wat betreft je zonnepanelen? In dit artikel lees je er alles over! Bekijk de zonnepanelen offertes
-
Belangrijkste punten
- Stormschade: Zonnepanelen kunnen schade oplopen door stormen, zoals losraken of scheuren. Dit gebeurt vaak door slechte installatie of lage kwaliteit.
- Acties bij schade: Controleer de schade na de storm, neem contact op met een installateur en verzekeraar, en controleer de garantie.
- Voorkomen: Zorg voor goede kwaliteit en installatie, en sluit een verzekering af die stormschade dekt.
- Daktypes: Platte daken hebben meer kans op schade omdat de panelen los staan met ballast.
Zonnepanelen bestand tegen storm
De afgelopen jaren zijn er steeds vaker heftige stormen en harde wind in Nederland die veel schade kunnen veroorzaken. Dan is het begrijpelijk dat je je afvraagt of ook jouw woning schade op kan lopen, zeker wanneer er een dure zonnepaneleninstallatie op ligt. Zonnepanelen zijn in principe gemaakt om wind, regen en andere weersinvloeden te doorstaan en worden altijd stevig bevestigd, maar bij een zware storm weet je het natuurlijk maar nooit.
Mogelijke problemen
Welke problemen kunnen zich voordoen met je zonnepanelen in het geval van storm en harde wind? Bij heftige wind en storm kan het voorkomen dat de zonnepanelen losraken en van het dak waaien. Dit komt echter bijna niet voor en gebeurt zeker niet zomaar. In dat geval zijn de panelen op voorhand al niet goed geïnstalleerd.
Daarnaast kan het zijn dat de zonnepanelen niet genoeg ballast hebben of dat de installatie over het algemeen niet goed uitgevoerd is. Bovendien speelt de kwaliteit van de zonnepanelen ook een rol. Met hevige storm kunnen er scheuren en andere beschadigingen optreden wanneer de kwaliteit laag is. Zo kunnen kabels en bouten losraken en beschadigd worden, en in sommige gevallen kan zelfs het dak schade oplopen.
Zichtbare en niet-zichtbare schade
Wanneer er schade aan je zonnepanelen optreedt, kan het om zichtbare of niet-zichtbare schade gaan. Aan de namen is al af te leiden wat deze termen inhouden. Bij zichtbare schade is het meteen duidelijk waar de schade zit. Bij niet-zichtbare schade is dit lastiger te zien. Hierbij kan het gaan om kleine scheurtjes die je niet kunt zien, maar die wel invloed hebben op de energieopbrengst van de zonnepanelen.
Soorten daken
De manier van plaatsen van zonnepanelen verschilt per type dak. Zo worden de panelen bij schuine daken anders geplaatst dan bij platte daken, en krijg je dus ook een andere dakconstructie. Bij storm en andere weersomstandigheden kan dit dus ook andere gevolgen hebben.
Schuine daken
Bij hellende daken worden de zonnepanelen op een rails op het dak gemonteerd. Door middel van haken worden de rails aan het dak bevestigd. Vanwege deze constructie worden de panelen wat van het dak gelicht, zodat ze niet direct op het dak zelf liggen. Zo kunnen ze voldoende geventileerd worden. Dit betekent wel dat er gemakkelijk wind onder de zonnepanelen kan komen. In extreme gevallen kan dit betekenen dat de zonnepanelen losgerukt kunnen worden, maar in de meeste gevallen zullen alleen de dakpannen schade oplopen.
Platte daken
Bij platte daken is de kans op stormschade aan je zonnepanelen groter dan bij schuine daken. Bij een plat dak worden de panelen met stellages los neergezet, en door middel van zware ballast op het dak gehouden. De stellages zorgen ervoor dat de juiste hellingshoek gerealiseerd kan worden. Bij storm of hevige wind kan dit er echter voor zorgen dat de zonnepanelen makkelijker door de wind gegrepen kunnen worden.
Wat te doen bij stormschade?
Wanneer je zonnepanelen schade door storm hebben opgelopen, is het belangrijk om snel actie te ondernemen. Zo zijn er verschillende dingen die je kunt doen:
- Controleer als de storm is gaan liggen de zonnepaneleninstallatie en bekijk wat de schade is
- Indien reparaties nodig zijn, neem dan contact op met een installateur
- Check of de garantieregeling van de installateur de schade (voor een deel) dekt
- Neem contact op met de verzekeraar (indien je een verzekering hebt afgesloten)
Voorkomen van schade aan zonnepanelen
Uiteraard is het altijd het beste om schade zoveel mogelijk te voorkomen. Ondanks dat je niet veel invloed hebt op stormschade, zijn er toch een aantal dingen waar je op kunt letten en die je zelf kunt doen. Zorg er in ieder geval voor dat je de zonnepanelen laat verzekeren. In sommige gevallen wordt de schade gedekt door een opstalverzekering, maar hier valt schade door natuurrampen niet altijd onder. Kijk dus of je de verzekering kunt uitbreiden of sluit een extra verzekering af.
Bovendien is het belangrijk dat de kwaliteit en installatie van de panelen goed zijn. Wanneer de zonnepanelen van goede kwaliteit zijn en op de juiste manier gemonteerd worden door een ervaren specialist, wordt de kans op stormschade minder. Kies dus zeker de juiste vakmensen uit om deze klus uit te voeren.
Advies vragen aan een specialist
Wil je meer weten over de mogelijkheden in het geval van schade aan je zonne-energiesysteem? Of wil je tips over hoe je dit het best kunt voorkomen? Raadpleeg dan een specialist en vraag persoonlijk advies. Zo weet je zeker dat je goed voorbereid bent in het geval van een storm, wind of andere zware weersomstandigheden.
Offerte
Wil je precies weten wat voor Zonnepaneel aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Zonnepaneel specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Zonnepaneel specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Zonnepaneel Offertes, Gratis!