Door het opslaan van zonne-energie uit je zonnepanelen kun je de stroom die je op dat moment niet gebruikt, opslaan voor een later moment. Zo hoef je de stroom niet direct terug te leveren aan het net. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw woning? Bekijk de thuisbatterij offertes
-
Belangrijkste punten
- Opslag: Zonne-energie opslaan kan met een thuisbatterij, wat zorgt voor minder afhankelijkheid van het elektriciteitsnet.
- Capaciteit: Thuisbatterijen zijn er in verschillende capaciteiten, van 3 kWh tot 20 kWh.
- Voordelen: Je kunt 60% van je eigen opgewekte zonne-energie gebruiken en hebt een back-up bij stroomuitval.
Zonne-energie opslaan: hoe werkt het?
Zonnepanelen wekken niet elk moment evenveel stroom op. Op koude, regenachtige dagen wordt er waarschijnlijk nauwelijks tot geen zonne-energie opgewekt, terwijl op zonnige dagen er misschien wel een overschot is. Wat gebeurt er precies met dat overschot? Meestal wordt dat teruggeleverd aan het elektriciteitsnet, bijvoorbeeld om piekmomenten op te vangen. Het is echter ook mogelijk om de stroom op te slaan in een thuisbatterij en het later zelf te gebruiken.
Zonne-energie opslaan in een thuisbatterij
Voor het opslaan van zonne-energie wordt de thuisbatterij gekoppeld aan de zonnepanelen, dit wordt ook wel een zonnepaneel met batterij genoemd. Wanneer de zonnepanelen stroom opwekken, zal deze stroom eerst naar de elektrische apparatuur in je woning gaan. Indien deze geen stroom meer nodig hebben, wordt de zonne-energie naar de thuisaccu gestuurd. Het is afhankelijk van de opslagcapaciteit hoeveel stroom er opgeslagen kan worden en hoe snel de batterij dus vol is. Wanneer de batterij vol is, wordt de opgewekte energie uiteindelijk alsnog naar het elektriciteitsnet gestuurd.
Gelijkstroom omzetten naar wisselstroom
De stroom die vanuit de zonnepanelen opgeslagen wordt in de thuisbatterij is gelijkstroom. Wanneer je de opslagen stroom gaat gebruiken voor elektrische apparaten is hier wisselstroom voor nodig. De stroom in de thuisaccu moet dus omgezet worden voordat je het daadwerkelijk kunt gebruiken. Hiervoor worden omvormers gebruikt. De meeste thuisbatterijen hebben een ingebouwde omvormer die ervoor zorgt dat de stroom omgezet wordt. In sommige gevallen moet je er nog een omvormer bij kopen.
Opslagcapaciteit
Hoeveel zonne-energie je kunt opslaan, is afhankelijk van de opslagcapaciteit van de thuisbatterij. Zo heb je batterijen met een capaciteit van 3 kWh of 5 kWh, maar ook grotere batterijen van 10 kWh of zelfs 20 kWh worden geproduceerd. Hoe meer capaciteit de batterij heeft, hoe meer opslag van zonne-energie mogelijk is. Om te bepalen wat de juiste capaciteit is voor jouw woning, moet je onder andere kijken naar hoeveel energie je zonnepanelen opwekken en wat je eigen stroomverbruik is. Huishoudens of bedrijven die veel verbruiken en grotere zonnepanelen installaties hebben, zullen dus ook een batterij met een hogere capaciteit nodig hebben.
Redenen om zonne-energie op te slaan
Waarom is het nu een goed idee om zonne-energie op te slaan? Daar zijn verschillende redenen voor. Zo ben je voor een deel zelfvoorzienend. Met een thuisbatterij gebruik je maar liefst 60% van de eigen opgewekte zonne-energie, waar dat zonder thuisbatterij maar 30% is. Daarnaast heb je altijd een back-up wanneer bijvoorbeeld de stroom uitvalt. Zo kun je de thuisaccu als noodstroomvoorziening gebruiken. Tot slot, je kunt flink besparen en uiteindelijk een lagere energierekening realiseren. Je hoeft minder stroom af te nemen van het elektriciteitsnet en bent dus ook minder afhankelijk van de soms piekende energieprijzen.
Volledig onafhankelijk worden?
Zonne-energie opslaan in een thuisbatterij betekent helaas niet dat je volledig onafhankelijk zal worden van het stroomnet. Je zal altijd in bepaalde periodes moeten terugvallen op het energienet. Zeker in de winterperiode wanneer de zon niet of nauwelijks schijnt, zullen je zonnepanelen weinig stroom opwekken en moet je dus nog stroom afnemen van het net. Wel neemt het verbruik van eigen zonne-energie toe met een thuisaccu.
Redenen om (nog) geen zonne-energie op te slaan
Nu we weten wat de voordelen zijn van zonne-energie opslaan, ben je natuurlijk ook benieuwd naar de nadelen. Waar moet je rekening mee houden als je een thuisbatterij koopt? Als eerste de prijs. Een thuisbatterij kopen is een grote investering waar een behoorlijk prijskaartje aanhangt. Je kunt op dit moment nog geen subsidie krijgen voor een thuisaccu, dus je moet het hele bedrag zelf betalen. Het is natuurlijk afhankelijk van het vermogen en andere factoren hoeveel je daadwerkelijk betaalt, maar hoe dan ook ligt de prijs hoog.
Salderingsregeling
Een andere reden waarom zonne-energie opslaan voor nu nog niet rendabel is, is de salderingsregeling. Door deze regeling kunnen eigenaren van zonnepanelen het overschot aan zonne-energie salderen. Dit betekent dat het teruggeleverd wordt aan het elektriciteitsnet. Hier krijg je een vergoeding voor en uiteindelijk een lagere energierekening. Veel huishoudens kiezen er dus voor om de overtollige energie te salderen in plaats van het op te slaan. Naar verwachting wordt de salderingsregeling uiteindelijk afgebouwd, waardoor de opslag van zonne-energie wel weer aantrekkelijker wordt.
Soorten thuisbatterijen
Zonne-energie opslaan kan in verschillende soorten thuisbatterijen. Er zijn namelijk diverse varianten verkrijgbaar met elk hun eigen kenmerken en voor- en nadelen. De meest voorkomende varianten zijn lithium-ion batterijen, loodzuur batterijen, zoutwater batterijen en waterstofbatterijen. Wat de beste thuisbatterij voor jou is, hangt af van jouw persoonlijke wensen en omstandigheden.
Lithium-ion batterijen
De lithium-ion batterij komt veel voor en is dan ook een van de meest gebruikte accu’s. De voordelen van deze batterijen zijn:
- Lange levensduur
- Hoge energiedichtheid
- Hoge ontladingsdiepte
Het nadeel van lithium-ion batterijen is dat ze vrij duur zijn ten opzichte van andere batterijsoorten.
Loodzuur batterijen
Loodzuur batterijen zijn zeer betrouwbaar en worden dan ook al lange tijd gebruikt voor energieopslag. De voordelen van deze batterijen zijn:
- Goedkoopste optie
- Kunnen makkelijk gerecycled worden
- Kosteneffectieve batterijen
De loodzuur batterijen hebben ook enkele nadelen. Zo moeten de batterijen regelmatig onderhouden en geventileerd worden, hebben ze een lage ontladingsdiepte en is de levensduur vrij kort ten opzichte van andere varianten.
Zoutwater batterijen
Zoutwater batterijen bestaan uit zout in combinatie met zoet water. Door deze combinatie ontstaat er elektriciteit. Het zijn zeer veilige en ecologische batterijen. Andere voordelen zijn:
- Bestaan volledig uit duurzame stoffen
- Nauwelijks onderhoud vereist
- Lange levensduur
Een nadeel van de zoutwater batterij is dat deze wat groter en zwaarder is dan andere batterijen. Hierdoor neemt de batterij aardig wat ruimte in beslag en is het lastiger om deze te installeren.
Merken thuisbatterijen
Elke situatie is anders en daarom is het belangrijk om de thuisaccu te kiezen die bij jouw situatie past. Er zijn verschillende soorten en merken beschikbaar, waaronder de SolarEdge batterij, de Ikea thuisbatterij, de Sessy thuisbatterij, de GroWatt thuisbatterij, de lg thuisbatterij en de zonneplan thuisbatterij. Kijk altijd naar je specifieke wensen om zo de beste optie voor jouw situatie te kiezen.
Kosten van een thuisbatterij
Eigen opgewekte zonne-energie opslaan in een thuisaccu kan best duur zijn. Dit komt doordat de prijs van de batterijen hoogt ligt. Zoals eerder benoemd hangt er een behoorlijk prijskaartje aan thuisbatterijen en kun je (nog) geen subsidie krijgen. De gemiddelde kosten liggen tussen de € 3.000 en € 10.000. Hier zit best een verschil tussen, dus hoe wordt de exacte prijs nu precies bepaalt?
Verschillende factoren die de prijs bepalen
De prijs van een thuisbatterij is afhankelijk van het type, het merk, de grootte van de batterij en de opslagcapaciteit. Een thuisbatterij van 10 kWh zal dus duurder zijn dan een batterij van 5 kWh. Deze factoren zijn bepalend voor de aanschafprijs. Daarnaast moet je rekening houden met bijkomende kosten. Denk hierbij aan:
- Installatiekosten – Dit is afhankelijk van de installateur, van het type thuisbatterij en of er wel of geen zonnepanelen en omvormer aanwezig zijn
- Onderhoudskosten – Dit is afhankelijk van de specialist, het type thuisbatterij en de frequentie van het onderhoud
Toekomstverwachting voor de prijs van thuisbatterijen
Doordat de prijs van een thuisbatterij nu nog zo hoog ligt, is zonne-energie opslaan nog niet rendabel. We moeten echter wel steeds meer over op duurzame energie en een thuisbatterij kan hierbij helpen. Daarom wordt er vanuit belangengroepen steeds meer gepleit voor het stimuleren van de thuisbatterij. Een subsidie van 30% zou er bijvoorbeeld al voor kunnen zorgen dat het apparaat rendabel wordt. Naar verwachting zal de vraag van thuisbatterijen toenemen, met als gevolg dat de prijs zal dalen. Wanneer dit precies is, is nog moeilijk om te zeggen, zeker wanneer de huidige salderingsregeling blijft gelden.
Specialisten vergelijken
Doordat zonnestroom opslaan in een thuisbatterij best duur kan zijn, is het goed om alle opties af te wegen. Vergelijk daarom de verschillende soorten en merken thuisbatterijen om een weloverwogen keuze te maken. Vraag vervolgens verschillende offertes aan voor meer inzicht in de prijs.
Offerte
Wil je precies weten wat voor Zonnepaneelaccu aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Zonnepaneelaccu specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Zonnepaneelaccu specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Zonnepaneelaccu Offertes, Gratis!