Voordat je een thuisbatterij met een capaciteit van 20 kWh gaat kopen, is het goed om alle opties te bekijken en verschillende varianten te vergelijken. Wij geven je dan ook graag alle informatie die je nodig hebt. Bekijk de thuisbatterij offertes
-
Belangrijkste punten
- Geschikt voor Hoge Energiebehoefte: Een thuisbatterij van 20 kWh is ideaal voor huishoudens of bedrijven met een hoog energieverbruik.
- Noodstroomvoorziening: De batterij kan dienen als noodstroomvoorziening bij stroomuitval.
- Installatie Keuzes: Je kunt de batterij zelf installeren of dit laten doen door een specialist.
- Kosten Afwegen: Hogere capaciteit betekent hogere aanschafkosten.
- Afhankelijkheid van Zonnepanelen: Opbrengst van zonnepanelen moet in verhouding staan tot batterijcapaciteit.
Gebruik van een thuisbatterij 20 kWh
Een thuisbatterij 20 kWh is een accu met een grote opslagcapaciteit van 20 kilowattuur. KWh is een energie-eenheid die staat voor de hoeveelheid stroom die wordt verbruikt wanneer een elektrisch apparaat van 1.000 Watt een uur draait.
Hoe werkt een thuisbatterij?
Met een thuisbatterij kun je stroom opslaan die je met je zonnepanelen hebt opgewekt en op dit moment niet gebruikt. Met deze accu kun je wel 20 kWh opgewekte stroom opslaan. De zonne-energie kun je zo op een later moment gebruiken wanneer er vraag naar is. Het grote voordeel is dat je met de opgeslagen stroom meer eigen energie verbruikt en minder afhankelijk bent van het net. Ook maak je efficiënt gebruik van groene energie.
Noodstroomvoorziening langste levensduur
Wist je dat een thuisbatterij ook goed dient als een noodstroomvoorziening? Wanneer de elektriciteit in de buurt bijvoorbeeld uitvalt, kun je altijd terugvallen op de thuisaccu. De thuisbatterij kan je van stroom voorzien, zodat je niet zomaar zonder komt te zitten. Dat is zeker fijn in de zomer wanneer je airco nodig hebt of in de winter wanneer het snel donker is.
Wanneer is 20 kWh opslagcapaciteit geschikt?
Een thuisbatterij met een capaciteit van 20 kWh is een groot systeem dat veel zonne-energie op kan slaan. Voor een gemiddeld huishouden is deze thuisbatterij dan ook niet aan te raden, alleen voor huishoudens met een hoge energiebehoefte. De thuisbatterij is geschikt wanneer je zonnepanelen hebt met een vermogen van 13 tot 20 kWp, die jaarlijks zo’n 11.500 tot 18.000 kWh stroom opwekken. Een regulier huishouden verbruikt in een jaar ongeveer 3.500 tot 4.500 kWh, dus dat is een stuk minder. De beste thuisbatterij is dus niet voor iedereen gelijk, maar hangt af van jouw persoonlijke situatie. In dat geval kun je beter voor een thuisaccu van 10 kWh of een thuisaccu van 5 kWh kiezen.
Zakelijk gebruik
Een thuisbatterij 20 kWh wordt vooral aangeraden voor zakelijk gebruik, bijvoorbeeld voor kleine commerciële bedrijven. Wanneer je een bedrijf hebt met een hoog stroomverbruik of enkele medewerkers in dienst hebt met een elektrische auto, dan is deze thuisaccu ideaal. Ook wanneer je je zonnepanelen installatie wilt uitbreiden, kan 20 kWh aan opslagcapaciteit verstandig zijn voor een thuisbatterij. Houdt er wel rekening mee dat je niet snel volledig onafhankelijk zal zijn.
Verwacht stroomverbruik
Om te bepalen of een thuisbatterij met 20 kWh opslagcapaciteit geschikt is voor jouw situatie, is het goed om te kijken naar je verwachte stroomverbruik. Ga bijvoorbeeld na hoeveel kWh je gemiddeld per dag of per jaar verbruikt. Dit kun je achterhalen aan de hand van je energiefactuur of door naar het landelijk gemiddelde te kijken. Houd hierbij ook rekening met het vermogen van je elektrische apparaten. Zo kun je achterhalen of je verbruik zodanig is dat je een 20 kWh thuisaccu nodig hebt.
Verwachte opbrengst van zonnepanelen
Wat ook belangrijk is, is de verwachte opbrengst van je zonnepanelen. Dit moet namelijk in verhouding staan met het vermogen van de thuisbatterij en hoeveel kWh je verbruikt. Wanneer je zonnepanelen bijvoorbeeld te weinig stroom opwekken en de thuisbatterij niet volledig kan opladen, is dit zonde van de investering. Voor een thuisaccu met een hogere capaciteit betaal je nu immers een hogere aanschafprijs dan bij een lagere capaciteit. Het is dus goed om van tevoren te bekijken of je een 20 kWh batterij ook echt nodig hebt.
Installatie van de thuisbatterij
Een thuisaccu plaatsen is een hele klus die best wat tijd in beslag neemt. Het is belangrijk dat de 20 kWh thuisbatterij goed aangesloten wordt op je zonnepanelen, zodat alles goed functioneert. Je kunt de installatie zelf uitvoeren, maar dit kan best complex zijn. Je kunt ook een erkende installateur inschakelen, maar hier moet je weer installatiekosten voor betalen en het kan even duren voordat er tijd is. Wat is nu de beste keuze?
Zelf installeren
Wanneer je de thuisbatterij zelf gaat installeren, is het belangrijk dat je enige kennis hebt van elektrische systemen. Ga goed voorbereid aan de slag. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je een geschikte ruimte hebt om de thuisbatterij te plaatsen. Daarnaast heb je een hybride omvormer en een digitale meter nodig. Bij sommige zonnepanelen installaties is een omvormer ingebouwd, maar het kan voorkomen dat je er een hybride omvormer bij moet kopen. Houd dan ook rekening met de extra kosten die hierbij komen kijken.
Laten installeren
Als je ervoor kiest om de thuisaccu te laten plaatsen door een gespecialiseerde vakman, ben je verzekerd van een correcte plaatsing. Installateurs hebben doorgaans ervaring met de plaatsing van industriële energieopslagsystemen. Een 20 kWh thuisbatterij is daarnaast een grote batterij, dus een extra paar handen voor de installatie van het energieopslagsysteem is nooit verkeerd. Voor je het weet is de batterij geplaatst.
Installateurs vergelijken
Vergelijk gratis offertes en kom erachter welke specialist jou het best kan helpen met je thuisbatterij investering. Elke installateur rekent weer andere installatiekosten en heeft een andere uitvoeringstermijn, dus het is goed om alle opties af te wegen. Vraag vrijblijvend thuisaccu offertes aan en krijg de beste thuisbatterij!
Offerte
Wil je precies weten wat voor Zonnepaneelaccu aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Zonnepaneelaccu specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Zonnepaneelaccu specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Zonnepaneelaccu Offertes, Gratis!
Externe bronnen:
Bekijk de accu zonnepanelen offertes ►