Om gebruik te kunnen maken van zonne-energie is een zonnestroomsysteem nodig. Zulke systemen bestaan uit verschillende onderdelen die allemaal hun eigen werking hebben. Wij leggen je uit hoe een zonnestroomsysteem precies werkt. Bekijk de zonnepanelen offertes
-
Belangrijkste punten
- Zonnepanelen: Wekken stroom op uit zonlicht.
- Omvormer: Zet opgewekte gelijkstroom om in bruikbare wisselstroom.
- Terugleveren: Overtollige stroom wordt teruggeleverd aan het energienet.
Stroom opwekken met zonnepanelen
Het zonnestroom systeem bestaat uit verschillende onderdelen. Te beginnen bij zonnepanelen, een onmisbare schakel in het zonnestroomsysteem. Deze panelen bestaan uit zonnecellen, die weer gemaakt zijn van silicium. Dit silicium zorgt ervoor dat zonlicht wordt omgezet in stroom (elektriciteit).
Zo zit een zonnepaneel in elkaar
Zonnecellen worden met elkaar verbonden in een zonnepaneel, omdat losse zonnecellen gemakkelijk beschadigd raken. Het frame en de glaslaag van de zonnepanelen zorgen voor bescherming. De panelen hebben geen direct zonlicht nodig om te functioneren, maar werken op het licht zelf. Dit is waarom de zonnepanelen ook in de winter en op een bewolkte dag nog een goede opbrengst zullen hebben.
De omvormer
De omvormer is ook een onmisbaar onderdeel voor wie zonne-energie wil opwekken. Een omvormer zet de gelijkstroom die de zonnepanelen opwekken om in bruikbare wisselstroom, waarmee de elektrische apparaten in je woning worden voorzien van stroom. Een omvormer vormt de stroom dus letterlijk om.
Klopt het dat schaduw minder stroom opwekt?
Zonnepanelen zijn het meest rendabel wanneer ze zoveel mogelijk zonlicht vangen op je dak. Toch is het niet altijd te voorkomen dat een deel van de zonnepanelen een aantal uur per dag in de schaduw ligt. Dit kan een negatieve invloed hebben op de overige zonnepanelen en de stroomproductie benadelen. Maar als je zonnepanelen richting het zuiden worden geplaatst met zo min mogelijk bronnen van schaduw in de buurt, zullen de berekeningen alsnog positief zijn.
Zo hoog mogelijke gemiddelde opbrengst
Je wilt natuurlijk zoveel mogelijk zonnestroom opgewekt krijgen van je zonnepanelen. Door ervoor te zorgen dat je de meeste zonnepanelen kunt installeren waar jouw dak geschikt voor is, krijg je de hoogste opbrengst. Ook door goed te kijken naar het vermogen van de panelen kun je de meeste voordelen behalen.
Optimizer zorgt voor meer zonne-energie
Een optimizer zorgt er namelijk voor dat de zonnepanelen die wel in de zon liggen optimaal blijven presteren, ook als andere panelen uit het netwerk in de schaduw liggen. In het beste geval kunnen optimizers tot wel 25 procent meer rendement opleveren. Zo heb je de meeste zonne-energie en kun je jouw energierekening zo laag mogelijk krijgen.
Meterkast is belangrijk onderdeel zonnestroom systeem
Ook de meterkast is onderdeel van het zonnestroomsysteem. Hier komt de wisselstroom namelijk vanuit de omvormer terecht. En via de meterkast komt de opgewekte stroom uiteindelijk in de woning terecht. Laat de installateur dus ook zeker de aansluiting goed bekijken om er zeker van te zijn dat je alle zonnestroom ook echt kunt gebruiken.
Opbrengst verlies
Zelfs met de beste panelen zul je op een gegeven moment merken dat de hoeveelheid zonnestroom afneemt. Dit rendement verlies is normaal, vanwege veroudering en slijtage. Als de opgewekte zonnestroom een paar procent afneemt zul je hier weinig van merken. Toch is het goed om dit in de gaten te houden en desnoods de zonnepanelen en omvormers te laten vervangen wanneer het te veel afneemt.
Teruggeleverde stroom via de meterkast
Wekken de zonnepanelen op jouw woning meer energie op dan je zelf gebruikt? Dan wordt de overige stroom via de meterkast teruggeleverd aan het energienet. En wek je minder stroom op dan je zelf gebruikt? Dan vult de meterkast dit aan met energie van het energienet. De meterkast is dus zeker niet onbelangrijk in zonnestroomsystemen.
Stroom terugleveren aan het elektriciteitsnet
Maar hoe werkt dat terugleveren eigenlijk precies? Het zit zo; de stroom die jouw zonnepanelen opwekken wordt in eerste instantie gebruikt voor de apparaten in je woning. Blijft er daarna nog ongebruikte stroom over? Dan wordt deze stroom die je niet gebruikt automatisch geleverd aan het elektriciteitsnet. Dit wordt salderen genoemd. De salderingsregeling geldt als je meer energieverbruik hebt dan je opwekt.
Salderen
Aan deze teruggeleverde stroom kun je ook nog verdienen! Dit wordt salderen genoemd, waarbij de stroom die je kunt terugleveren wordt ingehouden op je energierekening. Dit gaat allemaal automatisch. Wel is het goed om te weten dat de Nederlandse overheid deze salderingsregeling in de toekomst wil gaan afbouwen. Dit houdt in dat de vergoeding voor een deel van de stroom die je aanlevert minder wordt.
Terugleveren
Wanneer je zonnepanelen meer zonnestroom opwekken dan je energieverbruik is op jaarbasis, dan geldt de salderingsregeling niet meer voor dit overschot. Hoeveel stroom je hiervoor moet opwekken ligt dus aan je eigen verbruik. Nadat de salderingsregeling je verbruik heeft weggestreept tegen je opbrengst, ga je terugleveren. De energieleverancier zal je hiervoor een terugleververgoeding geven.
Meer eigen zonnestroom verbruiken
Omdat salderen dus minder aantrekkelijk wordt, is het slimmer om zelf meer van je eigen zonnestroom te gebruiken. Hier onnodig apparaten voor aanzetten is natuurlijk geen goede optie, maar er zijn wel andere manieren om zelf meer zonnestroom te verbruiken.
Zet apparaten pas aan wanneer de zon schijnt
Zet grote apparaten die veel stroom gebruiken, zoals de wasmachine, wasdroger of de vaatwasser bijvoorbeeld pas aan wanneer je zonnepanelen stroom opwekken. Dit kun je op veel apparaten doen met een timer voor een uitgestelde start. Let bij de wasdroger wel op dat deze alleen aanstaat wanneer er iemand thuis is. Er bestaat bij dit apparaat namelijk brandgevaar.
Zet apparaten niet tegelijkertijd aan
Ook is het slim om apparaten die veel stroom verbruiken niet tegelijk, maar na elkaar aan te zetten. Zet je alles tegelijk aan? Dan bestaat de kans dat je in één keer teveel stroom verbruikt en alsnog moet bij betalen voor stroom vanuit het elektriciteitsnet. Als je een dynamisch contract hebt, zou dit juist wel goed kunnen zijn voor je portemonnee. Dit komt doordat de prijzen voor energie dan soms negatief kunnen zijn. Zo kun je dus verdienen aan jouw verbruik door een goede monitoring van de markt!
Water voorverwarmen met zonnestroom
Is jouw woning voorzien van een elektrische warmtepomp? Dan is het voordelig om het water in het voorraadvat overdag al voor te verwarmen met zonnestroom. Je kunt hier ook een investering in een zonneboiler voor doen. Zo vraag je minder van het stroomnet wanneer er weinig zonnestroom is, maar kun je er wel maximaal van profiteren.
Offerte
Wil je precies weten wat voor Zonnepaneel aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Zonnepaneel specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Zonnepaneel specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Zonnepaneel Offertes, Gratis!
Bekijk de zonnepanelen offertes