Zonnepanelen zullen het hele jaar door energie opwekken. Dit geldt ook voor de herfst en winter. Zonnepanelen wekken op basis van licht energie op en dit hoeft niet per se direct zonlicht te zijn. Bekijk de zonnepaneel offertes
-
Belangrijkste punten
- Opbrengst: Zonnepanelen wekken ook in de winter energie op.
- Temperatuur: Lage temperaturen kunnen juist een betere opbrengst geven.
- Licht: Zonnepanelen hebben licht nodig, geen direct zonlicht.
- Sneeuw: Sneeuw kan de panelen bedekken en de opbrengst verlagen, maar reflectie op sneeuw kan helpen.
- Risico’s: Let op sneeuw en ijs op de panelen; dit kan gevaarlijk zijn bij installatie of onderhoud.
Winter opbrengst zonnepanelen
De wintermaanden worden ook wel de donkere maanden genoemd, omdat de dagen korter zijn en er minder zonlicht is. Hierdoor is het begrijpelijk als je denkt dat de opbrengst zonnepanelen verwaarloosbaar is. Toch leveren zonnepanelen ook in de herfst en winter nog steeds een goed deel van de totale jaaropbrengst. De werking van zonnepanelen zorgt ervoor dat je het hele jaar door energie kunt opwekken.
Ideale omstandigheden
Meer zonlicht is niet per se beter voor een zonnepaneel. In de zomer zijn de dagen langer en heb je het meeste zonlicht, maar hierdoor worden de zonnepanelen ook erg warm. Dit kan tot een lagere opbrengst leiden, omdat de zonnecellen beter werken met lagere temperaturen. Als er sprake is van lage temperaturen, is er betere geleiding van de elektriciteit, waardoor je dus een betere opbrengst krijgt en meer rendement van zonnepanelen.
Licht in plaats van zon
Zonnepanelen hebben niet per se zon nodig om stroom op te wekken. Het belangrijkste is licht, waar je natuurlijk genoeg van krijgt als de zon schijnt. Maar ook tijdens winterse dagen krijg je genoeg licht op de panelen. Zeker als er bijvoorbeeld sneeuw ligt, kun je hiervan profiteren. Door de weerkaatsing van de zon op de sneeuw krijg je juist meer opgewekte energie.
Risico’s zonnepanelen in de winter
Tijdens de wintermaanden zijn de weersomstandigheden vaak ideaal voor zonnepanelen, maar er zijn alsnog risico’s. Zo wekken zonnepanelen alsnog minder op in de winter dan in de zomer, simpelweg omdat er meer zonuren zijn in de zomermaanden. Ook is het laten installeren van zonnepanelen in de winter niet altijd mogelijk. Er is een grote kans op een gladde dak door sneeuw of ijs, en voor de eigen veiligheid van installateurs kunnen panelen dan niet gemonteerd worden.
Dik pak sneeuw
De opbrengst van zonnepanelen is dan wel hoger bij een lage temperatuur, maar dan moeten de panelen niet compleet bedekt zijn door sneeuw. Met een goede hellingshoek zal de meeste sneeuw vanzelf van de zonnepanelen glijden, en wat er niet meteen vanaf komt kun je met een zachte borstel verwijderen. Als je daarentegen bevroren sneeuw of zelfs ijs op de zonnepanelen hebt liggen, kun je beter wachten. Vastgevroren sneeuw verwijderen kan de panelen beschadigen.
Lagere opbrengst van zonnepanelen
Buiten dat sneeuw de zonnepanelen kan blokkeren, zijn er nog andere dingen die zonnepanelen in de winter een mindere opbrengst geven. Zo is er vaak meer schaduw vanwege de stand van de zon en kunnen bladeren de panelen ook bedekken. Voor een zo hoog mogelijke opbrengst wil je de zonnepanelen zo schoon mogelijk houden, maar in de winter is dat niet altijd mogelijk.
Totale opbrengst is het waard
Ook al hebben zonnepanelen in de winter hun nadelen, de voordelen wegen hier tegen op. De investering blijft het waard en je zonnepanelen zullen nog genoeg energie opleveren. Omdat de zon toch blijft schijnen en we meer dan genoeg licht krijgen, ook in de winter, wekken zonnepanelen genoeg stroom op om zonnepanelen aanschaffen een goede keuze te maken.
Wat kun je doen in de donkere maanden
Als er geen sneeuw ligt, zijn de wintermaanden dé periode bij uitstek voor zonnepanelen installeren. Je kunt dan in de lente, wat de beste tijd is voor energie opwekken, meteen van je zonnepanelen profiteren. Ook kun je keuzes maken over waar je jouw zonnepanelen het beste voor kan inzetten. Je elektrische auto opladen kan bijvoorbeeld slimmer zijn dan je wasmachine draaien op zelf opgewekte energie.
Altijd een goede investering
Elk zonnepaneel helpt ons verder naar een duurzame toekomst. Hoeveel je zonnepanelen uiteindelijk ook opleveren, alles wat je zelf opwekt hoef je niet van de energieleverancier af te nemen. Alleen hierdoor zijn zonnepanelen het hele jaar door een fantastische toevoeging aan je huis. Je energierekening zal altijd lager zijn met zonnepanelen en met de huidige energieprijzen is dat zeker het grootste voordeel.
Offerte
Wil je precies weten wat voor Zonnepaneel aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Zonnepaneel specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Zonnepaneel specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Zonnepaneel Offertes, Gratis!
Podcast
Je hebt de tips in tekst gelezen maar de finesses zitten vaak in de details. Je hoort in deze podcast hierover mijn praktijk ervaring hiermee. Zo weet je precies wat er in de praktijk bij komt kijken.- Verbouwen 122 | Flexibele Zonnepanelen En Andere Zonnepanelen Ontwikkelingen Verbouwkosten.com 06:43
- Verbouwen 78 | Zonnepanelen Nu Kopen Of Niet? Verbouwkosten.com 08:20
- Verbouwen 70 | Zonnepanelen Is Meer Dan Hoog Rendement! Verbouwkosten.com 09:10
- Verbouwen 69 | Accu Zonnepanelen Verbouwkosten.com 05:07
- Verbouwen 65 | Zonnepanelen Voordelen En Prijzen Verbouwkosten.com 08:19
- Verbouwen 62 | Zonnepanelen In Het Dak Verbouwkosten.com 05:07
- Verbouwen 20 | Zonnepanelen Doen Of Niet Verbouwkosten.com 14:26
Externe bronnen:
Bekijk de zonnepanelen offertes