Maak gebruik van de postcoderoosregeling voor zonnepanelen. Hiermee kan je zonnepanelen plaatsen en ontvang je subsidie voor de opgewekte stroom. Bekijk de zonnepanelen offertes
-
Belangrijkste punten
- Subsidie voor Collectieven: De postcoderoosregeling biedt subsidie voor zonnepanelen via energiecoöperaties.
- Toegankelijk voor Iedereen: Iedereen binnen aangrenzende postcodes kan meedoen met minimaal één paneel.
- Looptijd en Uitbetaling: De regeling loopt 15 jaar, met jaarlijkse uitbetaling van subsidie per opgewekte kWh.
- Brede Toepassing: Geldt ook voor wind- en waterenergie, niet alleen voor zonnepanelen.
- Deelnamevoorwaarden: Minimaal 15.000 Wp en maximaal 300.000 Wp vermogen, en een lid per 5000 Wp.
Wat is de postcoderoosregeling zonnepanelen?
In sommige gevallen is het niet mogelijk om je eigen zonnepanelen installatie aan te leggen. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat je in een appartementencomplex woont, in een huurwoning woont of doordat de draagkracht van je eigen dak niet geschikt is voor het plaatsen van zonnepanelen. Om er toch voor te zorgen dat je in deze gevallen gebruik kunt maken van zonnepanelen is de postcoderoosregeling in het leven geroepen.
Onder deze regeling kunnen particulieren een energiecoöperatie starten. Zo’n collectief kan vervolgens ergens een zonnepanelen productie-installatie laten plaatsen waar alle leden de volgende 15 jaar van kunnen mee profiteren. Er wordt per opgewekte kWh een subsidiebedrag uitgekeerd aan de deelnemers.
Deelname is simpel
Het is al mogelijk om deel te nemen met slechts 1 eigen zonnepaneel. Hierdoor hoeft deelname geen grote investering te zijn. Ook hoef je je als deelnemer geen zorgen te maken om de installatie en het onderhoud van je panelen. De financiering voor de zonnepanelen kan onder andere gedaan worden door crowdfunding.
Hoe werkt de subsidie?
Wanneer toegekend heeft de regeling een gegarandeerde looptijd van 15 jaar. Deelnemers ontvangen gedurende deze periode een bedrag per kWh aan opgewekte energie. De regeling is bedoeld om lokale productie van groene stroom te stimuleren. De postcoderoosregeling moet helpen om de stap naar duurzame stroom te verkleinen, zodat de energietransitie binnen Nederland sneller kan gaan.
Alle soorten energie
De regeling is dan ook niet alleen geldig voor het opwekken van zonne-energie, maar ook voor windenergie en waterenergie. De tarieven en eisen die gelden hangen af van om welke soort energie het gaat.
De zonnepanelen subsidie die je ontvangt per kWh wordt berekend afhankelijk van verschillende factoren. Hierbij wordt gekeken naar de huidige energieprijs en op basis van de grootte van de totale installatie.
Je krijgt geen maandelijkse uitbetaling van de subsidie. In plaats daarvan wordt het bedrag na afloop van het jaar uitbetaald. Zo wordt voorkomen dat je aan het eind van het jaar een deel terug moet betalen.
Wat gebeurt er met de energie
De opgewekte energie wordt verkocht aan een energiebedrijf. Jouw eigen energieleverancier verrekend voor elke deelnemer het jaarlijkse belastingvoordeel. Het bedrag aan energiebelasting over de opgewekte energie wordt van je energierekening afgetrokken.
Mogelijk kan je tegelijkertijd gebruik maken van de salderingsregeling waardoor je terugleversubsidie kan ontvangen. Hierdoor wordt meedoen aan een coöperatie nog voordeliger.
Gebied van de postcoderoos
De term postcoderoos verwijst naar het gebied van aangrenzende postcodes waarin mogelijke deelnemers wonen. Het gebied van de postcode waarin de installatie wordt geplaatst is het hart van de roos. De aangrenzende postcodes vormen de blaadjes van de roos. Zo kan iedereen binnen de roos mogelijk meedoen aan een coöperatie.
De zonnepanelen worden ergens binnen de postcoderoos geplaatst bij panden die hun dak beschikbaar stellen. Dit kan bijvoorbeeld een schoolgebouw met een groot plat dak zijn. De installatie hoeft sinds 2023 niet meer per se in het midden van de roos te staan. Het kan ook in één van de blaadjes geplaatst worden. Door deze aanpassing voor de regeling wordt het makkelijker voor de energiecoöperaties om een installatie te kunnen plaatsen.
Wie kan meedoen aan de postcoderoosregeling zonnepanelen?
De postcoderoos regeling is bedoeld voor particulieren die een coöperatie vormen en voor VvE’s. Het is echter ook mogelijk voor bedrijven, stichtingen en organisaties om deel te nemen aan de regeling.
Grootverbruikersaansluiting
De regeling is niet bedoeld voor bedrijven of organisaties met een grootverbruikersaansluiting. Een grootverbruikersaansluiting is een aansluiting met meer dan 3x80A. Toch kunnen ook bedrijven met een grootverbruikersaansluiting soms deel uitmaken van een coöperatie. In 2023 is dit aangepast. Het is nu toegestaan dat 25% van de leden een grootverbruikersaansluiting mogen hebben.
Voorgaand kwam het soms voor dat mensen buiten de regeling vielen, aangezien er een bedrijf binnen hun pand aanwezig was dat niet mee mocht doen vanwege de grootverbruikersaansluiting. Dit is aangepast zodat meer mensen deel kunnen nemen aan de huidige postcoderoosregeling. Binnen de coöperaties geldt de stem van elk lid even zwaar. Dit is onafhankelijk van de financiële inleg per lid.
Aanvragen
Het aanvragen van de subsidie doe je bij de RVO, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Na de aanvraag krijg je binnen 13 weken de beslissing te horen. Wanneer de aanvraag wordt toegezegd heb je als coöperatie 18 maanden de tijd om de installatie te voltooien.
Voorwaarden voor deelname
Er gelden verschillende voorwaarden voor deelname aan de subsidieregeling. Er zijn verschillende eisen voor de aanvraag. Zo zijn er bepaalde vergunningen nodig en zal je bepaalde documenten moeten kunnen laten zien. Je hebt bijvoorbeeld een haalbaarheidsstudie nodig.
Voorwaarden voor subsidie postcoderoosregeling
- Het betreft een installatie met een minimaal piekvermogen van 15 000 Wp en een maximaal piekvermogen van 300 000 Wp. Dit zijn doorgaans minimaal 50 zonnepanelen en maximaal rond de 1000 zonnepanelen, afhankelijk van de soort en het formaat van de panelen.
- Per 5000 Wp vermogen moet de coöperatie minimaal één lid hebben. Het is mogelijk om meer panelen te nemen dat wat je nodig hebt voor je eigen verbruik, maar hier zit wel een limiet aan.
- Wanneer je al via een andere regeling tegemoetkoming krijgt voor de opgewekte stroom van je zonnepanelen kan je geen gebruik meer maken van de SCE. Zo kan je niet gebruik maken van de EIA subsidie wanneer je ook gebruik wilt maken van de SCE.
Het verschil tussen de RVT en SCE
Sinds 1 april 2021 is de subsidieregeling veranderd. De RVT, de Regeling Verlaagd Tarief is afgeschaft en vervangen met de SCE, de Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking. De benaming postcoderoosregeling wordt voor de huidige regeling nog steeds gebruikt.
De werking van de subsidieregeling is namelijk grotendeels hetzelfde en de werking van het postcoderoos gebied is hetzelfde gebleven. De nieuwe regeling is bedoeld om de werking gemakkelijker te maken wat betreft onder andere de uitkering van de subsidie.
Grootste verschillen tussen de RVT en de SCE:
- Onder de nieuwe SCE-regeling wordt het belastingtarief elk jaar vastgesteld voor een bepaalde periode.
- Er wordt voortaan onderscheid gemaakt tussen zonne-energie, windenergie en waterkracht. Hiervoor gelden nu afwijkende regels en tarieven.
- Er geldt nu een minimum aantal leden afhankelijk van het vermogen van een installatie. Voor elke 5000 Wp moet een energiecoöperatie minimaal één lid hebben.
- De subsidie wordt uitgekeerd aan de energiecoöperatie. Deze verdeelt dit vervolgens onder de leden.
Aanpassingen
In 2023 is de SCE aangepast. De aanpassingen voor de postcoderoosregeling zijn bedoeld om deelname tot de regeling gemakkelijker te maken.
- Het percentage van deelnemers die binnen de postcoderoos moeten wonen is aangepast. Voor 2023 moest minimaal 90% van de deelnemers binnen het postcodegebied wonen. Dit is veranderd naar 75%.
- Het opsturen van een ledenlijst hoeft niet langer bij aanvraag meegestuurd worden. Dit moet nu gedaan worden binnen één jaar sinds de subsidieverlening.
- Het is nu ook mogelijk dat sommige deelnemers een grootverbruikersaansluiting hebben. Dit was voorheen niet mogelijk. Het kwam echter voor dat sommige mensen niet deel konden nemen aan de regeling omdat er een bedrijf binnen het pand aanwezig was. Om te voorkomen dat sommige mensen buiten de regeling vallen is dit aangepast. Sinds 2023 mag 25% van de deelnemers een grootverbruikersaansluiting hebben.
Offerte
Wil je precies weten wat voor Zonnepaneel aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Zonnepaneel specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Zonnepaneel specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Zonnepaneel Offertes, Gratis!