Maak gebruik van de SDE++ subsidie zonnepanelen. Lees hier wat de voorwaarden zijn en maak gebruik van de subsidie regeling voor ondernemers bij het plaatsen van zonnepanelen. Bekijk de zonnepanelen offertes
-
Belangrijkste punten
- Subsidie voor Bedrijven: De SDE++-subsidie is bedoeld voor bedrijven en instellingen die duurzame energie willen opwekken.
- Vergroting van Duurzaamheid: Het doel is om de CO2-uitstoot in Nederland te verminderen.
- Langdurige Ondersteuning: De subsidie wordt over een periode van 12 tot 15 jaar uitgekeerd.
- Variabele Subsidiebedragen: De hoogte van de subsidie is afhankelijk van de energieprijzen.
Wat is de SDE++ subsidie?
De SDE++ subsidieregeling is opgesteld door de Nederlandse overheid om CO2-uitstoot te verminderen. Door de subsidie wordt het aantrekkelijker voor bedrijven of instellingen om duurzame projecten te starten die de CO2-uitstoot verminderen of die groene stroom opwekken. Dit gaat om bijvoorbeeld zonnepanelen of windmolens maar ook om andere installaties.
Subsidie aanvragen bij RVO
Een aanvraag indienen voor SDE++ subsidie doe je bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Subsidie aanvragen is slechts tijdens een korte tijd in het jaar mogelijk. Daarbij zijn er verschillende fases waardoor je moet opletten dat je de aanvraag op het juiste moment doet. Wanneer je de aanvraagperiode hebt gemist moet je wachten tot het volgende jaar.
Voor zakelijke zonnepanelen
Ook zonder de subsidie zijn zonnepanelen voor duurzame energie een slimme investering, maar wanneer je de subsidie toegekend krijgt, is het een nog betere deal. De SDE++ subsidies gelden alleen voor zakelijke zonnepanelen. Dit geldt voor beide bedrijven en andere instellingen.
Stimulering duurzame energieproductie
De SDE, Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie, bestaat sinds 2008. De SDE is twee keer verbreed, vandaar dat er twee keer een plus staat. De laatste aanpassing is in 2020 uitgevoerd. De regeling gaat sindsdien niet alleen om duurzame energieproductie, maar ook om andere projecten waarmee CO2-uitstoot verminderd wordt. Onder de regeling vallen onder andere bronnen voor hernieuwbare elektriciteit, zoals zonnepanelen.
Hoe werkt SDE-subsidie zonnepanelen?
Wanneer je zonne-energie opwekt en daarmee in aanmerking komt voor de SDE-subsidie moet je aanvraag beoordeeld worden door de RVO. Wanneer je toezegging krijgt, zal je de volgende 15 jaar vergoeding per opgewekte kWh krijgen. Dit is een vast subsidiebedrag per kWh.
Tarieven SDE-subsidie voor zonnepanelen
Het tarief dat je per kWh ontvangt, wordt vastgesteld op basis van een aantal verschillende factoren. Er wordt gekeken naar de soort installatie die je wilt laten plaatsen en naar het totale opwekkingsvermogen.
Er wordt een berekening gemaakt op basis van deze gegevens, het fasebedrag en het correctiebedrag. Het fasebedrag wordt bepaald per fase van aanvraag. Het correctiebedrag wordt gebaseerd op basis van de actuele stroomprijzen. Dit bedrag veranderd mee met veranderingen in de tarieven voor stroom.
Kan je de SDE++ subsidie combineren met andere subsidies?
Of het mogelijk is om de SDE++ subsidie te combineren met andere subsidies of regelingen hangt af van de situatie en van de regelingen waar het om gaat. Wanneer je mogelijk gebruik kunt maken van meerdere regelingen kan je het beste een ervaren deskundige inschakelen om te berekenen waar je het meeste voordeel mee behaalt. Zo kan je in sommige gevallen ook gebruik maken van de EIA-subsidie, Energie Investeringsaftrek, al zijn deze twee doorgaans niet te combineren.
Voorwaarden voor de SDE++ subsidie zonnepanelen
Er zijn verschillende voorwaarden waaraan je moet voldoen om toezegging te krijgen voor de SDE-subsidie. Deze voorwaarden zijn verplicht wanneer je in aanmerking wilt komen voor de subsidieaanvraag.
- Je hebt een grootverbruiksaansluiting of zal deze aan laten leggen. Dit betreft een aansluiting van minimaal 3x80A.
- Het betreft een zonne-installatie van minimaal 15000 Wp in totaal. Dit komt neer op 50 tot 60 zonnepanelen.
- Transportindicatie. Deze moet je aanvragen bij de netbeheerder. Er moet gekeken worden of er voldoende transportcapaciteit beschikbaar is binnen het stroomnet. Je hebt de positieve transportindicatie nodig bij de subsidieaanvraag.
- Vergunningen van de gemeente. Afhankelijk van de situatie kan het nodig zijn één of meerdere vergunningen bij de gemeente aan te vragen. Denk hierbij onder andere aan een omgevingsvergunning en een watervergunning.
- Haalbaarheidsstudie. Je moet de haalbaarheidsstudie meesturen bij de subsidieaanvraag bij de RVO. Deze studie bevat onder andere een beschrijving van het project, een kaart of tekening en een financieringsplan.
Fases voor het aanvragen van de SDE++ subsidie voor zonnepanelen
Het aanvragen van de SDE-subsidie kan maar tijdens een korte tijd in het jaar. Binnen deze aanvraagperiode zijn er meerdere fases. Deze fases zijn voor verschillende categorieën projecten.
Afhankelijk van de grootte van jouw project moet je tijdens de juiste fase de aanvraag doen. Het kan daardoor belangrijk zijn dat je de subsidieaanvraag op het juiste moment indient. De fases worden op de website van de RVO bekend gemaakt. De fases hebben oplopende aanvraagbedragen en er zit een limiet aan het bedrag dat toegekend kan worden.
Hoe minder subsidie je vraagt per ton CO2, hoe groter de kans op toezegging zal zijn. De lagere aanvragen worden eerst behandeld. Wanneer het budget bereikt is wordt de rest van de aanvragen afgewezen.
Hoe kan je de subsidie aanvragen?
De subsidie voor zonnepanelen aanvragen gebeurt voor het plaatsen van de installatie. De subsidie start echter pas wanneer de zonne-installatie werkende is en je systeem hernieuwbare en duurzame energie opwekt. Er worden geen kosten gerekend wanneer je subsidie aanvraagt.
Je kan ervoor kiezen de aanvraag zelf te doen. Dit kan echter veel tijd kosten. Je kan er ook voor kiezen om deze taak uit te besteden aan een adviseur of energiebedrijf. Zij hebben ervaring met het indienen van aanvragen en kunnen goed inschatten wat de beste keuzes zullen zijn. Hierdoor heb je doorgaans meer kans op toezegging.
Behandeling en toezegging van de aanvraag
De RVO behandelt de aanvragen namens het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Zij zullen binnen 13 tot 26 weken reageren op de aanvraag. Je zult dan te horen krijgen of de SDE-subsidie toegekend wordt. Deze beoordeling geeft nog geen garantie op uitbetaling. Je krijgt eerst de tijd om de installatie te plaatsen. De uitbetaling van de subsidie begint wanneer de zonne-installatie werkende is en loopt de komende 15 jaar door.
Installatie termijn
Voor een installatie met een vermogen tot 1 Wp krijg je 1,5 jaar de tijd voor de installatie. Wanneer je een installatie met een hoger vermogen plaatst krijg je hier 3 jaar de tijd voor.
Wanneer je deze termijn voor installatie niet haalt vervalt de toekenning. De RVO neemt van tevoren contact met je op en kan in sommige gevallen uitstel toezeggen. Wanneer je geen uitstel krijgt kan je de volgende 3 jaar geen nieuwe aanvraag meer doen.
Geweigerde aanvraag SDE-subsidie voor zonnepanelen
Wanneer een aanvraag wordt geweigerd kan je nog wel aan de volgende ronde meedoen, of kan je het volgende jaar opnieuw een aanvraag voor hetzelfde project indienen. Je kan per subsidieronde slechts één aanvraag doen. Het is echter wel mogelijk om in meerdere fasen een aanvraag te doen op naam van hetzelfde bedrijf voor duurzame energie.
Offerte
Wil je precies weten wat voor Zonnepaneel aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Zonnepaneel specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Zonnepaneel specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Zonnepaneel Offertes, Gratis!