Wat gebeurt er met oude zonnepanelen en hoe worden ze gerecycled? Waar kan je oude zonnepanelen weggooien en hoe werkt zonnepanelen recyclen? Plaats je eigen zonnepanelen voor duurzame en goedkopere energie. Bekijk de zonnepanelen offertes
-
Belangrijkste punten
- Levensduur: Zonnepanelen gaan minimaal 25 jaar mee, maar hun efficiëntie neemt met ongeveer 20% af binnen die tijd.
- Recycling: Ongeveer 95% van zonnepanelen en omvormers wordt gerecycled, inclusief materialen als glas, aluminium, en koper.
- Problemen: Silicium recyclen is moeilijk en er zijn te weinig recyclingfabrieken in Nederland, waardoor afval naar Duitsland en België gaat.
- Verwijderingsbijdrage: Er wordt een bijdrage per kilo zonnepanelen gerekend om recycling te stimuleren.
Wat doe je met oude zonnepanelen?
Zonnepanelen hebben een levensduur van minimaal 25 jaar. Hoe ouder zonnepanelen worden, hoe meer ze in efficiëntie afnemen. Na 25 jaar hebben zonnepanelen vaak nog een opbrengst van 80% van de originele opbrengst. Dit is nog aardig veel en dus kunnen zonnepanelen vaak prima langer dan 25 jaar gebruikt worden. Hoe lang een paneel daadwerkelijk mee gaat hangt ook af van de kwaliteit en van het type zonnepaneel.
Wanneer je een oud of kapot zonnepaneel wilt weggooien kan je deze bij de milieustraat afgeven. Daarna zullen ze gerecycled worden zodat de materialen zo veel mogelijk hergebruikt worden.
Groei van hoeveelheid zonnepanelen in Nederland
In 2010 zijn er steeds meer zonnepanelen geplaatst. Dit betekent dat er vanaf 2035 veel oude zonnepanelen afgevoerd zullen moeten worden. Hiervoor moeten voorbereidingen getroffen worden om te voorkomen dat al deze panelen een enorme berg afval vormen.
Enorme groei
In 2021 werd er geschat dat er rond de 48 miljoen zonnepanelen in Nederland in gebruik zijn. In 2021 waren er 32% meer zonnepanelen dan in 2020 en de hoeveelheid zonnepanelen groeit nog steeds.
Nog meer nodig
Dit is uiteraard een positieve ontwikkeling voor milieu en een goede stap richting hernieuwbare energie. Er is echter nog een stuk meer nodig. In 2021 werd slechts 2,1% van het totale energieverbruik in Nederland gedekt door zonne energie en het totaal van hernieuwbare bronnen dekte slechts 14%.
Gezien de stijgende energieprijzen en de vraag naar meer hernieuwbare energie wordt er verwacht dat er nog veel meer zonnepanelen bij zullen komen in de aankomende jaren.
Hoe werkt zonnepanelen recyclen?
Zonnepanelen en de bijkomende omvormers worden op het moment voor ongeveer 95% gerecycled. Dit is een stuk beter dan op een afvalberg terecht komen, maar er zijn nog wel een aantal problemen met het recyclen.
Waardevolle en recyclebare materialen
Het grootste deel van een paneel is glas, maar er zitten ook andere waardevolle materialen in. De panelen en omvormers bestaan uit kunststof, glas, koper, aluminium en silicium. De meeste materialen zijn goed te recyclen. Aluminium, koper en glas kunnen bijvoorbeeld zeer goed hergebruikt worden. Glas wordt op dezelfde manier hergebruikt als wanneer je glas naar de glasbak brengt. Het wordt omgesmolten naar bijvoorbeeld potten en flessen.
Gescheiden of toch niet?
Bij het recyclen kunnen de verschillende materialen van het paneel gescheiden worden en wordt het materiaal gesorteerd per grondstof. Zo kunnen alle bruikbare onderdelen hergebruikt worden.
In de praktijk wordt het grootste deel van de afgedankte panelen echter simpelweg versnipperd en gebruikt om onder andere beton of isolatiemateriaal te maken. Het meeste materiaal begint aan een nieuw leven buiten de zonnepanelen industrie.
Streven naar een cyclische industrie door zonnepanelen recyclen
Hierdoor blijft de zonnepaneel industrie nieuwe grondstoffen nodig hebben, terwijl hier geen oneindige toevoer voor is. Organisaties zoals Stichting OPEN, Stichting Organisatie Producentenverantwoordelijkheid E-waste Nederland, streven naar een cyclische industrie voor circulaire zonnepanelen waarbij de grondstoffen hergebruikt blijven worden zodat er een stuk minder nieuw materiaal nodig is voor elk zonnepaneel.
Beide producenten en importeurs zitten verplicht bij Stichting OPEN aangesloten, zodat de stichting overzicht en verantwoordelijkheid kan dragen over de recycling van elektronisch afval.
Silicium uit zonnepanelen recyclen
Een zonnepaneel bestaat ook uit een laag silicium. Dit vind je in de zonnecellen van een paneel. Silicium is lastiger te recyclen dan de andere materialen die je in een zonnepaneel vindt.
Er zijn sinds enkele jaren manieren om silicium toch te kunnen hergebruiken voor nieuwe panelen. Deze zonnepanelen brengen echter minder op dan panelen die van nieuw silicium gemaakt zijn.
Er is nog onderzoek gaande naar hoe het silicium beter gerecycled kan worden, maar deze nieuwe ontwikkeling is al een zeer positief teken. Er is te hopen dat deze methode beter ontwikkeld zal worden, zodat de zonnepanelen geheel gerecycled kunnen worden.
Uitbesteding naar België en Duitsland
Naast de twee bovengenoemde problemen is een ander probleem dat er op dit moment niet voldoende recyling fabrieken in Nederland zijn om de toekomstige afvalstroom van zonnepanelen op te vangen. Op het moment wordt het afval naar fabrieken in Duitsland en België gestuurd, maar deze fabrieken zijn relatief kleinschalig en zullen in de toekomst de stroom zonnepanelen niet aan kunnen.
Kostbaar en lastig
Ook blijft zonnepanelen recyclen onaantrekkelijk voor veel bedrijven. Het recyclen van de materialen blijft lastig en kost daardoor teveel om aantrekkelijk te zijn. Ook worden veel schadelijke stoffen zoals lood, cadmium en pfas niet goed uit het afval gefilterd waardoor ze in het milieu terecht komen. Dit is schadelijk voor zowel mens als milieu.
Verwijderingsbijdrage
Om de recyling van zonnepanelen te stimuleren wordt er per kilo geïmporteerde of geproduceerde zonnepanelen een verwijderingsbijdrage gerekend. Vanaf 1 juli 2023 wordt deze prijs verhoogd om het recyclen te stimuleren.
E-waste verwerking
Stichting OPEN is in Nederland verantwoordelijk voor het recyclen van elektronisch afval, waaronder ook zonnepanelen. In 2021 geeft de stichting aan dat zo’n 50 procent van alle E-waste in Nederland hoogwaardig verwerkt wordt. Zij hebben als doel om dit percentage de aankomende jaren steeds hoger te krijgen.
Dit is een zeer hoopvolle ontwikkeling en een belangrijke stap richting duurzame productie. Ook PV cycle werkt aan het recyclen van zonnepanelen. Het grootste deel van zonnepanelen recyclen ligt als consument buiten je eigen handen.
Verminderen van afval
Wat wel helpt om de hoeveelheid afval te verminderen is de zonnepanelen zo lang mogelijk te gebruiken. Uiteraard is het logisch als je de oude zonnepanelen vervangen wilt wanneer de zonnepanelen aan het einde van hun levensduur zijn om voldoende zonne-energie op te wekken met betere, nieuwe zonnepanelen. In dat geval kan je overwegen de oude zonnepanelen op een schuur te plaatsen zolang ze nog redelijk functioneren.
Ouder maar nog steeds bruikbaar
Vaak kunnen de verouderde zonnepanelen nog prima jaren op het dak liggen. Zo wek je zelf meer zonne-energie op en hoef je de panelen minder snel weg te gooien. Hoewel de zonnepanelen opbrengst minder is, kunnen ze zo toch een nuttige bijdrage leveren.
Is zonne-energie wel zo duurzaam?
Met de vele problemen en vragen rondom de recycling van afgedankte zonnepanelen wordt gevraagd of zonnepanelen daadwerkelijk wel zo milieu bewust zijn. Hoewel er veel te verbeteren valt rondom het recycling systeem voor oude panelen, is het nog steeds een stap in de goede richting.
Zonnepanelen vormen een positieve stap naar hernieuwbare en duurzame energie. Hoewel het recycling nog niet geheel in goede banen lijkt te lopen, worden er steeds meer stappen genomen om dit te verbeteren. Dit zou in de toekomst alleen maar moeten verbeteren, waardoor zonnepanelen beide financieel en wat betreft milieubewust zijn een zeer goede keuze zijn.
Offerte
Wil je precies weten wat voor Zonnepaneel aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Zonnepaneel specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Zonnepaneel specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Zonnepaneel Offertes, Gratis!
Externe bronnen:
Bekijk de zonnepanelen offertes ►